Boeren parkeerden hun tractoren vorig jaar in Scheveningen om in Den Haag te protesteren tegen de stikstofmaatregelen die hen gaan treffen. Zij trekken de uitstootcijfers al jaren in twijfel.
Volledig scherm
PREMIUM
Boeren parkeerden hun tractoren vorig jaar in Scheveningen om in Den Haag te protesteren tegen de stikstofmaatregelen die hen gaan treffen. Zij trekken de uitstootcijfers al jaren in twijfel. © Guus Schoonewille

Hoe meten we eigenlijk hoeveel stikstof van boerderijen komt?

Minister Schouten van Landbouw wil dat er meer meetpunten in Nederland komen om de neerslag van stikstof te meten. Regeringspartijen CDA en VVD twijfelen aan het rekenmodel van het RIVM. Is die twijfel terecht? Hoe weten we eigenlijk hoeveel stikstof van boerderijen komt, en hoeveel van bijvoorbeeld vliegtuigen?

Regeringspartijen CDA en VVD uitten vandaag twijfels over het model dat wordt gebruikt om te bepalen uit welke sectoren stikstof in Nederland afkomstig is. Volgens het RIVM-model is de landbouw verantwoordelijk voor 46 procent van alle stikstof die neerslaat in de Nederlandse natuur. Ruim 6 procent is afkomstig van het wegverkeer en 0,1 procent komt uit de luchtvaart. Die cijfers zijn belangrijk, omdat oud-minister Johan Remkes op basis daarvan adviseerde om de veestapel rond natuurgebieden in te krimpen en de maximumsnelheid op bepaalde wegen te verlagen. Het kabinet heeft die adviezen afgelopen vrijdag grotendeels overgenomen.