Flink zweten én dokken om te lijken op je favoriete gamepersonage

CosplayMaandenlang werken aan één levensecht kostuum, waardoor je sprekend lijkt op je favoriete serie- of gamepersonage. Cosplay heet het en het wint wereldwijd aan terrein. Zwollenaar Lindy de Klerk (28) houdt zich al zes jaar bezig met cosplay, en kan niet wachten haar nieuwste creaties te laten zien tijdens het nieuwe gaming-event Tweakers Gaming Live. 

Quote

Soms kan het best eng zijn, met zo’n opvallend kostuum over straat lopen

Lindy de Klerk

Lindy, onderdeel van Kalseru Cosplay, heeft zichzelf zes jaar geleden ondergedompeld in de wereld van Cosplay. ,,Ik bouw eigenlijk al mijn hele leven kostuums, maar toen ik dit wereldje ontdekte ging er letterlijk een wereld voor mij open.”

De creaties van Lindy zijn op zijn zachtst gezegd adembenemend. Denk aan een gigantische rode vogel. Of een bloeddorstige krijger met enorme hoeveelheden bepantsering. Allemaal gemaakt van buigzaam plastic, verschillende stoffen en allerlei accessoires.

Lindy reist het hele land en zelfs het buitenland af om haar creaties te tonen aan een wereldwijd groeiend publiek. Maar waar gaat het nou precies om? ,,Cosplay is een fenomeen waarin je je verkleedt als een personage dat je graag wilt ‘zijn’. Denk aan een personage uit een serie, anime of zelfs een videospel. Het woord is ook een samenvoeging van de woorden Costume en Play. Dat staat voor het letterlijk opgaan in het karakter, wat overigens geen verplicht onderdeel is. Het gaat voornamelijk om het plezier”. En dat plezier is evident. Lindy krijgt veel positieve reacties van de fans. ,,Dat is geweldig en zorgt voor motivatie om door te blijven gaan.’’

Volledig scherm
Lindy de Klerk © Ronny Molog

 Vrijheid

Volledig scherm
© Ronny Molog

Cosplay wint flink aan populariteit. Dat komt vooral in de vrijheid die de hobby biedt, meent Lindy. Het is een grote stap uit de dagelijkse sleur. Ook kan het onderdeel zijn van zelfontplooiing, op allerlei vlakken. ,,Mensen leren zichzelf en hun artistieke kwaliteiten heel goed kennen. Je ziet mensen steeds meer groeien naarmate de tijd vordert. Ook is het een mooie leerschool. In veel kostuums zit ook elektronica voor licht of voor rookeffecten. Of het uitprinten van materialen door middel van een 3D-printer. Dat zijn allemaal skills die de artiesten normaliter niet geleerd hadden.’’

Voor Lindy is het ook meer dan een creatieve hobby. De community is een heuse uitvalsbasis gebleken sinds ze anderhalf jaar geleden bij een ongeluk betrokken was. Hierdoor zit zij al anderhalf jaar thuis, maar ze ontvangt veel steun van haar mede-cosplayers. ,,Iedereen helpt elkaar. Soms kan het best eng zijn, met zo’n opvallend kostuum over straat lopen. Maar men vindt alles mooi en geweldig. Er is eigenlijk niks om bang voor te zijn. En mocht je hulp nodig hebben, dan kun je gerust je medecreatievelingen om hulp vragen.’’

Maandenlang zweten

Quote

Met het ene pak ben ik een paar weken bezig, het ander een paar maanden

Volledig scherm
© Ronny Molog

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Die kostuums moeten uiteraard wel gebouwd worden. Dat kost tijd. Heel veel tijd. 

,,Dat verschilt echter wel per kostuum”, zegt Lindy. ,,Met het ene pak ben ik een paar weken bezig, het ander een paar maanden. Het is ook afhankelijk van andere factoren. Je hebt de materialen nodig en soms duurt dat gewoon weken. Daarnaast moet je ook goed gewapend zijn tegen deadlines. Ik heb daar zelf niet zo last van, maar ik kan begrijpen dat dat best een ding is voor anderen. Ten slotte moet je de pakken afstellen op jouw eigen lichaam. Het heeft geen zin om iets te bouwen waar je uiteindelijk niet in kan rondlopen. Dit alles bij elkaar kan enkele maanden duren.”

En de kosten dan? Ook dat verschilt per project. ,,En het hangt ook af van verschillende factoren. Of je alle onderdelen zelf bouwt, het iemand anders laat maken of het simpelweg bestelt. Mijn projecten verschillen van enkele tientjes tot honderden euro’s.”

De projecten waar Lindy het trotst op is, zijn adembenemend mooi. Zo maakte ze ooit een ‘faun’, een mythisch wezen dat voor de helft hert is en voor de helft mens. Met dat kostuum werd ze geplaatst in een Canadees magazine. ,,Een andere had uitklapbare vleugels met een spanwijdte van 4 meter. Die heb ik gemaakt met een superlaag budget, waardoor ik echt heel trots op het eindresultaat was. Mijn laatste is een grote vogel geweest waar ik megaveel complimenten voor gekregen heb, ondanks dat ik dacht dat niemand het personage zou herkennen. Dat is enorm motiverend. Ik ga hier altijd mee door.”

Tweakers Gaming Live

Met het gloednieuwe gaming-event Tweakers Gaming Live telt Nederland een nieuwe plek voor cosplayers om hun kunsten te tonen. Tijdens het evenement vinden er competities plaats waar de deelnemers (onvoorbereid!) hun kunsten mogen tonen. Op zo’n schaal was dat er nog niet in Nederland, reden genoeg voor Lindy om extra haar best te doen. ,,Ik ben echt superbenieuwd naar Tweakers Gaming Live. Ik vind het leuk om grote evenementen te doen, maar dan hebben we het meestal over het buitenland. Ik tel nu letterlijk af tot het evenement gaat beginnen in Nederland. Voor mij kunnen er niet genoeg evenementen georganiseerd worden, maar dat komt vooral om ik mijn liefde voor cosplay met iedereen wil delen.

Lindy's creaties kun je live zien tijdens Tweakers Gaming Live op 9, 10 en 11 november in de Brabanthallen. Kaartje kopen? Dat kan hier.

Zo word je een cosplayer volgens de expert

1. Weet je niet zo goed hoe je iets moet maken of wat je moet gebruiken om iets te maken? Vraag het anderen! Er zijn tegenwoordig best wel wat fora/ pagina’s waar je als cosplayer terecht kan voor tips & tricks.

2. Stel een budget voor jezelf op, zodat je niet teveel geld uitgeeft en er later misschien wel spijt krijgt.

3. Je hoeft NIET op een specifiek karakter te lijken om hem of haar te cosplayen. Word jij er enthousiast van, leef je uit en maak dat karakter!

4. Kringloopwinkels zijn je beste vriend (Aliexpress ook).

5. Geniet. Ondanks dat je natuurlijk wat stress kan krijgen, onthoud dat je dit doet omdat JIJ het leuk vindt. Doe het voor jezelf en maak er een mooi moment van, zodat je met een glimlach kan terugkijken.

6 Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Een beetje uitdaging is gezond, maar zorg dat je een realistisch doel stelt binnen je comfortzone, zodat je het zeker weten kan maken!