Volledig scherm
Alexander Pechtold © ANP

D66 geeft gehoor aan informateur Schippers' oproep tot reflectie

Verstandig. Zo noemt D66 de oproep van informateur Edith Schippers aan alle partijen om goed na te denken over hun eigen positie en voorkeuren voor een nieuwe coalitie. ,,Dat zullen we doen, zodat we maandag met een nieuw voorstel kunnen komen'', zegt een woordvoerder van D66. 

Schippers zei vanmorgen dat er op dit moment voor geen enkele combinatie van partijen voldoende steun bestaat. Alle partijen willen iets anders en niemand wil opschuiven naar de ander. ,,Daarom geef ik de partijen vandaag een moment van reflectie, waarin ze zich kunnen zich beraden op hun positie", aldus Schippers. 

ChristenUnie

D66-leider Alexander Pechtold zei deze week een variant van VVD, CDA en zijn partij met de ChristenUnie (CU) 'onwenselijk' te vinden. Die combinatie zou een minimale meerderheid opleveren van 76 zetels, terwijl Pechtold inzet op een 'stabiele meerderheid'. Ook op inhoudelijk vlak botst hij met de christelijke partij: de twee denken fundamenteel anders over euthanasie. 

Ook andere combinaties blijken tot op heden niet haalbaar. CU-leider Segers voert de druk op D66 op door er bij Schippers op aan te dringen ook met de SP en PvdA om tafel te gaan. Die partijen hebben op hun beurt geen zin om aan te schuiven. Roemer wil niet met de VVD om tafel en Asscher houdt de boot af: ,,Voorbarig en niet aan de orde”, herhaalde hij gisteren opnieuw.