Lege terrassen in het centrum van Amsterdam. De horeca in Nederland is grotendeels gesloten als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus.
Volledig scherm
Lege terrassen in het centrum van Amsterdam. De horeca in Nederland is grotendeels gesloten als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. © ANP

Heropening terrassen op 31 mei ‘serieuze optie’

UpdateDe kans is groot dat terrassen en strandtenten al op zondag 31 mei weer klanten mogen ontvangen. Volgens ingewijden wordt dit ‘serieus overwogen’ door het kabinet.

Het Outbreak Mangement Team dat het kabinet adviseert, kwam vandaag weer bijeen en heeft zich in zijn advies niet expliciet uitgesproken tégen een eerdere heropening, zeggen ingewijden. De beslissing is toch al vooral een politieke, niet een wetenschappelijke.

De versoepeling voor de horeca staat gepland voor 1 juni, maar omdat veel Nederlanders dat pinksterweekeinde vrij zijn, hopen horecabedrijven al eerder van dat lange weekend te kunnen profiteren.

Morgen komt het kabinet weer bijeen om te besluiten over de coronamaatregelen, dan zou het definitieve besluit moeten vallen. Premier Mark Rutte wilde vrijdag nog niet verder gaan dan te zeggen dat het ‘denkbaar’ was dat terrassen en strandtenten het hele pinksterweekend al open mogen.

Vanuit de horecabranche wordt flinke druk gezet op het kabinet om zo snel mogelijk de deuren te mogen heropenen. Veel bedrijven staat het water aan de lippen.

Scheveningse exploitanten van strandtenten komen zelfs in verzet: zij zeggen woensdag alweer hun deuren te openen. Zij vinden het te lang duren, ook omdat in andere gemeenten horeca met take-away wel al open is. Ook willen ze weer strandbedjes kunnen verhuren, die verder van elkaar op afstand staan. De boete nemen ze voor lief, zo liet de Vereniging van Strandexploitanten aan de gemeente Den Haag weten.

De Bredase horeca heeft een plan ontwikkeld om op 25 mei te gaan proefdraaien. Met de steun van gemeente en politie hebben zij zich bij het kabinet aangeboden voor een oefendag voor de rest van Nederland, meldt Omroep Brabant. Zo wil de horeca een maximale voorbereiding, zodat iedereen straks op 1 juni op een veilige manier de deuren en terrassen (beperkt) kan openen. ,,Het moet geen groot carnaval worden”, zegt Johan de Vos van KHN.

Het plan geniet brede steun. Bijvoorbeeld van de gemeente Breda en de politie en handhaving, waar ook nauw mee wordt samengewerkt. Via lobby is het plan inmiddels ook geland bij de regering in Den Haag. Men hoopt verder dat ook de veiligheidsregio’s en het OMT (Outbreak Management Team) hier een duidelijk en goed alternatief in zien. ,,We willen voorkomen dat er zaken mislopen op 1 juni en dat dan wij geslachtofferd worden doordat de cafés en restaurants opnieuw dichtgegooid worden”, zegt De Vos.

1 juni

Vanaf 1 juni mogen (onder voorwaarden) ook bioscopen, restaurants, café’s, culturele instellingen, musea en het voortgezet onderwijs weer open. Het openbaar vervoer is van plan de normale dienstregeling te hervatten.

Dinsdagavond maakt het kabinet bekend dat die voornemens ook doorgaan. Dan geven premier Rutte en minister Hugo de Jonge (Zorg) een persconferentie. In een nieuw advies van het Outbreak Management Team dat vandaag is verschenen staan geen belemmeringen waardoor het kabinet de versoepeling zou moeten uitstellen, melden ingewijden.