Dit weten we uit de gelekte Prinsjesdagplannen: veel voor klimaat en veiligheid, beetje voor koopkracht
Een aantal van de plannen voor Prinsjesdag zijn - uiteraard, volgens traditie - al uitgelekt. Op de thema's van klimaat en criminaliteit wil en móét het demissionaire kabinet een aantal stappen zetten. De thema's op rij:
Klimaat
Gezien de klimaatcrisis én een rechterlijke uitspraak in de Urgenda-zaak, trekt het kabinet fors geld uit voor CO2-besparende maatregelen. Zo gaat er 6,8 miljard euro naar extra klimaatmaatregelen, deels naar duurzame subsidies. Die zijn onder meer bedoeld om een elektrische auto te kopen of je huis te isoleren. Dat dit hard nodig is, bleek toevallig al: de subsidiepot voor tweedehands elektrische auto’s is voor dit jaar al helemaal leeg.
Kolencentrales
Er wordt geen besluit genomen over het vervroegd sluiten van een kolencentrale. Ook hakt dit kabinet geen knopen door over extra stikstofmaatregelen. Daarover zou een nieuw kabinet moeten beslissen.
Criminaliteit
Er komt dit jaar ongeveer een half miljard euro extra voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Een deel van het geld wordt gestoken in de verbetering van het stelsel van bewaken en beveiligen. Naast de miljoenen voor beveiliging, gaat er ook nog eens zo’n 100 miljoen naar wijkagenten en bijna eenzelfde bedrag naar de recherche en andere politiediensten.
Er gaat ook extra geld naar de sociale advocatuur, waarschijnlijk zo’n 154 miljoen. Daar werd de afgelopen jaren juist veel op bezuinigd. Onder druk van PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer is dit jaar een motie aangenomen om de advocatuur juist weer toegankelijker te maken. De toeslagenaffaire speelt daarbij een belangrijke rol.
Koopkracht
Koopkracht over 2022:
Alle huishoudens gemiddeld: +0,1
-Werkenden: +0,1
-Uitkeringsgerechtigden: +0,1
-Gepensioneerden: 0,0
-Tweeverdieners: 0,0
-Alleenstaanden: +0,1
-Alleenverdieners: -0,2
-Gezinnen met kinderen: 0,0
-Gezinnen zonder kinderen +0,1
Het kabinet wil ook nog iets doen voor de verbetering van koopkracht voor burgers. Het CPB becijferde eerder dat - ondanks tamelijk florissante economische berichten - burgers er in de portemonnee niet veel op vooruit gaan als er geen beleid op wordt gemaakt. Het kabinet wil toch een ‘plusje’ geven. Bijna alle Nederlanders moeten volgend jaar iets meer te besteden hebben, of in elk geval niet minder. Het gemiddelde huishouden houdt een klein plusje over: 0,1 procent. Werkenden gaan er gemiddeld ook met dat percentage op vooruit, net als uitkeringsgerechtigden, alleenstaanden en gezinnen zonder kinderen. Voor gezinnen met kinderen, gepensioneerden en tweeverdieners zit er géén plusje in. Hun koopkracht gaat volgend jaar niet vooruit, maar valt ook niet terug. De enige groep die er op achteruit lijkt te gaan, zijn de alleenverdieners: zij leveren 0,2 procent koopkracht in.
Stikstof
Op het terrein van stikstof is het dit kabinet niet gelukt om op Prinsjesdag nieuw beleid te presenteren. Hoewel de nood hoog is - woning- en wegenbouwprojecten dreigen spaak te lopen - worden de coalitiepartijen het niet eens over extra stikstofregels om de uitstoot te beperken. Het demissionaire kabinet wilde op Prinsjesdag eigenlijk wél nieuwe stikstofplannen naar buiten brengen. Achter de schermen werd afgelopen zomer gewerkt aan scenario’s waarin vele miljarden euro’s werden uitgetrokken om boeren uit te kopen. Voor het eerst werd daarin gesproken over onteigening van boeren, als ‘ultiem middel’. Maar aan die scenario’s durven demissionaire coalitiepartijen hun vingers niet meer te branden. Daarmee ligt de stikstofaanpak toch weer op het bordje van een nieuw kabinet.
Alle begrotingsplannen worden op Prinsjesdag naar buiten gebracht. De vier coalitiepartijen in het demissionaire kabinet hebben - óók na de verkiezingen van 17 maart - nog altijd een meerderheid in de Tweede Kamer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUMAnnie Schreijer-Pierik
CDA-Europarlementariër: ‘Als Wopke weg moet, hebben we het wéér niet over de boeren’
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik staat vierkant achter Wopke Hoekstra, maar vindt dat Den Haag de verkiezingsoverwinning van BBB aan zichzelf te wijten heeft. -
Voorwoord Prinsjesdag uitgelekt: ‘Problemen als klimaat kunnen niet wachten’
Hoewel het kabinet demissionair is, kunnen problemen als ‘klimaatverandering’ toch ‘niet wachten’ op een nieuwe regering. Daarom doet het ‘gerichte investeringen'. -
Van der Plas belooft nu al: geen boeren onteigenen in provinciecoalitie met BBB
Voorvrouw van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas belooft dat haar partij alleen in provincies zal besturen als in het coalitieakkoord komt te staan dat boeren niet zullen worden onteigend. Dat staat haaks op voornemens van het kabinet om boeren verplicht uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen als het vrijwillig niet lukt. Bij de uitvoering van dat beleid is een belangrijke rol weggelegd voor provincies.
-
Prinsjesdag: Meeste Nederlanders gaan er niet op achteruit volgend jaar
De meeste Nederlanders moeten volgend jaar iets meer te besteden hebben, of in elk geval niet minder. Dat blijkt uit uitgelekte plannen van het demissionaire kabinet, die ingezien zijn door deze site. -
-
-
Voormalig leider D6614
Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.