Volledig scherm
Diederik Samsom © ANP

Diederik Samsom wordt rechterhand van Frans Timmermans

Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom wordt de kabinetschef van EU-vicevoorzitter Frans Timmermans. Dat bevestigt een woordvoerder van Timmermans. 

Samsom treedt op 1 november aan als de kabinetschef van zijn partijgenoot Timmermans, een positie die hem grote invloed geeft op het toekomstige Europese milieubeleid. Timmermans werd gisteren benoemd tot nieuwe klimaatchef van de Europese Commissie. De PvdA-politicus krijgt een van de belangrijkste portefeuilles onder zich. Hij is verantwoordelijk voor het Europese klimaat- en milieubeleid, maar ziet ook toe op onder meer beleid over landbouw, transport, energie, en milieu en oceanen.

De deskundigheid van Samsom op het vlak van energie en milieu kan daarbij goed van pas komen, denkt Timmermans. Hij ziet hem dan ook als de beste man om zijn twaalfkoppige kabinet te leiden. Als kabinetchef wordt Samsom medeverantwoordelijk voor de politieke sturing van alle beleidsvoorstellen op klimaat en milieugebied. 

Hij zal verder veel moeten onderhandelen met de kabinetschefs van de andere commissarissen. Samsom, die eerder fractievoorzitter was voor de PvdA in de Tweede Kamer (2012-2016), geldt als deskundig op milieubeleid. In de Kamer was hij onder meer verantwoordelijk voor het energiebeleid en initiatiefnemer van de Nederlandse klimaatwet. Voor die periode werkte hij bij Greenpeace als campagneleider. 

Vorm geven

Timmermans heeft als opdracht de Europese Green Deal vorm te geven. Dat moet leiden tot een klimaatneutraal Europa in 2050. Daar zijn volgens de aanstaande voorzitter Ursula von der Leyen investeringen tot 1 biljoen euro voor nodig. Het zal nog een forse klus worden om landen, economische sectoren en andere afdelingen van de Europese Commissie mee te krijgen in de energietransitie en andere veranderingen die nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen tot netto nul terug te dringen.