GroenLinks legt vergoeding Kamerlid Diks voor aan integriteitsadviseur
GroenLinks legt de verblijfskostenvergoeding van het eigen Kamerlid Isabelle Diks voor aan de nieuwe adviseur integriteit van de Tweede Kamer. De oud-wethouder van Leeuwarden kreeg sinds haar Kamerlidmaatschap in totaal 46.000 euro omdat ze in Leeuwarden stond ingeschreven. In werkelijkheid zou ze vooral in Den Haag hebben gewoond.
Delen per e-mail
Dat schrijft HP/De Tijd, die op basis van bronnen stelt dat Diks haar huis in Leeuwarden te koop had gezet en zij met haar man – die ook fulltime in Den Haag werkt – en de hond een appartement in Den Haag heeft gekocht.
Kamerleden krijgen een vergoeding die afhankelijk is van de afstand tussen de Tweede Kamer en de plaats waar een Kamerlid staat ingeschreven en ‘minstens tweederde van de tijd overnacht’. Kamerleden die verder weg wonen, krijgen daarom meer geld. Vanwege de afstand tussen Leeuwarden en Den Haag kreeg Diks de maximale vergoeding van 2023,25 euro per maand. Of de opgegeven woonplaats klopt, wordt niet gecontroleerd.
Heen en weer rijden onmogelijk
In een reactie zegt de Tweede Kamerfractie van GroenLinks dat Diks wethouder was in Leeuwarden toen ze werd gekozen als Kamerlid. ,,Omdat dagelijks heen en weer rijden onmogelijk bleek heeft zij naast haar huis in Leeuwarden een appartement in Den Haag gekocht en verdeelde ze haar tijd tussen Leeuwarden en Den Haag.” De partij zegt niet te weten waar zij haar meeste tijd verbleef; dat wordt ‘niet geregistreerd’.
Wel zegt een woordvoerder dat Diks inmiddels haar huis heeft verkocht en nu ingeschreven staat in Den Haag. Volgens HP/De Tijd gebeurde dat pas na kritische vragen van het blad. Diks zegt in 2019 nauwelijks in Leeuwarden te zijn geweest, omdat ze begin van het jaar weken in het ziekenhuis lag na complicaties door een blindedarmontsteking. Haar herstel duurde maanden.
Adviseur integriteit
GroenLinks zegt het ‘belangrijk’ te vinden dat er ‘geen onduidelijk bestaat over de regels en de toepassing daarvan door Isabelle Diks’. Daarom legt het de kwestie voor aan de nieuwe adviseur integriteit, oud-griffier Jacqueline Biesheuvel-Vermeijden. Zij werd eind vorige maand benoemd en begint haar werk op 1 januari.
Eerder kwamen ook PVV-Kamerlid Dion Graus (die zei in Heerlen te wonen en niet in zijn appartement in Voorburg) en Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema (die Maastricht opgaf bij de Kamer terwijl hij in Amsterdam woonde) in opspraak omdat hun werkelijke woonplaats niet overeen kwam met de stad die zij bij de Tweede Kamer hadden opgegeven. Ook zij ontvingen zo ten onrechte duizenden euro’s vergoeding. Hiddema gaf zijn te veel ontvangen geld aan de Amsterdamse kattenopvang De Poezenboot.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wopke Hoekstra nog geen CDA-lijsttrekker na digitaal fiasco tijdens congres
Het verkiezingscongres van het CDA is door technische malheur in het water gevallen. Daardoor moet Wopke Hoekstra langer wachten voordat hij officieel op het schild kan worden gehesen als nieuwe lijsttrekker. -
Hiddema geeft te veel ontvangen onkosten aan Poezenboot
Forum voor Democratie-kamerlid Theo Hiddema doneert zijn te veel ontvangen onkostenvergoeding aan de Poezenboot. Het ‘kattenbeest’ is Hiddema ‘dierbaar’. -
Kijk hier live mee naar de persconferentie van Rutte na afloop van de ministerraad
Premier Mark Rutte geeft wekelijks zijn persconferentie na afloop van de ministerraad. Kijk hierboven live mee naar hoe de minister-president ingaat op vragen van de pers. -
PREMIUM
Analyse Geruisloze val en dan snel weer door
Geen scheldpartijen, geen verwijten over en weer, geen anonieme zwartmakerij. Zo rustig als Rutte III aan zijn einde kwam, stapte een kabinet zelden op. Want er moest een ‘ultiem’ offer komen. Al is het niet los te zien van de naderende verkiezingsstrijd. -
PVV’er Graus slaat om zich heen na beschuldiging van fraude met woonadres
PVV’er Dion Graus zegt zich niet schuldig te hebben gemaakt aan fraude met zijn adresgegevens om extra geld van de Tweede Kamer op te strijken. Het Kamerlid wijt een rel daarover aan de NCTV, zijn ex-vrouw en de media.
-
Blok belt met Amerikaanse ambassadeur: ‘Opruiing moet stoppen’
Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zegt dat de verkiezingsuitslag in de VS moet worden ‘gerespecteerd’. Ook wil hij dat de ‘opruiing stopt’. Hij heeft daarover gesproken met de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra. -
Lockdown drie weken verlengd, meer financiële steun voor getroffen sectoren
De huidige coronamaatregelen worden verlengd, zeker tot 31 januari, waarschijnlijk zelfs voor drie volle weken. Ook wil het kabinet nog eens het financiële steunpakket uitbreiden voor sectoren ‘die al heel lang gesloten zijn', zeggen ingewijden, bijvoorbeeld de evenementenbranche en de horeca. -
‘Kabinet moet netwerk AED’s landelijk dekkend maken’
Het kabinet moet zorgen voor een landelijk dekkend netwerk van AED’s, vindt de PvdA. Dit mobiele apparaat, ook wel een defibrillator genoemd, is een levensreddend hulpmiddel voor mensen met een hartstilstand.