Bijna 5 jaar na referendum wil kabinet geheime diensten toch sleepnet geven
Het kabinet wil geheime diensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden geven bij het aftappen van het internet. Het lijkt er sterk op dat de ‘sleepnet-methode’ die de Tweede Kamer juist niet wilde, straks alsnog vaker kan worden toegepast.
De geheime diensten claimen dat de nieuwe wetten nodig zijn om cyberaanvallen van bijvoorbeeld Rusland en China af te slaan. De diensten voelden zich afgeremd door de toezichthouder, die eigenlijk vond dat er alleen ‘gericht’ op doelwitten mag worden opgetreden. En dus niet via grootschalige ‘kabelinterceptie’, ofwel de sleepmethode, door grote hoeveelheden data door te speuren. De diensten willen daar straks meer ruimte bij krijgen.
Nu nog mogen geheime diensten bepaalde operaties tegen hackers en analyse van data alleen uitvoeren als daar vooraf toestemming voor is gegeven door een speciale commissie, de TIB. Die toetsing ‘verschuift’ nu naar ‘tijdens en achteraf’ door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CTIVD). Deze commissie kan ‘een operatie per direct stopzetten’ en bevelen dat de informatie die al is opgehaald ‘wordt vernietigd’, schrijft het kabinet. Volgens de regering blijft het toezicht ‘op niveau’.
Toch is er scepsis over dit plan, want de TIB weigerde eigenlijk altijd toestemming voor ‘ongerichte’ vergaring en analyse van gegevens. De AIVD en MIVD lijken hun geluk in de toekomst te willen beproeven bij de andere commissie, de CTIVD.
Dat zou kunnen betekenen dat de diensten in de toekomst gemakkelijker kunnen grazen in grote hoeveelheden data, om bijvoorbeeld te zoeken naar patronen en verbanden in telefoon- en onlineverkeer. Het gaat dan om zoekvragen als wie er belt of mailt met wie en of er sprake is van een netwerk. Daar zijn algoritmes voor, die diensten straks al zouden mogen inzetten zonder vooraf toestemming te vragen. Hooguit kunnen ze dan worden teruggefloten bij deze zogeheten geautomatiseerde data-analyse (GDA).
Bovendien wordt het straks mogelijk voor diensten om in bepaalde gevallen ongericht mee te luisteren en mee te kijken als zij een dreiging vermoeden. Bijvoorbeeld bij snapshotting, waarbij een puur uur heel veel dataverkeer wordt onderschept. De Tweede Kamer moet hier nog wel akkoord mee gaan.
De wetsvoorstellen borduren daarmee voort op de Inlichtingenwet uit 2017, waarbij nu juist werd gezegd dat AIVD en MIVD geen ruimere bevoegdheden zouden krijgen. Toch lijkt de wet een tussenstap te zijn geweest naar de voorstellen die nu worden gedaan. En daarmee naar de ‘sleepwet’ die Nederland destijds, in 2017, eigenlijk niet wilde.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Perin-Gopie wordt lijsttrekker Volt in Eerste Kamer, partij doet mee aan Statenverkiezingen in acht provincies
Gaby Perin-Gopie is door de leden van Volt verkozen tot lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. Tijdens het congres van de partij vandaag in Utrecht kreeg zij van de elf kandidaten de meeste steun. -
PREMIUM
Surfgedrag burgers kan door inlichtingendiensten straks mogelijk op grote schaal worden afgetapt
Door een nieuwe wet kunnen geheime diensten AIVD en MIVD straks mogelijk vaker ‘ongericht’ het internet aftappen. Dat ligt gevoelig: het deel van de sleepwet dat Nederland niet wilde lijkt nu alsnog een feit te worden. -
1
CDA'er Raymond Knops vertrekt uit Kamer en wordt lobbyist
CDA’er Raymond Knops vertrekt uit de Tweede Kamer. De voormalig-minister en staatssecretaris gaat naar de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Hij wordt voorzitter van de lobbyclub. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Nodige kritiek op fletse gezicht VVD na twaalf jaar regeren: ‘Te weinig discussie in de VVD?’
De VVD viert haar 75ste verjaardag. Er is de nodige kritiek op het fletse gezicht van de partij na twaalf jaar regeren. Maar kom daar niet om bij Frits Korthals Altes, die er vrijwel vanaf het begin bij was.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
PREMIUMMet video
Rusland moet ter verantwoording worden geroepen in Den Haag, maar hoe?
Ineens zou Den Haag een tribunaal krijgen waarin oorlogsmisdaden in Oekraïne worden vervolgd. Nou, het blijkt geen tribunaal en het gaat ook niet over oorlogsmisdaden. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.