Eerste vaccindeal openbaar: landen draaien op voor schadevergoedingen
De Europese Commissie heeft één van de zes vaccindeals die zijn gesloten online gezet. Het gaat om de overeenkomst met het Duitse CureVac, dat bezig is met de ontwikkeling van een mRNA-vaccin.
Delen per e-mail
Uit het document, waarin delen van de tekst zoals bedragen zijn weggelakt, valt onder meer op te maken dat EU-landen straks mogelijk schadevergoedingen voor eventuele bijwerkingen van het vaccin gaan betalen, en dus niet de producent. Dat is geen verrassing, maar de contracten waren tot nu toe staatsgeheim.
CureVac heeft als eerste farmaceut toestemming gegeven voor gedeeltelijke openbaarmaking van de advance purchase agreement. Verschillende politici pleitten daar al langer voor, omdat de geheimzinnigheid over de deals het wantrouwen van de bevolking in de snel ontwikkelde coronavaccins zou kunnen voeden.
Schadevergoedingen
In het contract met CureVac staat dat de farmaceut wel aansprakelijk is voor niet voorziene bijwerkingen van het vaccin, maar dat EU-landen die het vaccin hebben gekocht de schadevergoedingen op zich nemen die daaruit kunnen voortvloeien.
Verwacht wordt dat EU-landen ook bij de andere vaccins schadevergoedingen van de farmaceuten overnemen. De bedrijven vinden dat een reële gang van zaken, omdat zij om de pandemie te bestrijden in recordtijd nieuwe vaccins proberen te ontwikkelen. Zo zei Ruud Dobber, de Nederlandse topman van AstraZeneca, vorig jaar juli dat zijn bedrijf ‘in deze unieke situatie simpelweg niet het risico op zich kan nemen van bijwerkingen van het vaccin over bijvoorbeeld vier jaar’.
Dat geluid klinkt ook door in het contract met CureVac. Het overnemen van de schadevergoeding is billijk vanwege de ‘exceptionele omstandigheden van de Covid-19-pandemie en de noodzaak om nieuwe vaccins te ontwikkelen in een snelheid die nog nooit vertoond is’, valt te lezen.
Geen noodlijdende bedrijven
Ellen 't Hoen, een Nederlandse juriste die internationaal actief is op het gebied van intellectueel eigendom in de farmaceutische wereld en onder meer wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert, toonde zich in gesprek met deze site kritisch over dit soort afspraken. ,,Het is niet zo dat dit noodlijdende bedrijven zijn, hè? Als een vaccin straks wordt goedgekeurd, gaan ze er ontzéttend veel geld aan verdienen, dat is de realiteit.”
Europa heeft 225 miljoen doses van het CureVac-vaccin besteld, met een optie voor nog eens 180 miljoen. Voor Nederland zijn dat er 8,75 miljoen plus mogelijk 7 miljoen extra. Het vaccin is nog in ontwikkeling, maar kan mogelijk in het tweede kwartaal van dit jaar worden goedgekeurd. Het vaccinonderzoek staat onder leiding van de Nederlands-Belgische Lidia Oostvogels. Ook in Nederland wordt het vaccin getest op vrijwilligers.
De prijs van het vaccin is in het contract met de Europese Commissie weggelakt. Maar volgens een tabel die in december per abuis online werd gezet door een Belgische staatssecretaris weten we dat Europa hoogstwaarschijnlijk 10 euro per doses betaalt aan de Duitse farmaceut.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Vaccindeals staatsgeheim: experts roepen op tot transparantie
Het kabinet moet openheid van zaken geven over de tot staatsgeheim gebombardeerde deals over een coronavaccin, stellen experts. Vooral aansprakelijkheid voor bijwerkingen is een heikel punt. -
VIDEO
Middelbare scholen weer open vanaf 2 maart, kappers mogelijk ook
Scholieren op de middelbare school kunnen vanaf volgende week weer naar de les. Dat heeft het kabinet vanmiddag besproken tijdens een overleg op het Catshuis. Bijna alle andere coronamaatregelen zullen echter worden verlengd na 2 maart, inclusief de avondklok. -
Kabinet niet van plan toe te geven aan opstandige horecabazen: ‘Het wordt een ingewikkeld weekje’
Het kabinet is niet van plan op korte termijn toe te geven aan horecabazen die hun terras weer open willen gooien en gasten dreigen te ontvangen. Dat melden verschillende Haagse betrokkenen. -
PREMIUManalyse1
Plots kwam het besef dat corona blijft: ‘Zondag zei Van Dissel: leer ermee leven’
Premier Rutte wil ‘samen naar de eindstreep’ van de coronacrisis. Maar onderweg maakt zijn kabinet soms rare bochten. De avondklok blijft, kappers gaan voor universiteiten. Hoe kwam deze gewaagde versoepelingsstap tot stand? -
Lijsttrekkersdebat
Rutte en Hoekstra in de clinch over noodzaak toekomstige bezuinigingen
Het is een fabeltje om te stellen dat er komende jaren nooit meer bezuinigd zal worden, zei CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra tijdens het NOS Radiodebat. Mark Rutte (VVD) waarschuwde Hoekstra dan ook de hand op de knip te houden.
-
Arib: Het door de Kamer ‘jassen’ van wetten draagt bij aan slechtere dienstverlening
Kamervoorzitter Khadija Arib erkent dat de Tweede Kamer zelf er mede debet aan is dat de dienstverlening aan burgers tekortschiet. Toch slaakt ze ook een hartenkreet: er worden te veel wetten onder grote tijdsdruk door het parlement gejaagd, zonder dat de Kamer daar goed naar kan kijken. -
PREMIUMinterview
Jesse Klaver: ‘Wat we onze kinderen aandoen, dat kán niet’
In schoolklassen moeten maximaal 21 leerlingen zitten. GroenLinks wil dat die groepsgrootte wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord. De maatregel kost zo’n 1,5 miljard euro, een bedrag waar vooral beleggers voor moeten opdraaien via een transactietaks. -
PREMIUM
Bijwerkingen over vijf jaar bij coronavaccin? Dan betaalt Nederland mee aan schadeclaims
Als een coronavaccin in de toekomst onverwachte bijwerkingen veroorzaakt, zal de Nederlandse overheid financieel bijspringen bij eventuele schadeclaims. Dat blijkt uit afspraken die zijn gemaakt tussen lidstaten van de Europese Unie en farmaceuten.