Drie staatssecretarissen mogen zich over de grens minister noemen
Drie staatssecretarissen van het vierde kabinet Rutte mogen zich straks in het buitenland minister noemen. Het gaat om Eric van der Burg (Asiel en Migratie), Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) en Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat).
Daar hebben de vier fractieleiders van de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie mee ingestemd, zo blijkt uit het eindverslag van formateur Mark Rutte. Van der Burg neemt straks als minister voor Migratie deel aan onder meer Europese overleggen. Van Huffelen draagt over de grens de titel van minister voor Digitalisering en Heijnen is daar de minister voor Milieu.
Vandaag was de aankomende ministersploeg voor het eerst voltallig bijeen voor het zogeheten constituerend beraad. Maandag pas worden de nieuwe bewindslieden beëdigd, maar tijdens deze sessie wordt traditioneel gesproken over de afbakening van portefeuilles.
Uit een bijlage bij het verslag blijkt dat beoogd minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf naast het hoger onderwijs ook het middelbaar beroepsonderwijs onder zijn hoede neemt. Daarnaast gaat collega-minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) zich ontfermen over de maatschappelijke diensttijd. Hans Vijlbrief krijgt als staatssecretaris van Mijnbouw niet alleen het gasdossier maar ook mededinging in zijn portefeuille.
Regeringsverklaring pas volgende week
Maandag verzamelt de voltallige regeringsploeg zich eerst op paleis Noordeinde, daarna vindt op de ministeries de dossieroverdracht plaats. Daarnaast is er die dag een kennismaking met de parlementaire pers en worden de nieuwe bewindslieden ‘s avonds in een uitzending van de NOS voorgesteld.
Pas de week erop zal Rutte namens het nieuwe kabinet de regeringsverklaring uitspreken. Aansluitend gaat de Tweede Kamer daarover met hem in debat. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit debat komende week al zou plaatsvinden, maar op verzoek van de Kamer komt het Centraal Planbureau komende dinsdag eerst nog met een doorrekening van het coalitieakkoord. Omdat die bestudeerd moet kunnen worden, is het debat met een week uitgesteld.
Daarnaast komt het nieuwe kabinet ook nog met een startnota: daarin staat een toelichting op de financiële afspraken die de vier regeringspartijen met elkaar hebben gemaakt.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kamer fluit landbouwminister terug: Geen vleesbelasting
De Tweede Kamer wil niet dat er een extra belasting komt op vlees. Een ruime meerderheid steunt een oproep van oppositiepartij PVV aan landbouwminister Henk Staghouwer om zo’n vleestaks niet in te voeren. -
Ministerraden Rutte III: soms ‘écht heftig’ en soms tijd voor roddels
1534 dagen na hun aantreden vergaderen de ministers van Rutte III vandaag voor het laatst. Soms snakkend naar het einde. Corona en andere crisissen, van stikstof tot de toeslagenaffaire, tekenden hun termijn. -
Twitteraccount Geert Wilders geschorst na tweet over moslims, PVV-leider in beroep
Het Twitteraccount van PVV-leider Geert Wilders is geschorst. Dat bevestigt hij na berichten van de rechtse websites De Dagelijkse Standaard en NieuwNieuws, en een aantal tweets van meerdere PVV-Kamerleden. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
1
Kamer is ‘getreuzel’ met kinderen zat, maar kabinet vraagt precies daarom: nog iets meer geduld
Het geduld van een fors deel van de Tweede Kamer is op. De klacht: de hulp aan uit huis geplaatste kinderen van ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire gaat te traag. Toch vraagt het kabinet om juist dat: geduld.
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Kabinet in gesprek over bevrijdingsfestivals in financiële nood
Het kabinet gaat in gesprek met de door hen gesubsidieerde geldschieters van bevrijdingsfestivals die op zwart zaad zitten. Bezoekers van het festival in Groningen moesten vandaag bijvoorbeeld voor het eerst entree betalen. Kamerleden vinden dat de festivals gratis moeten blijven.