'Geef burger invloed op kabinetsformatie'
Burgers moeten meer invloed krijgen op de vorming van een kabinet. Bij de Kamerverkiezingen moeten zij niet alleen op een partij kunnen stemmen, maar ook op de politicus die formateur moet worden.
Dat idee komt van de staatscommissie Parlementair Stelsel, die eind dit jaar met een definitief rapport komt. De commissie is ingesteld om te kijken hoe burgers zich meer betrokken kunnen voelen bij de politiek.
Black box
De staatscommissie – onder leiding van Commissaris van de Koning Johan Remkes – constateert dat vooral de formatie van een nieuw kabinet na de verkiezingen ‘een black box’ is. De kiezer heeft te weinig invloed op wat er met zijn of haar stem gebeurt, vindt Remkes.
Door het kiezen van een formateur kan dat probleem worden opgelost, denkt de commissie. De gekozen formateur moet na de verkiezingen het initiatief nemen tot de kabinetsbesprekingen.
Remkes: ,,We hopen dat kiezers die stemmen op een kleinere partij een formateur kiezen van een grotere partij. Op die manier geven ze een voorkeur aan voor de coalitie die moet worden gevormd.’’
Mitsen en maren
Het is onontkoombaar en ook niet erg dat de meerderheid van de Tweede Kamer wel eens iets anders vindt dan de meerderheid van de kiezers. Maar er moet een noodrem mogelijk zijn voor de kiezer om dat te corrigeren.
Er zitten veel mitsen en maren aan het idee, erkent Remkes. Het is niet gezegd dat een gekozen formateur het ook voor elkaar krijgt om een kabinet te vormen.
Nu is de formateur bijna altijd de voorman van de grootste partij en de beoogde minister-president. Maar de commissie stelt niet voor om de premier rechtstreeks te laten kiezen door de bevolking. ,,Dan moet de grondwet worden veranderd,’’ stelt Remkes.
Behalve een gekozen formateur opteert de staatscommissie ook voor de invoering van een correctief en bindend referendum. ,,De huidige representatieve democratie waarbij de tweede kamer beslissingen neemt functioneert goed,’’ vindt Remkes.
,,En het is onontkoombaar en ook niet erg dat de meerderheid van de Tweede Kamer wel eens iets anders vindt dan de meerderheid van de kiezers. Maar er moet een noodrem mogelijk zijn voor de kiezer om dat te corrigeren.’’
De staatscommissie voelt in elk geval niet voor niet-bindende vormen van een referendum, zoals het huidige raadgevende referendum, dat binnenkort wordt afgeschaft. ,,Dan kan de politiek alsnog doen en laten met de uitslag wat het wil,’’ zegt Remkes.
Wel zou een correctief referendum alleen geldig moeten zijn als een bepaald aantal mensen ‘nee’ stemt. De commissie gaat het idee de komende maanden verder uitwerken.
Eindrapport
Eind dit jaar wordt het eindrapport van de staatscommissie verwacht. Remkes roept burgers op de nu gepresenteerde ideeën te becommentariëren. Andere ideeën in het tussenrapport zijn onder andere een terugzendrecht voor de Eerste Kamer, zodat die niet alleen nog ja of nee kan zeggen tegen wetsvoorstellen waar de Tweede kamer al mee heeft ingestemd.
Ook wil de commissie een maximum stellen aan giften die politieke partijen mogen krijgen, om de invloed van geldschieters te verkleinen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
1
Kamer is ‘getreuzel’ met kinderen zat, maar kabinet vraagt precies daarom: nog iets meer geduld
Het geduld van een fors deel van de Tweede Kamer is op. De klacht: de hulp aan uit huis geplaatste kinderen van ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire gaat te traag. Toch vraagt het kabinet om juist dat: geduld. -
Minimumloon gaat volgend jaar al met 2,5 procent omhoog, vakbonden kritisch
Het kabinet gaat het minimumloon volgend jaar al verhogen. Dat is een jaar eerder dan gepland. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS. Door de hoge inflatie gaan de laagste inkomens er momenteel hard op achteruit. -
Financiële puzzel bijna af: hogere minimumlonen, iets minder geld naar klimaat, meer belasting bedrijven
Sneller een hoger minimumloon, meer geld voor AOW’ers, miljarden meer voor defensie, maar iets minder geld naar klimaat- en stikstofmaatregelen. De ingewikkelde financiële puzzel die het kabinet te leggen had, nadert voltooiing.
-
PREMIUM
Wantrouwen in Den Haag leidt tot problemen in de rest van het land
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: wantrouwen in Den Haag leidt tot problemen in de rest van het land. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Kamer: Arbeidsmigrant blijft welkom, wel verzet tegen komst Marokkanen en Tunesiërs
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat arbeidsmigranten welkom moeten blijven in Nederland, mits hun woon- en werkomstandigheden verbeteren. Het Europese plan om ook nieuwe groepen migranten uit Marokko, Tunesië en Egypte hier te laten werken, stuit echter op grote weerstand.