Eerste Kamer steekt stokje voor afschaffing fusietoets
De fusietoets voor basisscholen en middelbare scholen wordt toch niet afgeschaft. In het regeerakkoord was afgesproken dat de bureaucratische toets zou verdwijnen, maar de Eerste Kamer heeft vanmiddag tegen afschaffing gestemd.
Het kabinet wil van de fusietoets af omdat die samengaan van scholen in de weg zit. Zulke fusies zijn juist nodig om ook in krimpgebieden voldoende scholen van verschillende stromingen te laten bestaan. Een te kleine school moet anders sluiten. De stemming beloofde al spannend te worden, omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de senaat.
Leerfabrieken
De wet die regelt dat scholen zo’n fusie na afloop van alle fusiebesprekingen moet laten toetsen werd in 2011 ingevoerd als een reactie op fusies tussen grote schoolbesturen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs, waardoor zogeheten leerfabrieken ontstonden. Al snel bleek dat de fusietoets samenwerking in het primair en voortgezet onderwijs hinderde.
In november 2019 stemde de Tweede Kamer vóór afschaffing van de fusiecheck. De Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen geen meerderheid hebben, is beducht voor ‘ongebreidelde schaalvergroting in het onderwijs’ en wil de fusietoets daarom behouden.
Overtuigen
Minister Arie Slob (Onderwijs) had gehoopt GroenLinks of een combinatie van de fractie-Otten en 50Plus nog te kunnen overtuigen. Slob sprak daarom vrijdag nog met de fractie-Otten en 50Plus-senator Martine Baay-Timmerman. Alleen 50Plus stemde uiteindelijk mee met de coalitiepartijen en de SGP. Dat was niet genoeg voor een meerderheid.Senator Henk Otten zei in zijn stemverklaring fusies in krimpregio's prima te vinden. ,,Maar verdere schaalvergroting is een no-go.”
Minister Slob vindt het ‘jammer’ dat de fusietoets niet wordt geschrapt, laat hij in een reactie weten. Hij zegt nu door te gaan met de huidige regeling, waarbij een inhoudelijke toets al niet meer nodig was. Hij benadrukt dat middelbare scholen op de Waddeneilanden, waarvoor sluiting dreigt, geholpen zouden zijn als de fusietoets wel wordt afgeschaft. ,,Een voor hen urgent probleem wordt nu niet opgelost en dat kan grote gevolgen hebben.”
Schiermonnikoog
Zo komt een middelbare school met dertig leerlingen op Schiermonnikoog mogelijk al snel in de problemen. GroenLinks-Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort riep zijn collega’s op voor een motie te stemmen die zorgt dat kleine scholen op de Waddeneilanden wel open kunnen blijven. Die motie werd verworpen.
Basisscholenkoepel PO-Raad, die net als de VO-raad al langer voor afschaffing pleitte, reageert teleurgesteld. ,,Het is jammer dat er in de Eerste Kamer geen begrip is voor de noodzaak van afschaffing, in het belang van goed onderwijs”, zegt vicevoorzitter Anko van Hoepen. Volgens hem klopt het in de senaat geschetste beeld van megascholen niet. Hij wijst erop dat veertig procent van de aangesloten schoolbesturen eenpitter is en maar één school telt. ,,Ik ben benieuwd wat minister Slob nu gaat doen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Miljoenen extra voor scholen krimpregio's
Middelbare scholen die kampen met een dalend aantal leerlingen krijgen er extra geld bij. Onderwijsminister Arie Slob maakt de komende jaren tot 48 miljoen euro vrij om te zorgen dat er ook in de plattelandsregio’s een school in de buurt blijft. -
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen voor gaswinning onzeker
De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens, heeft verdere vertraging opgelopen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Spannende stemming senaat: Slob hoopt op afschaffing fusietoets voor scholen
In de Eerste Kamer staat vandaag een spannende stemming op het programma. Niet om een wet aan te nemen, maar om er één af te schaffen. De fusietoets in het basis- en voortgezet onderwijs. -
met video
Kabinet hield zich voor derde keer op rij niet aan financiële spelregels, vraagtekens bij 15,5 miljard euro
Voor het derde jaar op rij heeft het kabinet zijn eigen financiële spelregels overtreden. Zo legde het Rijk zich vast op 15,5 miljard euro aan (toekomstige) betalingen, terwijl niet duidelijk is of dat geld wel correct zou worden besteed. Bij nog eens 3,3 miljard aan besteed geld, leven ook nog vragen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
met Video
Hoekstra over Poetin-speech: ‘Fabeltjes om Russen bos in te sturen’
Vladimir Poetin stuurt zijn ‘bevolking het bos in’ met ‘fabeltjes’ om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gezegd, na de speech van de Russische president vanochtend. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.