Burgemeesters tegenover kabinet in terraskwestie: ‘Neem een gecalculeerd risico’
videoStudenten kunnen vanaf 26 april weer deels fysiek onderwijs volgen, melden Haagse bronnen. Andere verruimingen gaan pas op z’n vroegst 28 april in. Burgemeesters willen al eerder meer ruimte voor terrassen en buitenlocaties, maar volgens het kabinet zit dat er nu niet in.
De geplande heropening van het hoger onderwijs staat los van het gefaseerde versoepelingsplan dat het kabinet morgen presenteert. Vorige week lekte uit dat het de bedoeling is dat terrassen en winkels per 21 april opengaan en dat de avondklok en bezoekrestricties dan ook geschrapt worden.
Maar door het grote aantal dagelijkse infecties en de druk op de ziekenhuizen durft het kabinet die eerste grote stap niet al volgende week aan, maar op zijn vroegst op 28 april. ,,De situatie is epidemiologisch nog niet zo dat we dat verantwoord vinden”, zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) maandag voor aanvang van een overleg met collega-ministers. ,,De piek in de ziekenhuizen is in zicht, maar we zijn er nog niet overheen", zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). ,,Als we er overheen zijn, kunnen we de volgende stap zetten met versoepelingen.”
Hoe het stappenplan er precies uit komt te zien - welke versoepelingen allemaal tegelijkertijd kunnen ingaan en onder welke voorwaarden - is nog onduidelijk.
Burgemeesters
Vanmiddag komen de burgemeesters van de Veiligheidsregio's nog samen met justitieminister Grapperhaus. De burgemeesters dringen aan op een heropening van terrassen of grote ‘doorstroomlocaties’ om in geval van mooi weer de drukte te kunnen spreiden. ,,Dit is niet meer te handhaven, behalve met een waterkanon”, zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag in het NOS Radio 1-journaal. ,,Dan komen wij op een agressieve manier tegenover onze bevolking te staan. Wij vinden dat er een gecalculeerd risico genomen moet worden, net als met het basisonderwijs”, zei Aboutaleb. ,,De vraag is wat zwaarder weegt: het gevaar van besmettingen of het welzijn van mensen en regels die niet meer gehandhaafd kunnen worden?”
Grapperhaus denkt echter dat hij er wel uitkomt met de burgemeesters. ,,We gaan het er goed over hebben. We komen er tot nu toe altijd uit.”
Volgens een ingewijde steekt het de burgemeesters dat het kabinet vorige week nog beloofde dat de terrassen de 21ste open kunnen en dat de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren plotseling een streep haalde door die planning. ,,Terwijl het Veiligheidsberaad nog moest volgen.”
Bijval
De oproep om terrassen te heropenen krijgt bijval van ziekenhuizen. Lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam Universitair Medisch Centra (UMC) Mark Kramer is het eens met hun dringende verzoek om de buitenruimten gereguleerd te heropenen. Eerder liet de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis al weten dat hij de oproep van de burgemeesters steunt.
,,In de grote parken zitten mensen nu dicht op elkaar”, zegt Kramer. ,,Het is beter om de terrassen weer te openen, mits gemeenten goed letten op de handhaving van de coronamaatregelen. Ik geef de burgemeesters gelijk. Nu is de drukte niet te reguleren.” Volgens de internist is de druk onverhoopt hoog in het Amsterdam UMC ziekenhuis. Hij ziet daarom geen mogelijkheid voor andere versoepelingen. ,,De enige uitweg uit deze ellende is vaccineren, vaccineren, vaccineren. Tot die tijd moeten we de tanden op elkaar zetten.”
Ook het Medisch Spectrum Twente in Enschede sluit zich bij de burgemeesters aan. ,,De zorg is belangrijk, maar niet de enige factor waar de regering rekening mee moet houden”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. ,,Mensen hebben het nodig om elkaar te ontmoeten. Het is beter als dat op een veilige, gecontroleerde manier kan.”
Ook de bonden van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) steunen het pleidooi. ,,Elke maatregel die ervoor zorgt dat we minder hoeven te handhaven, juichen wij toe”, aldus Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA ACP. Volgens hem heeft de horeca al laten zien het veilig bezoek aan terrassen goed te kunnen organiseren.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij.
De grote verruimingen - in de horeca, de detailhandel en rond de avondklok - staan dus wel los van ingrepen in het onderwijs of bijvoorbeeld de bso’s, meldt een ingewijde. De kinderopvangverblijven zijn nog altijd gesloten. ,,Er volgen nog veel overleggen, morgen wordt het besluit pas genomen.”
Studentenvakbond LSVb liet al weten het ‘onacceptabel’ te vinden als de heropening van hogescholen en universiteiten weer zou worden uitgesteld. Studenten moeten zich straks laten testen op het coronavirus voordat ze naar de hogeschool of universiteit gaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
IC’s breiden capaciteit weer uit: bovengrens in zicht
Terwijl het demissionaire kabinet zich dit weekend buigt over mogelijke versoepeling van het coronabeleid, breiden de ziekenhuizen hun ic-capaciteit verder uit. Het maximum komt langzaam maar zeker in zicht. -
met video
Gündogan bij terugkeer in Kamer: ‘Ik ben beticht van zedenmisdrijf, ben door hel gegaan’
Ze is ‘gebutst en geblesseerd’, maar Nilüfer Gündogan wil ‘haar best gaan doen’ als zelfstandig Kamerlid. Dat heeft Gündogan, voorheen Kamerlid van Volt, zojuist gezegd. Ze keert vandaag als zelfstandig parlementariër terug nadat ze door Volt uit de fractie werd gezet na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. -
D66 betaalt schadevergoeding aan oud-medewerkster en rectificeert: tóch grensoverschrijdend gedrag
D66 betaalt een schadevergoeding aan een oud-medewerkster van de partij. Ook heeft de partij een rectificatie geplaatst op de website, omdat er in 2015 en 2016 wél sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMmet video
Omtzigt en Dassen lanceren anti-corruptieplan: ‘Op veel vlakken doen we het slechter dan andere landen’
Oppositie-Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Pieter Omtzigt willen oneigenlijke lobby en belangenverstrengeling in de politiek aanpakken. Vandaag lanceren ze hun plan. ,,Als het om integriteit gaat, doen we het echt niet zo goed als we denken.’’
-
Kabinet in gesprek over bevrijdingsfestivals in financiële nood
Het kabinet gaat in gesprek met de door hen gesubsidieerde geldschieters van bevrijdingsfestivals die op zwart zaad zitten. Bezoekers van het festival in Groningen moesten vandaag bijvoorbeeld voor het eerst entree betalen. Kamerleden vinden dat de festivals gratis moeten blijven. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs.