De SP zit op kapitaal van miljoenen euro's
De SP boert uitstekend, zo blijkt uit de jaarrekening 2017 die vandaag is vastgesteld op de partijraad. Die wordt ironisch genoeg altijd gehouden in een oud bankgebouw.
Ondanks dalende ledenaantallen en dure verkiezingen boekten de socialisten vorig jaar tonnen winst. Vooral dankzij de afdracht door volksvertegenwoordigers.
De SP wordt, in tegenstelling tot veel andere politieke partijen, elk jaar rijker.
Allereerst heeft de Socialistische Partij flink wat spaarcentjes. De partij heeft 6,4 miljoen euro beschikbaar (spaargeld, lopende rekening, kasgeld) om uit te geven, zo staat vermeld in de jaarrekening. Dat is bijna zes ton meer dan een jaar eerder.
De totale reserves zijn met 3 procent gestegen tot 11,86 miljoen euro. Bovendien: de SP wordt, in tegenstelling tot veel andere politieke partijen, elk jaar rijker.
In 2017 kwam er bij de socialisten ruim 230.000 euro meer binnen dan er uit ging (saldo van baten en lasten). Onder de streep belandde de winst, door diverse eenmalige posten, op meer dan 476.000 euro. Dat geld gaat naar de reserves.
Afdrachtregeling
Een belangrijke inkomstenbron voor de SP is de afdrachtregeling: raadsleden en andere provinciale en landelijke volksvertegenwoordigers van de partij staan een deel van hun vergoeding af onder het motto van solidariteit en gelijkheid.
De opbrengst hieruit steeg op jaarbasis met 5 procent tot 5,36 miljoen euro. De afdracht door volksvertegenwoordigers is goed voor de helft (51 procent) van alle inkomsten. Subsidies (4,2 miljoen) en contributies/donaties (0,9 miljoen) brengen ook geld in het laatje.
Op 1 januari 2018 telde de SP 36.405 leden, 3.151 leden minder dan een jaar eerder. Ook liep in 2017 het aantal SP-afdelingen iets terug en belandde eind december op 150. Het doel is om in 2018 nieuwe SP-afdelingen op te richten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUM
Rutte: ‘Flink ruzie maken is af en toe gezond’
Premier Mark Rutte hoopt dat de verhoudingen met de oppositie in de Tweede Kamer verbeteren. Hij denkt dat de harde botsing tussen hem en een aantal partijleiders donderdag in het sms-debat de lucht wat heeft geklaard. -
Inspectie: Stop met aantrekken arbeidsmigranten
Nederland moet stoppen met het aantrekken van arbeidsmigranten. Volgens de Arbeidsinspectie moet het kabinet kiezen voor een koers waarin de bevolking niet verder groeit. -
Kabinet zit zonder coronawet na blokkade Eerste Kamer: ‘Dan maar weer noodverordening’
De meerderheid van de Eerste Kamer keert zich -als verwacht- tegen de zoveelste verlenging van de tijdelijke coronawet. Partijen vinden het onverantwoord om een wet in leven te houden die zulke ingrijpende restricties bevat. -
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen voor gaswinning onzeker
De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens, heeft verdere vertraging opgelopen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer.
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Kabinet in gesprek over bevrijdingsfestivals in financiële nood
Het kabinet gaat in gesprek met de door hen gesubsidieerde geldschieters van bevrijdingsfestivals die op zwart zaad zitten. Bezoekers van het festival in Groningen moesten vandaag bijvoorbeeld voor het eerst entree betalen. Kamerleden vinden dat de festivals gratis moeten blijven.