De Jonge wil geen prikplicht bij bedrijven: ‘Maar dilemma’s zijn logisch’
vaccinatiesDemissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) ziet niks in een (verkapte) vaccinatieplicht zoals LeasePlan wil instellen. Bij dat autobedrijf zijn alleen volledig gevaccineerden welkom op kantoor. Dat mag wettelijk niet, maar er zijn wel ‘dilemma’s waarover je moet spreken’, vindt De Jonge.
Vanochtend werd bekend dat autobedrijf LeasePlan eist dat iedereen die naar kantoor terug wil, volledig ingeënt is tegen het coronavirus. Vakbonden reageerden fel op dit plan.
,,Een werkgever mag geen vaccinatieplicht opleggen”, zei demissionair minister De Jonge vanmiddag na corona-overleg op het Binnenhof. ,,Wel zijn er dilemma’s: een werkgever wil een veilige omgeving creëren voor klanten, ook voor andere collega’s. Of neem de zorg: je wil als kind vast weten of de verpleegkundige die je oude moeder verzorgt gevaccineerd is. Dus die dilemma's zijn logisch, werkgevers en werknemers zijn en gaan daarover nog in gesprek.”
Als dat ‘gesprek op de werkvloer’ tot een impasse leidt, zou dat tot ‘aanvullende voorstellen van het kabinet’ kunnen leiden, aldus de minister. ,,Maar wetswijzigingen kosten ook tijd.”
September-versoepelingen
Het kabinet wil 20 september verder versoepelen, maar of dat kan doorgaan, is onbekend. Dat hangt onder meer af van de infectie- en ziekenhuisdruk en de vaccinatiegraad van dat moment.
,,We werken ernaartoe, maar je wikt en je weegt de scenario’s. Wanneer kan dat verantwoord? De echte heftige epidemische fase lijkt achter de rug, maar deze overgangsfase is behoorlijk onzeker.” Scholen beginnen weer de komende weken, ook keren veel mensen terug van vakantie. Het is nog onduidelijk wat de effecten daarvan zijn op het aantal besmettingen en de druk op de ziekenhuizen.
Luister ook naar de nieuwe aflevering van de podcast Politiek Dichtbij:
De Jonge denkt dat nog meer vaccineren kan helpen bij het verder heropenen van de samenleving. ,,Van alle ziekenhuisopnames sinds april was bijna 90 procent ongevaccineerd. Daar kunnen we niet schouderophalend aan voorbijgaan. We zitten op 85 procent, maar er is nog heel veel ruimte in de generatie 18-35 jaar, bij 12-17 jaar zitten we op net meer dan vijftig procent. Dus we hebben nog werk te doen.”
Kies gewoon voor vaccinatie. Je kunt niet de rest van de samenleving aan het lijntje houden en de druk op de zorg hoog omdat jij je niet wilt laten vaccineren
2 miljoen mensen niet beschermd
Als dat niet gebeurt, vreest De Jonge voor de twee miljoen mensen die ongevaccineerd zijn en alsnog risico lopen in het ziekenhuis te komen. Volgens het RIVM gaan niet-gevaccineerden allemaal in aanraking komen met de veel besmettelijkere deltavariant van het coronavirus. Dat kan volgens de rekenmeesters leiden tot 16.000 à 22.000 nieuwe ziekenhuisopnames (en daarbovenop nog eens tussen de 2.200 en 3.400 nieuwe IC-opnames). ,,Dat is het grootste risico dit najaar. Je moet voorkomen dat zij in korte tijd ziek worden. Kies gewoon voor vaccinatie. Je kunt niet de rest van de samenleving aan het lijntje houden en de druk op de zorg hoog omdat jij je niet wilt laten vaccineren.”
Toch wil het kabinet zo snel mogelijk van beperkende maatregelen af. De Jonge noemt het niet te verantwoorden om ‘tot in de lengte der dagen’ beperkende maatregelen op te leggen aan een groep mensen die gevaccineerd is omdat er een andere groep is die zich ‘willens en wetens’ niet laat inenten. ,,De keuze om wel of niet te vaccineren is eigenlijk ook de keuze om in te enten of ziek te worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder apps als TikTok van werktelefoon
Het kabinet roept ambtenaren op om apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen. Dat is zojuist bekendgemaakt. -
Coronavirus
TERUGLEZEN | EMA onderzoekt nut derde Pfizer-prik; drukste ochtend Londense metro sinds corona
Afgelopen 24 uur zijn er 2151 positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Het gemiddelde blijft hangen rond de 2100. Het EMA meldt dat ze aanvullend onderzoek gaan doen naar het nut van een derde prik met het Pfizer vaccin. Iedereen ouder dan 16 zou zo'n prik zes maanden na de tweede moeten krijgen. Het laatste nieuws over het coronavirus lees je in dit liveblog. Het oude liveblog kunt u hieronder teruglezen. -
Humor
Gestemd vandaag? Misschien ben je geïnfluenced door deze man
De verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen zijn in volle gang. Om het opkomstpercentage omhoog te krijgen, heeft programmamaker Marcel Bamberg pogingen gedaan om in het hele land extra mensen naar de stembus te krijgen. De grote vraag is nu: heeft het geholpen?
-
PREMIUM
BBB kust buiten de Randstad onbehagen tot leven: ‘De onvrede is veel breder dan alleen stikstof’
De verpletterende winst voor de BBB afdoen als een incident, is te makkelijk. De partij heeft vooral buiten de Randstad een sluimerend onbehagen tot leven gekust. ,,Alsof wat in Den Haag gebeurt, belangrijker is dan wat mensen in de rest van het land ervaren.” -
-
-
Voormalig PvdA-Kamerlid en senator Adri Duivesteijn (72) overleden
Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Dat heeft een vriend namens de familie bekendgemaakt. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?