Volledig scherm
Karen Gerbrands, lid PVV Haagse gemeenteraad © MARTIJN BEEKMAN

Beoogd PVV-Kamerlid gaat zetel niet van Wilders afsnoepen

PVV’er Karen Gerbrands, die kandidaat is om de Tweede Kamer in te gaan, zal geen zetel roven van haar partij als ze ervoor kiest het parlement in te gaan. Ze zou zich met haar zetel dus niet afsplitsen, maar namens de PVV de Kamer in gaan.

Dat heeft Gebrands laten weten aan deze site.

Het Haagse raadslid komt in aanmerking om de Tweede Kamer in te gaan door het vertrek van PVV’er Sietse Fritsma. Dat juist Gerbrands door haar plek op de lijst de beoogde opvolger is, kan opvallend worden genoemd. Ze baarde recent opzien door partijleider Geert Wilders te bekritiseren.

Dat deed ze in een interview met NRC Handelsblad over de zelfdoding van haar collega en vriendin Willie Dille, die in augustus 2018 haar eigen leven nam. Dille zei te zijn verkracht door een groep moslims, maar hield dat stil tot aan haar overlijden.

Gerbrands liet weten dat zij zich niet gesteund voelde door haar partij en Wilders toen Dille hierover wel haar en de partijleider had ingelicht. Ook zei ze dat Wilders te weinig had laten merken dat hij Dille zou hebben gesteund. De partij zou volgens Gerbrands ‘als los zand aan elkaar hangen’. ,,We zijn niet één club.’’

Geen commentaar

Toch zit Gerbrands, die al eerder in de Tweede Kamer zat, nog wel namens de PVV in de gemeenteraad van Den Haag. Door haar plek op de kieslijst bij de vorige verkiezingen komt ze nu in aanmerking voor een zetel.

Ze is zelfs al officieel ‘benoemd’ door de Kiesraad, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook echt in de Kamer belandt. Ze zegt nog na te denken of ze dat ook echt wil gaan doen. Daar heeft ze nog ongeveer 20 dagen voor.

Het is onduidelijk of PVV-leider Geert Wilders en Gerbrands zich al met elkaar hebben verzoend. Ze weigeren daarover commentaar te geven. Wilders zegt, gevraagd of Gerbrands haar zetel gaat innemen: ,,Dat moet u maar aan haar vragen.’’