CDA wil einde aan gedoogbeleid voor harddrugs en hardere straffen
Het gedogen van zogenoemde ‘gebruikershoeveelheden’ van harddrugs als xtc moet stoppen, bepleit het CDA in een nieuwe visie over de Nederlandse drugsaanpak. Daarin staat de coalitiepartij een hardere aanpak van drugscriminaliteit voor. Als het aan het CDA ligt, krijgt iemand die straks voor het eerst gepakt wordt met harddrugs een boete. Bij de tweede keer volgt een taakstraf.
Hoewel harddrugs officieel verboden zijn, wordt bijvoorbeeld één xtc-pil gezien als bezit voor eigen gebruik en door de autoriteiten doorgaans gedoogd. Het CDA stelt dat op het Amsterdam Dance Event (ADE) het op zak hebben van vijf xtc-pillen zelfs gedoogd wordt, omdat ‘het voor de politie niet haalbaar is om bij elk getroffen drugsbezit tot arrestatie over te gaan’.
Volgens het CDA is het gedoogbeleid deels de oorzaak ‘waarom Nederland in veel hogere mate last heeft (gekregen) van zware georganiseerde drugscriminaliteit ten opzichte van andere Europese landen’. In de visie staan talloze andere maatregelen die de partij wil nemen om te voorkomen dat Nederland een ‘narcostaat’ wordt.
Hogere straffen
Zo moeten ook de maximale straffen voor de productie van en handel in harddrugs omhoog en in lijn worden gebracht met buurlanden. De partij spreekt van een ‘strenge anti-maffiawetgeving naar Italiaans voorbeeld’. Daarnaast horen coffeeshops niet in het normale straatbeeld thuis, vindt het CDA, dat ze naar bedrijventerreinen wil verplaatsen. Ook wil het een teruggeeffonds om afgepakt geld te investeren in kwetsbare wijken.
,,Simpele oplossingen bestaan niet”, zegt Kamerlid Anne Kuik. ,,Willen we de democratische rechtsstaat beter beschermen, dan mogen we geen middel ongebruikt laten om dit doel te bereiken. Daarom komt het CDA met voorstellen die de hele keten versterken. Van preventie tot opsporing, en van informatiedeling tot wetgeving om op lokaal en internationaal niveau drugsgerelateerde ondermijning de kop in te drukken.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
podcast
Wie durft ‘nee’ te zeggen tegen 24,3 miljard euro?
Durft de Tweede Kamer het stikstoffonds van het kabinet, goed voor liefst 24,3 miljard euro, te torpederen? Er is namelijk kritiek in overvloed: redt het kabinet het niettemin? En een belangrijke Haagse bron stapte deze week uit de schaduw en in de spotlight van de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Opvanggemeente mag geen alleenstaande asielzoeker weigeren, Van der Burg is klaar met eisenlijstjes
Het moet afgelopen zijn met gemeenten die weigeren alleenstaande mannelijke asielzoekers op te vangen. Staatssecretaris Eric van der Burg stuurt zulke asielzoekers voortaan ‘desnoods ongevraagd’ toch naar opvangplekken daar. Zo wil hij voorkomen dat het volle aanmeldcentrum Ter Apel in acute problemen komt.
-
PREMIUMmet video
Strijd om pensioenpot van 1300 miljard nadert ontknoping: stemt Eerste Kamer voor kabinetsplan of tegen?
-
-
-
Van der Burg na hoop tumult: bed-bad-broodregeling blijft toch
Er is niets aan de hand met de bed-bad-broodregeling voor mensen zonder verblijfsvergunning, zoals uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat bezweert staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een kort briefje aan de Tweede Kamer. De zogeheten Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) wordt volgens afspraak in het regeerakkoord uitgebreid naar een landelijk dekkend netwerk. -
2
Nieuw probleem na stikstof: vervuild water dreigt het land op slot te zetten
Nederland dreigt verder op slot te gaan door de slechte waterkwaliteit. Net als door stikstof dreigt de landbouw en de bouw van huizen in de knel te komen door te vieze sloten en rivieren.