Henk Otten van Forum voor Democratie.
Volledig scherm
Henk Otten van Forum voor Democratie. © ANP

Crisis bij Forum: Otten stapt uit bestuur na ‘karaktermoord’

BESTUURSBREUKHet is crisis bij Forum voor Democratie. Henk Otten stapt per direct op als bestuurslid na heibel over de partijkoers en zijn ‘greep uit de kas’. Otten: ,,Het is onthutsend om te zien hoe mijn medeoprichters Baudet en Rooken karaktermoord plegen.” 

Het is onduidelijk of Otten wel namens Forum de Eerste Kamer ingaat. Hij was lijsttrekker voor de Senaat. Met Ottens exit uit het partijbestuur is het crisis bij Forum, de politieke nieuwkomer die er juist alles aan deed om zulke ‘LPF-achtige toestanden’ te voorkomen. 

Het is de voorlopige climax in een steeds verder escalerend conflict tussen prominenten Thierry Baudet en Theo Hiddema enerzijds en Otten aan de andere kant. De partijtop had eerder vanavond al een klemmend beroep gedaan op Otten om te vertrekken, nu via NRC bekend geworden was dat de voormalige zakenbankier eerder dit jaar een betaling van ruim 30.000 euro aan zichzelf heeft gedaan uit de partijkas. 

Volgens Hiddema is er sprake van ‘een vertrouwensbreuk’: ,,Otten kan niet meer vooruit”, zei hij vanavond in de Tweede Kamer. ,,Een meerderheid wil hem uit het bestuur.’’ 

Niet lang daarna maakte Otten zijn vertrek bekend via Twitter. ,,Het is onthutsend om te zien hoe mijn mede-oprichters Baudet en Rooken nu karaktermoord op mij plegen. In het partijbelang treed ik direct terug als bestuurslid.’’ Otten geldt als spilfiguur in de partij. 

(Artikel gaat verder na de tweet)

Tweede Kamerlid Theo Hiddema wil ondanks de openlijke ruzie niet weten van ‘LPF-achtige taferelen’. ,,Daar (bij de LPF, red.) kon niemand met elkaar door één deur. Hier gaat het om één persoon.’’

De heibel ontstond dit weekeinde, toen Otten in NRC Handelsblad openlijk kritiek uitte op aanvoerder Baudet. De partijleider zou een te rechtse koers varen en hij zou het succes van de partij te weinig delen met andere volksvertegenwoordigers. 

Hoewel Baudet ontkende dat het rommelde binnen de partij, bleek Otten na het Paasweekeinde ineens penningmeester af. Wel bleef hij lid van het partijbestuur. Gisteren ontsloeg Baudet hem via een tweet ook nog als medewerker van de Tweede Kamerfractie. Iets waar Otten niet van op de hoogte bleek. 

(Artikel gaat verder na de video)

Financiën

Theo Hiddema (FvD) in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Theo Hiddema (FvD) in de Tweede Kamer. © ANP

De breuk in het partijbestuur vanavond volgt na een publicatie over Ottens ‘greep uit de partijkas’. De partijstrateeg maakte eerder dit jaar een fors bedrag over aan zijn eigen adviesbedrijf, zo meldde NRC vandaag. Daarbij heeft hij niet overlegd met de andere bestuursleden, die hem daar later mee confronteerden. Otten stortte daarop het bedrag weer terug in de partijkas. Het ging het om een ‘vergoeding voor overmatige uren’ tijdens onder meer de fondsenwerving, ledenwerving en planning van de partijcampagne.

Hiddema gelooft niet dat Otten te kwader trouw heeft gehandeld. Baudet was vandaag zelf niet aanwezig in de Tweede Kamer. Hij zegt een voedselvergiftiging te hebben.   

Eerste Kamer

Otten is behalve bestuurslid ook beoogd fractievoorzitter voor Forum voor Democratie in de Eerste Kamer. Hij staat bovenaan de kieslijst. Het is onduidelijk of Baudet hem ook die functie wil ontnemen. Eerder deze week zei hij slechts dat Otten ‘een rol’ in de Eerste Kamer zal spelen. 

Op 27 mei kiezen de Statenleden van Forum voor Democratie de leden van de Eerste Kamer. Door de grote winst die de partij vorige maand boekte bij de Statenverkiezingen, wordt Forum in een klap de grootste partij in de Eerste Kamer met 13 zetels. Volgens Hiddema moet Otten ‘zelf uitmaken of hij nog fractievoorzitter kan zijn.’’

Gisteravond gaf FvD-Kamerlid Theo Hiddema tekst en uitleg over de kwestie bij Pauw. 

Henk Otten eerder tijdens het congres van Forum voor Democratie.
Volledig scherm
Henk Otten eerder tijdens het congres van Forum voor Democratie. © ROBIN UTRECHT