Buma: grens open, dan geen geld en visa
Het CDA wil dat landen geen ontwikkelingshulp meer krijgen als zij weigeren om migranten tegen te houden die naar Europa trekken. Daarnaast zouden EU-lidstaten die te weinig doen aan hun grensbewaking tijdelijk uit de Schengenzone moeten worden gezet.
Dat zegt partijleider Sybrand Buma in een interview met deze krant. Hij wil dat de grensbewaking van de randen van Europa flink wordt opgeschroefd. Zo zouden veel meer patrouilleschepen voor de kust van Afrika moeten komen te liggen om te voorkomen dat bootjes met vluchtelingen kunnen uitvaren. Desnoods moeten in Oost-Europa ook meer hekken worden opgetrokken om migratie te voorkomen.
Spierballen
Volgens Buma moet de Europese Unie meer zijn spierballen laten zien aan landen als Albanië en Marokko, van waaruit kansloze migranten hier naartoe komen. ,,We gaan te veel met de pet rond met de vraag aan landen of ze alsjeblieft willen meehelpen. Terwijl het ook in hun belang is dat de stroom stopt en er geen boten meer uitvaren”, zegt hij. Aan landen die niet meewerken zouden ook geen visa voor Europa moeten worden verstrekt.
Buma wijst erop dat Noord-Afrikaanse landen profiteren van Europese investeringen en de mogelijkheid om talentvolle mensen aan goede Europese universiteiten te laten studeren. Daar mag Europa best wat voor terugvragen: ,,We moeten zeggen: we helpen jou met ontwikkelingshulp, maar dan moeten er ook opvangcentra in jouw land komen. Ja, je kunt talentvolle mensen in Europa een opleiding laten doen, maar dan moet de grensbewaking op orde zijn.”
Schengen
Buma zegt in het interview dat een vluchtelingencrisis zoals in 2014 en 2015 nooit meer mag gebeuren. Toen liet Griekenland in eerste instantie ongehinderd migranten door naar de rest van Europa. Volgens Buma moet een land dat zijn grenzen niet goed bewaakt tijdelijk uit Schengen worden gezet, waardoor onbelemmerd vrij verkeer van personen vanuit dat land naar de rest van de Schengenzone niet mogelijk is. ,,Je moet laten zien dat je Schengen waard bent.”
De CDA-leider vindt dat grensbewaking een zaak van lidstaten moet blijven en voelt niet voor een Europese kust- en grenswacht. Wel wil hij dat de ondersteuning via Frontex wordt vergroot, door 10.000 extra douaniers aan te nemen.
Vluchtelingenverdrag
Verder blijft Buma erbij dat uiteindelijk aanpassing van het Vluchtelingenverdrag nodig is om de migratiestroom te stoppen. Op grond van dat verdrag zijn Europese landen nu verplicht om vluchtelingen uit de hele wereld op te nemen. Buma vindt dat opvang in de regio moet geschieden.
Lees hier hele het interview: ‘Als wij Hongarije waren, hadden we ook een hek’ (Premium)
Kijk hier hoe massa-immigratie Nederland rijk heeft gemaakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUMinterview
Sybrand Buma: Als wij Hongarije waren, hadden we ook een hek
Europa moet aan de buitengrenzen zijn spierballen laten zien om migratie tegen te gaan, vindt CDA-leider Sybrand Buma. ,,Ik heb het ‘Wir schaffen das’ van Angela Merkel nooit overgenomen.” -
PREMIUMOnderzoek/met video
Rechtsstaat niet heilig voor ruim een op de drie Nederlanders: ‘Zorgelijk’
Een derde van de Nederlanders vindt dat de regels van de democratische rechtsstaat terzijde mogen worden geschoven om ingewikkelde problemen op te lossen. Wie zich zorgen maakt over klimaatverandering of over migratie, vindt dat tegenspraak soms maar moet worden genegeerd. -
update
Schip met Russische gasolie ligt nog altijd voor anker op Noordzee, nog geen verzoek tot aanmeren
Het omstreden schip met Russische olie aan boord ligt nog altijd voor anker op de Noordzee. De tanker Sunny Liger was al van Zweden uitgeweken naar Rotterdam en ligt nu voor de kust van Amsterdam. Er is vanuit het schip nog geen aanvraag gedaan om de Amsterdamse haven binnen te komen. Ook zijn de slepers en vastmakers nog niet gevraagd om assistentie, laat een woordvoerder van de Port of Amsterdam weten.
-
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Kabinet in gesprek over bevrijdingsfestivals in financiële nood
Het kabinet gaat in gesprek met de door hen gesubsidieerde geldschieters van bevrijdingsfestivals die op zwart zaad zitten. Bezoekers van het festival in Groningen moesten vandaag bijvoorbeeld voor het eerst entree betalen. Kamerleden vinden dat de festivals gratis moeten blijven. -
Klachten over machtsmisbruik en pestgedrag zorgen voor breuk in D66 in Europees Parlement
Een integriteitskwestie rond D66-Europarlementariër Samira Rafaela heeft tot een breuk geleid met haar enige partijgenoot in het Europees Parlement. Medewerkers hebben hun beklag gedaan over machtsmisbruik en pestgedrag door Rafaela. Daardoor gaan delegatieleider Sophie in ‘t Veld en Rafaela elk hun eigen weg, bevestigen bronnen na berichtgeving van NRC.