Coalitiepartners blussen brandje over 'voltooid leven'
De coalitie heeft vandaag tijdens het wekelijkse beraad op het ministerie van Volksgezondheid gesproken over de kwestie 'voltooid leven'. Tijdens dat overleg hebben alle partijen bevestigd dat er deze periode niets gebeurt op dit gevoelige medisch-ethische dossier.
D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra zei vanmorgen in NRC te willen dat het kabinet haast maakt met een onderzoek naar de groep mensen met een voltooid leven, zodat zij spoedig haar initiatiefwet daarover kan indienen. Dijkstra hoopt binnen anderhalf jaar resultaat te zien van het onderzoek.
De ChristenUnie en ook het CDA zijn principieel tegen het plan om mensen op leeftijd te helpen bij zelfdoding als zij klaar zijn met hun leven. Volgens een ingewijde bij de coalitie zijn daarover ook afspraken gemaakt toen het regeerakkoord werd gesloten. ,,Die zijn glashelder: voltooid leven is de komende drieënhalf jaar (de zittingsperiode van Rutte III) begraven."
Expres geen deadline
Voltooid leven is de komende drieënhalf jaar (de zittingsperiode van Rutte III) begraven.
In het regeerakkoord staat wel dat er een onderzoek gestart zal worden naar de omvang en omstandigheden van de groep mensen die een wens hebben die niet onder onze euthanasiewet valt. Volgens een andere bron is expres niet afgesproken wanneer de uitslag van dat onderzoek er moet liggen.
Dijkstra zei eerder al tegen deze krant dat zo'n onderzoek, waarop zij haar initiatiefwet zal aanscherpen, niet jaren hoeft te duren. Vandaag specificeerde zij haar deadline: anderhalf jaar is genoeg. De teller gaat lopen zodra de onderzoeksopzet bekend is. Daarover zal minister De Jonge (Volksgezondheid) de komende maanden meer meedelen.
Segers zei vanmorgen al bij het televisieprogramma Goedemorgen Nederland geen haast te willen maken met het onderzoek dat in de pijplijn zit. Hij wil dat er zorgvuldig naar de kwestie wordt gekeken. ,,Er is ook veel weerstand tegen het plan”, aldus Segers. ,,Artsen, psychiaters en psychologen. Die hebben allemaal gezegd: ‘dit moeten we niet doen’. Luister ook naar de tegenstanders.”
Initiatief aan de Kamer
De uitvoering van een manifest over waardig ouder worden en dit onderzoek, dat zijn de afspraken die de ChristenUnie volgens Segers kan 'dragen'. Volgens Pia Dijkstra betekent de belofte van een onderzoek niet dat alles wordt stilgelegd, laat ze weten. ,,Het initiatief is nog steeds aan de Kamer, waar ik een voorstel wil doen." Ook Dijkstra bevestigt echter dat geen afspraken zijn gemaakt over de termijn waarop het onderzoek af dient te zijn.
Waarom heeft zij dan die anderhalf jaar genoemd? ,,Politieke profilering richting de eigen achterban", zegt een betrokkene daarover glimlachend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte en z’n ploeg gaan naar Davos, complotsfeer of niet
Het kabinet reist deze week ‘gewoon’ weer af naar Davos, waar het World Economic Forum samenkomt. En negeert daarmee de angst van complotdenkers die er een wereldwijde schaduw-regering in zien. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMOnder politici
Het roer moet om bij jeugdzorg, vindt iedereen, maar een ingreep blijft toch uit
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: als Rijk en gemeenten elkaar niet meer vertrouwen. -
Caroline van der Plas (BBB) wilde Boer zoekt vrouw-kandidaat Femke Wiersma als lijsttrekker
Het scheelde niet veel of de Friese Femke Wiersma, bekend van haar deelname aan Boer zoekt Vrouw, was lijsttrekker geworden van de BoerBurgerBeweging (BBB). -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Eerste twee afleveringen van de nieuwe podcast O, o, De Mos zijn nu te beluisteren
Richard de Mos was een geliefd wethouder maar is nu al jaren corruptieverdachte. Volgende week verschijnt hij voor de rechter. Nog altijd leven er tal van vragen: waarom blijft hij zo populair bij kiezers? Waar ging het mis? En wiens belangen dient hij nu werkelijk? In de podcast O, o, De Mos gaat verslaggever Niels Klaassen op zoek naar antwoorden. -
-
-
bijziendheid
Tweede Kamer: Minder ogen op iPads en smartphones om ‘onzichtbare pandemie’ te stoppen
Kinderen en jongvolwassenen moeten meer naar buiten en het aantal schermuren tot een minimum beperken om ernstige bijziendheid te voorkomen. Daarin moeten scholen en gemeentes meer verantwoordelijkheid nemen, vindt de Tweede Kamer. SP, GroenLinks en Partij van de Arbeid willen onderzoeken of een nieuwe wet mogelijk is. Andere partijen vinden dat er spoedig meer buitenspeellocaties moeten komen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.