Volledig scherm
E-sigaretten worden verkocht met duizenden smaakjes. Die worden nu bijna allemaal verboden in de VS

Blokhuis blij met Amerikaans verbod op e-sigaret met smaakje

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vindt het een prima plan dat er in de Verenigde Staten verregaande stappen worden ondernomen om elektronische sigaretten minder aantrekkelijk te maken voor de jeugd. Hij gaat vragen aan de Amerikanen of ze nieuwe bewijzen hebben voor gezondheidsschade door de e-sigaret. 

De Amerikaanse president Trump kondigde gisterenavond onze tijd aan dat de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA (Food and Drug Administration) de laatste hand legt aan regelgeving om alle e-sigaretten met smaakjes te verwijderen van de markt, behalve de e-sigaret met tabakssmaak.

Alex Azar, de Amerikaanse tegenhanger van Blokhuis, zegt hierover in een verklaring: ,,We zien een enorme stijging van het aantal scholieren dat deze producten met smaakjes gebruikt. Mint, menthol, fruitsmaak, alcoholsmaak, kauwgom. We moeten dat een halt toeroepen, anders krijgen we een hele nieuwe generatie die verslaafd is aan nicotine.”

De e-sigaret met tabakssmaak mag voorlopig blijven, omdat daardoor volwassenen kunnen stoppen met het roken van gewone sigaretten, aldus de Amerikaanse bewindsman. 

Strenge regels

Staatssecretaris Paul Blokhuis benadrukt dat Nederland al strengere regels heeft voor e-sigaretten dan de Verenigde Staten, zoals een leeftijdsgrens voor verkoop, een reclameverbod en beperkingen aan bijvoorbeeld de hoeveelheid nicotine. ,,En die regels worden de komende tijd verder uitgebreid met bijvoorbeeld een rookverbod voor e-sigaretten, een uitstalverbod en neutrale verpakkingen om het onaantrekkelijk te maken en houden voor kinderen.”

Nederland gaat opnieuw uitgebreid onderzoek doen naar de gezondheidsrisico’s van e-sigaretten. Blokhuis: ,,We hebben nog niet met de Amerikaanse FDA van gedachten kunnen wisselen wat de directe aanleiding is en wat ze nu precies van plan zijn. Maar we gaan dat gesprek zeker voeren, ook omdat ik wil weten of er nieuwe inzichten zijn waar we in Nederland rekening mee moeten houden.”

Reactie branche

De Esigbond is het met staatssecretaris Blokhuis eens dat in Nederland zaken rondom e-sigaretten veel beter gereguleerd zijn dan in de Verenigde Staten. ,,Daarom zou in Nederland juist het debat vooral moeten gaan over de rol van de e-sigaret in de strijd tegen het roken. Onder gezondheidswetenschappers bestaat immers een brede consensus dat de elektronische sigaret een veel minder schadelijk alternatief is voor de traditionele sigaret. Voor veel rokers die niet kunnen of willen stoppen met roken is de e-sigaret een uitkomst.”