CDA woest: ‘Bijleveld hoorde pas in de zaal van vertrek Kaag’
videoMinister Ank Bijleveld van Defensie werd donderdagavond in de plenaire zaal van de Tweede Kamer totaal overvallen door het vertrek van Sigrid Kaag. Dat zeggen ingewijden tegen deze site. Demissionair premier Mark Rutte bevestigt dat hij eerder wist van haar besluit en dat Kaag hem had gevraagd het stil te houden.
Volgens betrokkenen hoorde ze het, net als de rest van Nederland, pas in de zaal van de Tweede Kamer toen Kaag haar ontslag aanbood. Bijleveld stapte zelf niet meteen op, maar besloot daar pas vandaag toe. Dat deed ze tegen haar zin, erkende ze. Eerder had de CDA-bewindsvrouw aangegeven te zullen aanblijven om het ministerie te leiden dat nu onder andere druk is met het terughalen van achtergebleven tolken in Afghanistan. ,,Ik wil niet verhelen dat ik verbaasd was’’, zei Bijleveld over de gebeurtenissen van donderdagavond.
Bekijk de reactie van Bijleveld:
Kaag heeft alleen demissionair premier Mark Rutte kort voor haar verklaring in vertrouwen genomen. Rutte bevestigde vanavond dat hij eerder op de hoogte was van het vertrek van Kaag, maar dat hij het niet gedeeld heeft met andere bewindspersonen. Kaag had hem nadrukkelijk gevraagd haar besluit niet naar buiten te brengen, zo zei de premier.
Een uur
Kaag stelde Rutte ongeveer een uur voordat ze haar aftreden aankondigde op de hoogte van haar voornemen om te vertrekken. ,,Ik heb die mededeling gehoord, mij is gevraagd dat stil te houden en dat heb ik gedaan”, zei Rutte vrijdagavond na een bezoek aan Boris Johnson in Londen. ,,Vertrouwen ga ik niet breken.”
Andere partijen wijzen erop dat Bijleveld onder druk van haar eigen partij zou zijn opgestapt, iets wat door CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdagmiddag weer hardop werd ontkend.
Bij de christendemocraten heerst sowieso woede over de situatie. Zij vinden dat niet alleen D66 hen laat zitten, maar ook de ChristenUnie het kabinet in de steek heeft gelaten. Coalitiegenoot ChristenUnie steunde namelijk de moties van afkeuring tegen Kaag en Bijleveld, wat hun val inleidde.
Met de val van de twee ministers dreigt het kabinet te imploderen.
Demissionair premier Mark Rutte zegt de keuze van zowel Kaag als Bijleveld te respecteren. Maar volgens hem had er ‘staatsrechtelijk ook een andere keus kunnen worden gemaakt’. Hij wijst er op dat het kabinet nu ‘twee zeer goed ingewerkte en ervaren bewindslieden’ kwijt is, terwijl hun ervaring en kennis van de regio belangrijk is om de nog achtergebleven Nederlanders en tolken uit Afghanistan te krijgen.
Volgens vicepremier Hugo de Jonge is sprake van ‘een moeilijke fase’. Niet alleen brokkelt het kabinet steeds verder af, ook is de sfeer in de regeringscoalitie slecht. Er is groeiende onvrede tussen de regeringspartijen.
Zo is er ook ergernis bij VVD, D66 en CDA over de ChristenUnie, die zich steeds minder aan het regeerakkoord gebonden voelt en het coronabeleid niet meer steunt.
Volgens Rutte is het te hopen dat ‘dit demissionaire kabinet zo snel mogelijk zijn taken kan overdragen aan een nieuw kabinet’. Maar daar is een half jaar na de verkiezingen nog geen zicht op. De partijleiders van VVD, D66 en CDA trekken zich dit weekeinde terug in een hotel in Hilversum om een doorbraak te forceren, maar betrokkenen melden dat de onderlinge verschillen nog steeds even groot zijn.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Parkeerterreinen krijgen metamorfose, als het aan de Kamer ligt: zo veel mogelijk zonnepanelen
Parkeerterreinen in ons land moeten zo veel mogelijk worden overdekt met zonnepanelen. De Tweede Kamer wil dat het kabinet dat de komende jaren gaat verplichten. -
PREMIUMOnder politici
Kiezers die hopen dat na nu alles anders wordt, kunnen wel eens bedrogen uitkomen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: onze ‘akkoordendemocratie’ gaat aan veel kiezers voorbij. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Weer avondberaad in kabinet, maar ministers zullen niet meteen het roer omgooien
Een deel van het kabinet komt donderdagavond weer bijeen om een ‘antwoord’ te vinden op de onvrede van de kiezer. Premier Mark Rutte wil zo het ‘signaal’ van de afstraffing bij de verkiezingen nog eens onder de loep nemen.
-
PREMIUM
‘Schrikbarende’ conclusies in zeer kritisch advies: Den Haag heeft ‘de regio’ stelselmatig verwaarloosd
De landelijke overheid heeft achtergebleven regio's in het land de laatste decennia stelselmatig verwaarloosd. Dat heeft geleid tot niet te rechtvaardigen verschillen en kan de Nederlandse democratie ondermijnen. Dat stellen drie adviesraden van de overheid in een gezamenlijk advies dat maandagmiddag in Veenhuizen werd overhandigd aan minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. -
-
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
met video
Een wolf die een mens aanvalt? Minister Adema ziet dat op korte termijn niet gebeuren
Het kabinet houdt voet bij stuk: voordat wolven als beschermde diersoort doodgeschoten mogen worden is eerst meer onderzoek nodig. En dus wacht minister Piet Adema (Landbouw) af. Aanvallen op mensen vreest hij niet. ,,Wolven zijn redelijk schuwe dieren, dus op korte termijn zie ik dat niet gebeuren.”