Bedreigde Tweede Kamerleden krijgen meer ondersteuning en advies
Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp ziet dat Kamerleden vaker bedreigd worden en wil deze parlementariërs daarom beter ondersteunen. Een team dat Kamerleden helpt bij het doen van aangifte wordt uitgebreid en Bergkamp wil parlementariërs cursussen gaan aanbieden om met een bedreiging om te gaan. ,,Dat is natuurlijk heel treurig en eigenlijk geen goed nieuws. Liever doen we dat niet.”
Volgens Bergkamp was het lang zo dat een beperkt aantal Kamerleden bedreigd werd, maar het probleem is de afgelopen tijd groter geworden. “Het is natuurlijk vreselijk als ik kijk naar wat Geert Wilders en ook Hugo de Jonge over zich heen krijgen. Maar ik zie ook een uitbreiding”, aldus Bergkamp. Ze wil daarom ‘een statement’ maken. ,,Doe gewoon normaal, zou ik willen zeggen. En denk ook na voordat je iets plaatst op social media.” Naast onlinedreigementen komen volgens haar ook nog dreigbrieven binnen.
Bergkamp was al bezig met de uitbreiding van de Beveiligingsautoriteit van de Kamer, die de leden praktisch kan bijstaan en adviseren bij beveiligingskwesties. Er is nu een vacature opengesteld. Hoeveel mensen erbij moeten komen, weet de voorzitter nog niet precies: ,,We doen wat nodig is.” De cursussen die ze de volksvertegenwoordigers wil aanbieden, zullen onder meer gaan over omgaan met dreigementen, maar ook het beschermen van bijvoorbeeld privéadressen.
Er loopt ook nog een evaluatie van de veiligheid van het Kamergebouw zelf. Sinds deze zomer is het parlement gevestigd in een tijdelijk gebouw nabij het centraal station van Den Haag vanwege een verbouwing van het oude gebouw aan het Binnenhof. Of daar extra beveiligingsmaatregelen nodig zijn, wordt nog bekeken. Bergkamp wil op die evaluatie niet vooruitlopen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte vraagt weer geduld voor oplossen toeslagenaffaire: ‘De frustratie is dat dit tijd kost’
-
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Met video's
Defensie-experts weten één ding zeker: lessen F-16 vliegen beginnen met extra les Engelse taal
Nederland en Denemarken gaan samen Oekraïense jachtvliegers omscholen naar de F-16. Hoe dat straks precies gaat, is nog niet duidelijk, maar defensie-experts weten één ding zeker: de lessen beginnen ongetwijfeld met een extra les Engelse taal. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
Met video
Greenpeace haalt uit naar kabinet na uitblijven landbouwakkoord: ‘Geloofwaardigheid staat op het spel’
-
-
-
PREMIUMinterview
Ilona Lagas naar Eerste Kamer: ‘Binnen BBB zijn mensen die een goede premier kunnen zijn’
Jarenlang was ze VVD’er, maar straks is Ilona Lagas (67) namens de nieuwkomers van BBB de baas van de grootste fractie in de Eerste Kamer. Dinsdag wordt de nieuwe Eerste Kamer gekozen. ,, Ik ben van het praktisch denken.” -
2
Nieuw probleem na stikstof: vervuild water dreigt het land op slot te zetten
Nederland dreigt verder op slot te gaan door de slechte waterkwaliteit. Net als door stikstof dreigt de landbouw en de bouw van huizen in de knel te komen door te vieze sloten en rivieren.