Dit zijn de belangrijkste plannen van het kabinet
De kabinetsplannen voor volgend jaar zijn bekend. Dit zijn de belangrijkste zaken uit de Miljoennota.
Koopkracht
Volgens de koopkrachtplaatjes van het CPB gaan werkenden er gemiddeld 1,2 procent op vooruit, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden respectievelijk 0,5 en 0,4 procent. De gemiddelde koopkrachtstijging is 0,8 procent.
Dat geldt niet voor AOW’ers met een hoog aanvullend pensioen en alleenstaande ouders die het minimumloon verdienen. Zij gaan er respectievelijk zo’n 0.4 en 0.9 procent op achteruit.
De economie groeit volgens het CPB volgend jaar met 3,5 procent. Mede dankzij het derde steunpakket voor bedrijven komt de werkloosheid op 5,9 procent in plaats van de eerder gevreesde 6,5 procent. Het begrotingstekort in 2021 wordt geraamd op 43,5 miljard euro. Dat is waarschijnlijk minder dan dit jaar, maar in 2018 en 2019 waren er nog overschotten.
Belastingen
Het belastingtarief in de eerste schijf gaat omlaag, de arbeidskorting juist omhoog. Dat levert werkenden en gepensioneerden bij elkaar 1 miljard euro lastenverlichting op.
Er komt een belastingaftrek om bedrijven aan te sporen ondanks de onzekere economische omstandigheden te blijven investeren.
De eerder beloofde verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven gaat niet door. Daarnaast wordt belastingontwijking harder aangepakt. Kleine tot middelgrote bedrijven gaan wel minder winstbelasting betalen. De grens tussen het hoge en het lage tarief komt te liggen op een winst van 4 ton. Dat is nu nog 2 ton.
De zelfstandigenaftrek wordt sneller afgebouwd. Toch gaan ook zzp’ers er dankzij de lagere belastingen iets op vooruit.
Wonen
De verhuurdersheffing voor woningcorporaties wordt met 200 miljoen euro verlaagd, waardoor zo’n 260.000 mensen die in een sociaal huurhuis wonen, volgend jaar een eenmalige huurverlaging krijgen. Het gaat om huurders die weinig verdienen, maar wél een hoge huur betalen. Gemiddeld zijn deze huurders straks 40 euro per maand minder kwijt.
De overdrachtsbelasting wordt afgeschaft voor starters op de woningmarkt. Beleggers gaan juist fors meer betalen: 8 procent in plaats van de huidige 2 procent.
Zorgsector
Het zorgpersoneel krijgt opnieuw een eenmalige ‘coronabonus’, ditmaal van 500 euro netto. Binnen de zorgbegroting wordt daarnaast 100 miljoen vrijgemaakt om de werk- en regeldruk te verminderen.
Stikstofcrisis
We zouden het bijna vergeten, maar Nederland zit nog middenin de stikstofcrisis. Bouwprojecten lopen spaak, omdat er nu te veel stikstof wordt uitgestoten. Landbouw is de grote boosdoener. Daarom gaat minister Schouten van Landbouw in de komende jaren ruim 2 miljard euro uitgeven aan het uitkopen van boeren, de omschakeling naar kringlooplandbouw en het verduurzamen van stallen. Ook gaan er jaarlijks honderden miljoenen euro’s naar ‘versterking van de natuur’. Van dat geld wordt onder meer grond opgekocht in de buurt van natuurgebieden.
Onderwijs, cultuur en wetenschap
Het kabinet Rutte-III deed forse beloften. Er zou fiks worden ingezet op onderwijs, cultuur en wetenschap. Die toezegging lijkt te worden ingelost. Volgend jaar moet er ruim 2 miljard euro meer zijn geïnvesteerd. Dat komt overigens nog niet in de buurt van wat er nodig is voor alleen al het onderwijs, zo bleek uit onderzoek. Niettemin wordt er 32 miljoen extra uitgetrokken voor het lerarentekort. Op het gebied van cultuur kan het Fonds Podium Kunsten een meevaller tegemoet zien: dat krijgt de komende vier jaar alsnog jaarlijks 15 miljoen euro.
Justitie
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) had liever een grotere zak geld ontvangen op zijn ministerie, maar in tijden van corona mag hij niet klagen. Na de moord op advocaat Derk Wiersum vloeien er tientallen miljoenen naar het departement, 150 miljoen voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Ook komt een deel terecht bij het bewaken en beveiligen van bedreigde personen. Een flinke slok geld -40 miljoen- wordt gebruikt om achterstanden weg te werken van rechtszaken die door de coronacrisis niet door konden gaan.
Defensie op moderne toer
Op het ministerie van Defensie kijken ze er naar uit: dit jaar moeten de bestelde onbemande vliegtuigen geleverd worden. Het is deel van de ‘modernisering’ waarop wordt ingezet. Dat is overigens één aspect in het rijtje, want Defensie moest het de afgelopen jaren geregeld ontgelden als het geld verdeeld werd. Dit jaar kan het departement 11,5 miljard tegemoet zien. Daarmee wordt ook wat achterstallig onderhoud gedaan. Militairen worden ‘gefaseerd’ voorzien van een nieuwe uitrusting van helmen, vesten en persoonlijke bescherming. Het schandaal dat bij oefeningen ‘pang, pang’ moest worden geroepen bij gebrek aan munitie, ligt immers nog vers in het geheugen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
MET VIDEO2
Is Nederland klaar voor een nieuwe coronagolf? ‘Ventilatie is van groot belang, RIVM was koppige ezel’
Het kabinet houdt sterk rekening met een nieuwe opleving van het coronavirus in het najaar. Maar is Nederland daar wel klaar voor? Experts en partijen in het parlement zijn kritisch. ,,Een lockdown is niet ver weg, vrees ik.’’ -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
met video
Rutte in toespraak Oekraïens parlement: ‘Oekraïne kan rekenen op onwrikbare steun’
Premier Mark Rutte heeft vanmorgen op verzoek van Oekraïense president Zelenski via een liveverbinding het Oekraïense parlement in Kiev toegesproken. Dat deed hij in het geheim in verband met de veiligheid van zijn Oekraïense collega's. -
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet .
-
PREMIUM
Rutte was gehecht aan zijn oude Nokia, maar gaf hem vorige week toch op
Het ouwe Nokia’tje van premier Mark Rutte was lang onderwerp van spot en vooral gegrinnik. Nu hij sms’jes blijkt te hebben gewist, slaat het sentiment om. De man-van-vaste gewoonten is alsnog aan de smartphone. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Kabinet gaat WK in Qatar (nog) niet boycotten: eerst ‘dialoog’ over mensenrechten
Het kabinet gaat het WK in Qatar vooralsnog niet boycotten. De ministers van Rutte 4 denken dat een ‘dialoog’ met de Qatari meer gaat uithalen dan demonstratief wegblijven van het voetbalfeest. Zo negeert ook het nieuwe kabinet de meerderheid van de Tweede Kamer.