Groot deel ‘kindervuurwerk’ blijkt na keuring onveilig
Honderden soorten kindervuurwerk, ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd, zijn afgelopen zomer afgekeurd door de inspectiedienst ILT. Het vuurwerk staat eigenlijk bekend als vrij veilig, maar voldeed volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport niet aan alle eisen. Het gevaarlijke vuurwerk is direct van de markt gehaald.
Delen per e-mail
Het vuurwerk in categorie F1 (kindervuurwerk) is het enige dat komende jaarwisseling afgestoken mag worden. Het gaat om bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten en kleine fonteinen, die het hele jaar door in de schappen liggen.
Op de rest van het vuurwerk, bijvoorbeeld vuurpijlen, ligt een afsteekverbod. Op deze manier wil de overheid komende oud en nieuw de druk op de zorg verminderen.
Bij de steekproef die de ILT afgelopen zomer hield zijn 670 artikelen kindervuurwerk gekeurd. 61 procent daarvan moet van de inspectie uit de verkoop en mag pas na aanpassingen weer terug in de schappen. Bij 114 artikelen, vooral sterretjes, zijn geen gebreken gevonden.
Het onderzoek is niet representatief voor heel het land, omdat het zich specifiek richtte op verkooppunten waarover signalen bestonden dat niet alles in orde was. Daarom gaat het ILT hetzelfde onderzoek landelijk herhalen. Dat moet in het voorjaar van 2021 klaar zijn.
Vuurwerkfonteinen vallen om
Reden om bijvoorbeeld een vuurwerkfontein te verbieden was dat die onstabiel was en om kon vallen of dat er brandende delen buiten een cirkel van 1 meter terechtkwamen. Deze artikelen moesten meteen uit de schappen.
Verder ontdekte de ILT bij 147 producten een fout met het etiket. Soms was dit onduidelijk, of stonden de verplichte veiligheidsinstructies (‘houd 1 meter afstand van het vuurwerk’) er niet op. Artikelen met dit euvel mogen na aanpassingen wel op de markt blijven.
‘Altijd voorzichtig zijn’
Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) geeft het onderzoek reden tot actie, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vindt het ‘een bevestiging dat met vuurwerk altijd voorzichtigheid geboden is, hoe licht of zwaar het ook is’.
De voorzitter van de Veiligheidsregio's en minister Grapperhaus verduidelijkten onlangs nog de maatregelen die worden genomen rond het bezitten en afsteken van vuurwerk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bezuinigen is uit, geld uitgeven is in: ‘Rekening bij latere generaties leggen is verantwoord’
In plaats van keihard te bezuinigen zoals na de financiële crisis leggen politieke partijen de rekening van de coronapandemie nu volgens het CPB bij toekomstige generaties neer. Hoe eerlijk is dat? ,,Mensen krijgen er kwaliteit van leven voor terug.’’ -
PREMIUMVideo
SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij: ‘Abortus is niet de mannen tegenover de vrouwen’
Van alle partijen heeft de orthodox-christelijke SGP misschien wel de meeste contraire standpunten. Toch zag lijsttrekker Kees van der Staaij de invloed van zijn partij de afgelopen jaren groeien. Al flirtten sommige partijleden ook met Forum voor Democratie. ‘Partijen die als een wonderboom omhoog schieten, zie je vaak weer omvallen.’ -
Video
Van Dissel: zo’n 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door lockdown en avondklok
Het kabinet heeft ongeveer 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door de instelling van een avondklok, de bezoekbeperking tot één persoon en de lockdown. Dat staat in een presentatie van RIVM-directeur Jaap van Dissel aan de Tweede Kamer. -
Video
Rutte: Als ik vertrek uit politiek, ga ik onderwijs in
Mark Rutte gaat, als zijn partij ‘wordt afgestraft’ bij de verkiezingen, het onderwijs in als leraar. ,,Ik geef al een paar uur in de week les, dat lijkt me leuk.” -
Onderzoek: Milieudiensten kampen met te weinig geld, kennis en onafhankelijkheid
De 29 omgevingsdiensten in ons land – verantwoordelijk voor toezicht en handhaving op milieugebied – kunnen hun werk nu niet goed doen. Door onder meer een te krap budget ontbreekt het aan de broodnodige kennis en specialisatie. Milieu en leefomgeving lijden daaronder, blijkt uit nieuw onderzoek.
-
PREMIUM
Campagne voeren in coronatijd: politieke partijen smijten met geld voor clicks en views
Campagne voeren in tijden van corona gaat anders dan normaal. Nu flyeren nauwelijks kan, moeten de harten via televisie en internet veroverd worden. Daarbij smijten partijen met de euro’s. -
PREMIUMRTL-debat
Alles is familie: in campagnetijd zetten lijsttrekkers familieleden maar wat graag in
Politici schuiven hun familie deze campagne nadrukkelijk naar voren. Sigrid Kaag en haar vier kinderen, Jesse Klaver en zijn broers en zussen, ‘gezinsman’ Wopke Hoekstra en ‘zijn’ Liselot. -
PREMIUMAnalyse
Het merk Mark: vroeger stond Ruttes hoofd niet eens op verkiezingsposters, nu ís hij de VVD
De verkiezingscampagne van de VVD leunt volledig op Mark Rutte, kortweg Mark. Met slim gekozen formuleringen wordt hij neergezet als de man waar u dolgraag op wilt stemmen. Waar de VVD voor staat, is minder belangrijk gemaakt.