Archiefbeeld ter illustratie.
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie.

Handhaving verbod rookruimtes pas vanaf april 2020

De controle op het verbod op rookruimtes in de horeca begint pas vanaf 1 april 2020. Dat maakte staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn & Sport) vandaag bekend. Op deze manier hebben zowel horecaondernemers als de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) tijd om zich voor te bereiden op de verandering.

De Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot nu toe gold, is ongeldig, luidde het vonnis. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. ,,Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten”, zei hij toen. ,,Ik wil graag dat er een eind komt aan alle rookruimtes, hoe eerder hoe beter, maar ik wil dit ook goed regelen met horecaondernemers en gemeenten", laat Blokhuis vandaag weten in een persbericht. 

Dat het verbod op rookruimtes al van kracht is, maar de handhaving daarvan pas in april 2020 begint heeft te maken met een voorbereidingsperiode. Op deze manier krijgen horecaondernemers de tijd om aanpassingen te doen en afspraken te maken met de gemeente over eventueel geluidsoverlast van bezoekers die buiten staan te roken. 

De NVWA zal de komende periode gebruiken om het toezicht te gaan regelen, maar tegelijkertijd worden ondernemers geïnformeerd over de gevolgen van het verbod.