Wereldleiders op de laatste G7 met Angela Merkel (Duitsland) en Emmanuel Macron (Frankrijk) aan de linkerkant en Donald Trump (VS) en Shinzo Abe (Japan) ter rechterzijde.
Volledig scherm
PREMIUM
Wereldleiders op de laatste G7 met Angela Merkel (Duitsland) en Emmanuel Macron (Frankrijk) aan de linkerkant en Donald Trump (VS) en Shinzo Abe (Japan) ter rechterzijde. © REUTERS

Coronavirus toont niet elke wereldleider als kalme kapitein

Het coronavirus test ook geschrokken presidenten, premiers en andere leiders. Ze proberen zich te profileren als betrouwbare kapiteins op woelig water. Dat lukt niet iedereen even goed.

Het typische handgebaar van Angela Merkel is door een winkelier in Dortmund geëtaleerd als teken van hoop.
Volledig scherm
Het typische handgebaar van Angela Merkel is door een winkelier in Dortmund geëtaleerd als teken van hoop. © AFP

Er werden zeker enige indrukwekkende of openhartige toespraken genoteerd, zoals die in Europa van bondskanselier Angela Merkel en daarvoor die van premier Mark Rutte. Vrijwel elke regeringsleider heeft het volk inmiddels toegesproken, hulpverleners een hart onder de riem gestoken en miljarden toegezegd om de eigen economie niet kopje onder te laten gaan. De een vertrouwt bij de aangekondigde maatregelen helemaal op de wetenschap, de ander weet het zelf beter of richt zich tot God, of ontkent nog steeds glashard de epidemie zoals de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij liet een massamanifestatie in Rio vorige week zondag gewoon doorgaan en raakte iedereen aan die hij tegenkwam om zijn gelijk te bewijzen. Inmiddels heeft Brazilië toch de landsgrenzen gesloten.