D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.
Volledig scherm
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. © ANP

Coalitie botst over stikstofmaatregelen

De coalitiepartijen botsen over de maatregelen die boeren moeten nemen om de uitstoot van stikstof te verminderen. D66 wil een drijfmestverbod, tot grote woede van coalitiegenoten CDA en VVD.

Eerder haalde D66-Kamerlid Tjeerd de Groot zich al de woede op de hals van zijn coalitiepartners door een halvering van de veestapel voor te stellen. Vandaag, tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Landbouw, pleitte D66’er De Groot voor een drijfmestverbod.

Zo’n verbod houdt in dat boeren verplicht worden om poep en urine van vee gescheiden op te vangen in hun stallen: daardoor ontstaat geen ‘drijfmest’. Bij drijfmest komt ammoniak vrij, wat als stikstof in de natuur neerslaat. Als poep en urine gescheiden moeten worden, vergt dat kostbare investeringen in stallen.

Dienstmededeling

,,Ik geef de heer De Groot een dienstmededeling: ik accepteer niet dat er een drijfmestverbod komt’’, reageerde Jaco Geurts (CDA). ,,Ik verdom het om boeren in een hoek te zetten’’, zei het boze VVD-Kamerlid Helma Lodders. Zij zegt niet te begrijpen hoe De Groot met zijn extreme voorstellen veranderingen voor elkaar denkt te krijgen in de agrarische sector.

Na de kritiek zwakte De Groot zijn voorstel iets af. ,,Het hóéft niet verboden te worden, als we maar van die drijfmest afkomen’’, zei hij. Daarvoor zijn volgens De Groot ‘innovatieve oplossingen’ noodzakelijk.