CDA en ChristenUnie: geen radar in Herwijnen, kabinet moet andere locatie zoeken
De nieuwe militaire radar mag van CDA en ChristenUnie niet in Herwijnen verrijzen. De regeringspartijen vinden dat Defensie op zoek moet naar een andere locatie. Daarmee keert de helft van de coalitie zich tegen het kabinet, dat Herwijnen ziet als enige geschikte plek.
Delen per e-mail
Waar de radar dan wél moet komen, zeggen de Kamerleden niet. ,,We hebben eerder via moties voorwaarden gesteld aan de plaatsing van de radar in Herwijnen”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. ,,Ik zie nog niet dat er aan die voorwaarden wordt voldaan.”
Zo riep hij samen met CDA en D66 het kabinet in juni nog op door te gaan met de zoektocht naar alternatieve locaties. ,,Die locaties zijn ook wel aangedragen, maar Defensie wil die vanwege de tijdsdruk niet verder onderzoeken”, zegt CDA’er Martijn van Helvert. ,,Dat moet wel gebeuren.” Het duo dient daarvoor vandaag een motie in.
Geen trek
Duidelijk is dat de twee gemeenten waar eventueel geschikte locaties zijn, Molenlanden en Vijfheerenlanden, geen trek hebben in een radar op hun grondgebied. Molenlanden heeft zelfs officieel aan Defensie gevraagd de weilanden binnen hun gemeentegrenzen niet meer te noemen als alternatieve locaties. Toch is dat volgens Van Helvert ‘niet het criterium’. ,,Dan kun je de radar nergens neerzetten.”
Ook de gemeente West Betuwe, waar Herwijnen onder valt, werkt niet mee aan de bouw van het apparaat. Inwoners maken zich zorgen over de gezondheidseffecten van de radar, die dicht bij het dorp moet verrijzen, vooral omdat er al een KNMI-radar in Herwijnen staat.
,,Sinds de jaren zeventig is daar al cumulatief langdurige straling. Volgens de Gezondheidsraad heeft die straling de potentie de gezondheid te schaden. Dan moeten we dat daar gewoon niet doen”, vindt Van Helvert. ,,In andere gemeentes speelt dat probleem niet.” Deskundigen hielden de Tweede Kamer in september voor dat de radar vanwege de straling op een ‘zéér afgelegen plek’ gebouwd moet worden.
Nationale veiligheid
Defensie heeft haast met de bouw van de nieuwe radar. De oude radar in Nieuw-Milligen stamt uit de jaren zeventig en zou regelmatig uitvallen. Omdat volgens staatssecretaris Barbara Visser van Defensie de nationale veiligheid in het geding is, zet zij de bouw in Herwijnen door. Daar heeft het ministerie de grond al in bezit.
Volgens CDA en ChristenUnie kan de nieuwe radar ook tijdelijk op de huidige plek in Nieuw-Milligen worden neergezet of op een boot. Van Helvert: ,,Die is makkelijk te monteren. De sokkel bouwen is meer werk.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Arib: Dit is niet het Nederland dat we kennen en waarvan we houden
De schokkende beelden van de rellen in ons land die de hele wereld over gaan, tonen 'niet het Nederland dat we kennen waarvan we houden’. Dat zei Tweede Kamervoorzitter Arib vanmiddag in een korte verklaring. -
PREMIUM
Defensie wil ondanks weerstand snel nieuwe radar, beveiliging van luchtruim is in het geding
Defensie wil een nieuwe radar – en snel een beetje. Het bewaken en beveiligen van het luchtruim is in het geding. De radar in het noorden van het land is vervangen maar nog niet opgeleverd en de radar op de Veluwe valt regelmatig uit. ,,We hebben nu een gevaarlijke situatie.” -
Peiling: Ruttes corona-aanpak zorgt voor stevige positie VVD
Na het besluit van het demissionaire kabinet om een avondklok in te voeren vanwege het coronavirus, zijn de veranderingen in het electoraat beperkt gebleven. Het oordeel over Ruttes optreden in de coronacrisis blijft positief en zorgt voor een stabiele, stevige electorale positie van de VVD, meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag. -
REGELS AVONDKLOK
Wie mag toch naar buiten tijdens avondklok? Hulpdiensten, mensen met hond en talkshowgasten krijgen vrijbrief
Als het parlement akkoord gaat, is het vanaf komend weekeinde verboden om tussen half negen 's avonds en half vijf ‘s ochtends naar buiten te gaan. Uitzonderingen zijn er ook: bij medische noodgevallen, voor het uitlaten van de hond of werk mogen mensen naar buiten. Ook talkshowgasten kunnen een vrijbrief krijgen. -
Homogenezingstherapie wordt strafbaar
Een ruime Kamermeerderheid wil dat er een wet komt die het geven of openlijk aanbieden van homogenezingstherapie, ook wel conversietherapie, strafbaar stelt. Een belangrijke stap, aldus initiatiefnemer Vera Bergkamp (D66).
-
VIDEO
OMT-berekening: één op tien heeft nu Britse coronavariant, maatregelen tot de lente
Nederland zit mogelijk vast aan lockdown-maatregelen tot de lente of tot er genoeg mensen ingeënt zijn. Dat blijkt uit het nieuwe OMT-advies. De experts vinden dat extra actie nodig is nu de nieuwe Britse variant zich snel verspreidt en volgens prognoses in maart leidt tot een derde golf. Een avondklok of reisbeperkingen zijn nog opties. -
‘Nationaal programma’ voor onderwijs na corona moet achterstanden wegpoetsen
Het gaat niet lukken om alle achterstanden die leerlingen door de coronacrisis hebben opgelopen nog dit schooljaar weg te poetsen. Het kabinet maakt een ‘nationaal programma’ voor het onderwijs na corona en verwacht dat basis- en middelbare scholen nog jaren aan de bak moeten om opgelopen achterstanden weg te werken. -
Video
De Jonge: Vaccinatieschema weer vertraagd door tegenvaller AstraZeneca
De boodschap van farmaceut AstraZeneca over tegenvallende leveringen van het coronavaccin betekent dat Nederland opnieuw moet kijken naar de volgorde en het tempo van inenting. Dat zei coronaminister De Jonge vandaag na een bijeenkomst met kabinetsleden.