Volledig scherm
© ANP XTRA

Geen eindtoets voor groep 8 vanwege corona

De eindtoets voor groep 8, de voormalige Cito-toets in het laatste jaar van de basisschool, wordt dit jaar niet afgenomen. Het schooladvies dat de scholieren eerder dit jaar van hun leraren kregen, bepaalt nu naar welke middelbare school de leerlingen gaan.

Dat heeft minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs zojuist besloten na twee dagen van overleg met de onderwijssector. Volgens hem vergt de opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen en het organiseren van onderwijs voor de kinderen die thuiszitten ‘alle energie van de scholen’.

De scholen zitten in elk geval tot 6 april dicht. De eindtoets zou vanaf 15 april worden afgenomen. 

Slob vraagt om begrip voor de beslissing. ,,We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel. Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuiszitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen.”

Het schooladvies van de leraar is gebaseerd op de ontwikkeling van scholieren in de afgelopen jaren. Dat advies was altijd al leidend. Als kinderen hoger scoorden op hun eindtoets, konden ze in overleg met de school een aangepast advies krijgen. Dit jaar bepaalt het schooladvies in welke stroming kinderen instappen op de middelbare school.

'Wijs besluit’

De koepel van basisscholen PO-Raad noemt het niet laten doorgaan van de eindtoetsen ‘een wijs besluit, gegeven de omstandigheden'.  ,,Tegelijkertijd valt de eindtoets, de second opinion voor de schoolkeuze, wel weg. Dat is een zorg", stelt vicevoorzitter Anko van Hoepen. ,,Dat willen we goed oplossen.”

Daarom moeten middelbare scholen in het nieuwe schooljaar goed kijken of kinderen op de juiste plek zitten, stelt Slob. Daar zal de ChristenUnie-bewindsman afspraken over maken met het voortgezet onderwijs.

Overgang

Van Hoepen stelt dat de basisscholen ook zelf  om tafel gaan met de middelbare scholen. ,,We gaan kijken hoe we komend schooljaar de overgang van basisschool naar middelbare school zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen.”

Gisteren werd besloten dat alles op alles wordt gezet om leerlingen in het voortgezet onderwijs wel eindexamen te laten maken.

Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus: