Volledig scherm
PREMIUM
Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie), voorstander van een vrouwenquotum, was in maart bij het jaarlijkse topontbijt met topvrouwen en -mannen van Nederlandse organisaties. © ANP/Patrick van Katwijk

Coalitie steggelt over vrouwenquotum

Het bedrijfsleven krijgt mogelijk toch een vrouwenquotum opgelegd, ondanks weerstand van regeringspartijen VVD en ChristenUnie. D66 en CDA riepen woensdagavond onverwachts het kabinet op een bindend vrouwenquotum in te voeren bij de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Die motie kan volgende week met behulp van de oppositie worden aangenomen.

VVD en ChristenUnie voelen zich overvallen door de motie, die werd ingediend bij het debat over de begroting van Economische Zaken. Dat D66 voorstander is van een vrouwenquotum, was al bekend. Maar dat ook het CDA nu van mening is veranderd, is nieuw. Jaar na jaar blijkt dat het wettelijk vastgelegde streefcijfer van 30 procent vrouwen in de top van bedrijven bij lange na niet wordt gehaald. GroenLinks, PvdA en Denk pleiten daarom al langer voor een quotum.

Als de SP ook vóór stemt, is er een Kamermeerderheid. Kamerlid Jasper van Dijk wil er ‘niets over zeggen’. ,,Wij bepalen ons standpunt pas in de fractievergadering van dinsdag.” Diezelfde middag wordt er over de motie gestemd.