Diplomatiek offensief: Kaag plant reizen naar Pakistan, Turkije en Qatar
VIDEOHet kabinet start een diplomatiek offensief om achtergebleven Nederlanders en Afghaanse helpers uit Afghanistan te halen. Samen met Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk wordt de druk opgevoerd op ‘meerdere landen in de regio’, bijvoorbeeld om mensen toe te laten die erin slagen over land Afghanistan uit te komen.
De VS meldde gisteravond in een gezamenlijke verklaring met honderd landen, waaronder Nederland, toezeggingen te hebben van de taliban dat buitenlanders en Afghanen die op evacuatielijsten staan, het land mogen verlaten.
Demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken reist deze week naar meerdere landen in de regio. Welke landen dat zijn en met wie zij zal spreken, kan haar woordvoerder niet zeggen.
Volgens ingewijden doet Kaag in elk geval buurland Pakistan, Turkije en Qatar aan. In die golfstaat hebben de taliban een kantoor. Landen die wel contact hebben met het bewind, voeren die gesprekken in de Qatarese hoofdstad Doha. Of Kaags geplande bezoek aan het land betekent dat zij met de taliban spreekt, is niet bekend.
Vliegveld
Kaag wil naar Turkije reizen omdat dat land een grote rol zal spelen bij de heropening van het vliegveld in Kaboel. De taliban hebben de Turken gevraagd om technische hulp, Turkije zou daartoe bereid zijn. Pakistan is een logische bestemming: de militaire vluchten van Defensie uit Kaboel landden de afgelopen weken in Islamabad. De Pakistaanse hoofdstad ligt op 500 kilometer van Kaboel.
,,Achter de schermen wordt er alles aan gedaan om mensen nog weg te krijgen”, zegt een bron. Daarbij worden ‘alle mogelijkheden’ bekeken, zoals evacuaties over land. Mogelijk pleit Kaag in haar gesprekken ervoor om mensen die nog op de Nederlandse evacuatielijst staan en zich aan de grens melden toegang te verlenen en een visum te verstrekken. In elk geval voert haar Duitse ambtsgenoot Heino Maas ook dergelijke gesprekken.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Rutte naar Macron
Ook demissionair premier Mark Rutte staat ‘continu in verbinding met regeringsleiders’ over Afghanistan. Hij reist dinsdag naar Parijs om met president Emmanuel Macron te spreken. Rutte belde zaterdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en sprak eerder telefonisch met de Britse premier Boris Johnson.
Inzet van die gesprekken, zeggen bronnen, is om zo snel mogelijk ‘op een of andere manier vertegenwoordigd’ te zijn in Kaboel. Daarin willen de Europese bondgenoten ‘gezamenlijk optrekken’. Na het vertrek van het Nederlandse ambassadeteam op donderdagavond is er geen diplomatieke post meer in de Afghaanse hoofdstad.
Nederland evacueerde de afgelopen weken 2500 mensen uit Afghanistan, 1600 van hen hadden een Nederlands paspoort of Nederland als eindbestemming. De anderen vlogen door naar andere landen. Eerder zei het kabinet ook te onderzoeken of particuliere beveiligingsbedrijven in Afghanistan kunnen helpen bij de evacuatie van achtergebleven Nederlanders.
Kijk onze video’s over de situatie in Afghanistan in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5
PvdA: minimumloon naar 14 euro in ruil voor steun begroting
Als het kabinet voor de begroting steun wil van de PvdA in de Eerste Kamer zal er iets aan de ongelijkheid in Nederland moeten worden gedaan. De kersverse PvdA-leider Attje Kuiken zei bij WNL op Zondag dat ze zal aandringen op een hoger minimumloon van 14 euro en het aanpakken van schijnconstructies, zodat meer mensen een vast contract kunnen krijgen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
podcast
Uitglijders en blunders in eerste 100 dagen kabinet, maar Rutte staat weer
In de week dat Sigrid Kaag onder vuur kwam als D66-leider, ‘vierde’ het kabinet dat de eerste 100 dagen erop zitten. Een aantal bewindslieden blijft nog totaal onzichtbaar, maar anderen maakten juist brokken. En dan moet de echte proef nog komen: het geldgebrek waarmee Rutte-4 inmiddels kampt.
-
Kabinet zoekt naar alternatieven voor evacuatie achtergebleven Nederlanders in Afghanistan
Het kabinet onderzoekt of het voor de evacuatie van achtergebleven Nederlanders kan samenwerken met particuliere beveiligingsbedrijven in Afghanistan. Diverse particuliere bureaus die claimen met ex-commando’s te werken, zouden hun hulp hebben aangeboden. -
Duizenden mensen vullen de Dam: 'Afghanen zijn vernederd, verraden, uitgemoord’
Duizenden mensen verzamelden zich zaterdag op de Dam om te protesteren voor Afghanistan. De inzet: Afghanistan moet als gevaarlijk land aangemerkt worden, zodat Afghaanse vluchtelingen recht hebben op asiel. En: er moet een plan B komen voor achtergebleven evacués. De aan het protest gekoppelde petitie telt inmiddels 18.000 handtekeningen. -
Ministerie beklaagt zich in Pakistan over doodsbedreigingen Geert Wilders
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn beklag gedaan bij de Pakistaanse autoriteiten over de vele doodsbedreigingen aan het adres van PVV-leider Geert Wilders. Volgens minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) is ook de Pakistaanse ambassadeur in Nederland daar op aangesproken.