Volledig scherm
Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport © ANP

Blokhuis weigert te zeggen wanneer lange wachtlijsten ggz weg zijn

Staatssecretaris Paul Blokhuis (geestelijke gezondheidszorg) weigert, in tegenstelling tot zijn politieke voorganger op het dossier, aan te geven wanneer de te lange wachtlijsten in de ggz allemaal moeten zijn weggewerkt. 

Quote

Dan steek ik straks mijn nek in een strop

Staatssecretaris Blokhuis

Blokhuis vindt het verstrekken van een algemene doelstelling wanneer de wachtlijsten voor psychische hulp binnen aanvaardbare normen zijn, ‘te kwetsbaar‘. Dat zei hij vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer. ,,Dan steek ik straks mijn nek in een strop.’’

Halverwege vorig jaar kwam voormalig zorgminister Edith Schippers vlak vóór haar vertrek met het doel op de proppen om binnen één jaar de onaanvaardbaar lange wachtlijsten te laten verdwijnen. 

Missie niet geslaagd

Na haar vertrek bleek afgelopen juli dat die missie bij lange na niet was geslaagd. Bij drie aandoeningen waarvoor patiënten eerder al langer dan verantwoord moesten wachten, lagen de wachttijden zelfs licht hoger.

VVD-parlementariër Leendert de Lange probeerde desondanks vanmiddag de huidige bewindsman met de portefeuille ggz over te halen om een doelstelling te formuleren: bijvoorbeeld de ambitie om 80 procent van de te lange wachtlijsten eind maart te hebben opgelost. 

,,Ik vind het nogal gek dat de staatssecretaris beleid voert zonder een concrete doelstelling voor ogen te hebben‘’, aldus De Lange. Blokhuis pareerde dat hij liever stuurt op het oplossen van problemen in de regio‘s waar dat echt noodzakelijk is. 

Compromis

Uiteindelijk legde Wim-Jan Renkema (GroenLinks) een compromis op tafel. Hij vroeg Blokhuis binnenkort  per hoofddiagnosegroep (zoals schizofrenie, depressie en eetstoornissen) aan te geven welke doelstellingen er komende jaren haalbaar zijn. Daar stemde de bewindsman in toe.

Rond de jaarwisseling ontvangt Blokhuis van waakhond NZa een nieuwe tussenstand van de wachttijden in de GGZ. Daar zal hij de Kamer over informeren en dan ook op de afzonderlijke groepen ingaan.