Corona blijft voorlopig: Nederland koopt nog eens 60 miljoen coronavaccins voor 2022 en 2023
CORONAOm ook de komende jaren het coronavirus te bestrijden, wil het kabinet voor 2022 en 2023 ruim 60 miljoen doses vaccin extra inkopen, voornamelijk van BioNTech/Pfizer.
Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) zojuist in een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal is een schatting gebaseerd op de aanname dat iedereen opnieuw twee doses per jaar moet krijgen om goed beschermd te blijven in de toekomst. ‘Mocht blijken dat een effectieve bescherming ook bereikt kan worden bij toediening van slechts één (booster) vaccin, dan kan de behoefte aan vaccins dalen', schrijft de minister. Maar daarover is onder kenners nog geen consensus, dus neemt Nederland het zekere voor het onzekere, schetst de minister. Het prijskaartje van zeker honderden miljoenen euro's wordt binnenkort in vertrouwen met de Kamer gedeeld.
Corona blijft
Deskundigen gaan ervan uit dat het coronavirus de komende jaren blijft circuleren, een nieuwe coronaprik na de megacampagne van dit jaar wordt daarom niet uitgesloten, zeker met de komst van nieuwe varianten: ‘Bij het samenstellen van een vaccinportefeuille kies ik voor vaccins die zo goed mogelijk aanpasbaar zijn aan virusmutaties, op basis van verschillende technologieën en van meerdere leveranciers. Ten slotte vind ik het van belang om ook te kiezen voor producenten die bewezen betrouwbaar zijn in hun leveringen aan de EU'.
Die laatste formulering lijkt een sneer naar AstraZeneca, die leveringen bleven lang grillig. De Jonge wil dus meeliften op het recent gesloten EU-contract met Pfizer voor de aanschaf van 900 miljoen doses. Nederland kan aanspraak maken op 35 miljoen doses voor twee jaar, en nog eens 35 miljoen als de opties worden gelicht. Maar ook van andere fabrikanten komen nog miljoenen doses binnen.
AstraZeneca: 75.000 doses minder besteld door huisartsen
AstraZeneca heeft begin mei 638.880 doses vaccins geleverd, die worden nu verdeeld onder huisartsen. Dit vaccin wordt voornamelijk gebruikt voor de leeftijdsgroep 60-65.
Nadat bekend werd dat er bij het vaccin in zeldzame gevallen sprake kan zijn van een ernstige bijwerking kwamen er uit het hele land berichten dat veel mensen niet op kwamen dagen voor hun prikafspraak.
Huisartsen in Gelderland en Zuid-Holland die nieuwe doses moesten bestellen voor cliënten van 60 tot 63 hebben ‘ongeveer 75.000 doses minder besteld dan eerder verwacht’, schrijft De Jonge nu ook in zijn brief. ‘Rond de 160.000 in plaats van 235.000'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Krijgsmacht bereikt grens: ‘Nee’ verkopen aan Oekraïne dreigt
Nederland bereikt de grens van wat het nog kan doen om Oekraïne met militair materieel te steunen. De magazijnen van Defensie raken leeg, ondanks de miljarden die de krijgsmacht erbij heeft gekregen. -
PREMIUMupdate
Gascrisis dreigt komende winter land te verlammen
Industrie en glastuinbouw moeten vrezen dat ze komende winter worden afgesloten van het gas. Als Rusland inderdaad de gaskraan naar Duitsland sluit, heeft ook Nederland een acuut probleem. -
Van der Plas voelt zich niet veilig en werkt voorlopig thuis: ‘Tegen mafkezen kan je je lastig weren’
Na doodsbedreigingen via mail en social media werkt BBB-leider Caroline van der Plas voorlopig vanuit huis. Werkbezoeken staakt ze de komende week. ‘Als ik weg ben, zit mijn zoon alleen thuis’. -
PREMIUM
Neelie Kroes wordt al haar hele leven achtervolgd door controverses
De Europese Commissie onderzoekt of voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes de integriteitsregels heeft overtreden. Niet voor het eerst komt de ‘powerlady’ van de VVD in opspraak. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Staatssecretaris slaapt undercover in daklozenopvang voor ‘eerlijk en rauw werkbezoek’
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft incognito een nacht doorgebracht bij de daklozenopvang in Den Bosch. ‘Een echt werkbezoek’, zo deelt Van Ooijen op LinkedIn. ‘Eerlijker en rauwer dan ik me vooraf ooit had kunnen bedenken’.