Hoekstra haalt uit naar Rutte: ‘Gebroken belofte is erfenis van tien jaar VVD’
Bij de aftrap van de verkiezingscampagne haalde CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra vanmiddag hard uit naar coalitiepartner VVD. Onder leiding van de liberalen is de overheid de eigen burgers gaan wantrouwen, vindt het CDA: ,,De erfenis van tien jaar VVD is een reeks van gebroken beloftes.”
Delen per e-mail
Daarom is ‘verandering nodig’, zei Hoekstra in zijn toespraak vanuit een oud Philipsgebouw in Eindhoven. ,,De VVD kan niet die verandering brengen. Ze willen rafelrandjes bijknippen, dat is niet genoeg”, vindt de demissionair minister van Financiën die de VVD verwijt de ‘Nederlandse belofte’ van beterschap voor de middenklasse te breken: ,,We kregen jarenlang de boodschap dat het vanzelf goed komt, als we allemaal maar zoveel mogelijk ons eigenbelang najagen. Het heeft geleid tot een winner takes all-economie en een overheid die haar eigen burgers is gaan wantrouwen.”
Dat alles treft de middenklasse het hardst, vindt Hoekstra: ,,De agent op straat, de leraar voor de klas, de mensen in de zorg. De bouwvakker, de kleine ondernemer en de winkelier op de hoek.” Deze mensen moeten ‘weer op het CDA kunnen rekenen’, zei de lijsttrekker in een verder lege zaal, tegen de achtergrond van een groot Zoom-scherm met de andere CDA-kandidaten.
Het is een felle start voor de kandidaat die onlangs nog zei pas de laatste paar weken echt campagne te gaan voeren. Eerder zou niet gepast zijn, gezien de gigantische coronacrisis. De aanval op de VVD is strategisch geen verrassing: de partij van Rutte ligt in de peilingen mijlenver voor, met gemiddeld 41 tot 45 zetels. De PVV (18-22) en CDA (16-20 zetels) volgen op afstand. Veel partijen richten de pijlen op de VVD, zo bleek vandaag bij andere congressen en ook afgelopen week tijdens het Kamerdebat over de toeslagenaffaire.
Dat het CDA jarenlang samen met de VVD regeerde, betekent volgens Hoekstra niet dat zijn kritiek ongeloofwaardig is, stelde hij na afloop van zijn toespraak: ,,Ik ga niet doen alsof het allemaal alleen maar ellende was de afgelopen tien jaar. Maar het is wel tijd voor een nieuw begin. De verkiezingen komen eraan, nu gaat het erom wie na de crisis als minister-president de problemen te lijf moet. Ik hoop dat ik de mensen kan inspireren. Wij waren altijd voor meer vaste contracten, we waren tegen het leenstelsel, we kiezen voor zekerheid. Dat is een andere koers. Er is behoefte aan visie en richting.” Tot dusver leverden vooral CDA-Kamerleden scherpe kritiek op de VVD, maar nu zijn de handschoenen ook bij de lijsttrekker zelf uit.
Een eventuele samenwerking met de VVD in een nieuwe coalitie sluit Hoekstra echter niet uit: ,,Iedereen weet dat we een coalitieland zijn. Maar dit is de tijd om fair te zijn naar de kiezers: welke toekomst wil je?” Of collega Rutte hem al een bericht heeft gestuurd na de felle uithaal? ,,Geen idee, ik heb al twee uur mijn telefoon niet gezien. We hebben een goede verstandhouding, werken heel goed samen. Maar ik wil wel eerlijk zijn over waar de verschillen liggen.”
De Jonge
Hoekstra werd vorige maand lijsttrekker nadat Hugo de Jonge was teruggetreden. De Jonge vond dat de aanpak van de coronacrisis als minister van Volksgezondheid niet samenging met het lijsttrekkerschap. Eerder weigerde Hoekstra zich nog te mengen in de strijd om het lijsttrekkerschap (‘ik ben meer bestuurder dan politicus’) maar toen het partijbestuur in december opnieuw aanklopte kon hij - tijdens de heftige coronacrisis en met een partij in leiderschapsnood - geen nee meer zeggen.
Met Hoekstra als aanvoerder lijkt het CDA de koers wat naar rechts te verleggen. Het verkiezingsprogramma stamt nog uit het tijdperk-De Jonge, maar is op punten gewijzigd. De verhoging van het minimumloon werd geschrapt, winstuitkeringen in de zorg zijn niet meer absoluut taboe. Verder wil Hoekstra anoniem solliciteren mogelijk maken om discriminatie tegen te gaan, ook pleit de nieuwe lijsttrekker voor een vrouwenquotum bij topbenoemingen.
Hoewel de peilingen voor het CDA nog niet erg florissant ogen, gelooft Hoekstra in het programma en zijn verhaal: ,,Ik spreek nu heel veel mensen in het land en dan merk ik dat ze het vaak prima vinden dat ik wat meer van buiten kom, niet al een hele carrière in de politiek achter me heb. Ik heb jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt en bekijk de dingen wat zakelijker.”
Bekijk onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kamerlid en wethouder geweest, maar met deze functie kan Loes Ypma écht wat betekenen voor de kinderopvang
Na bijna anderhalf jaar bijkomen en bezinnen, is Loes Ypma (41) weer terug van weggeweest. De Woerdense, die Tweede Kamerlid en wethouder was, is de kersverse voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). ,,Ik denk dat ik daar meer kan betekenen dan in de politiek.” -
PREMIUM
Brussel werkt al aan vaccinatiebewijs, maar Den Haag is er nog niet voor te porren
Het kabinet is op dit moment nog niet te porren voor de invoering van een vaccinatiebewijs. In Den Haag zien ze nu te veel beren op de weg, terwijl Brussel al werkt aan een vaccinatiepaspoort richting de komende zomervakantie. -
PREMIUMVerkiezingen
Nieuwkomers bestormen Tweede Kamer: ‘Een versnippering van jewelste’
De verkiezingen kunnen op 17 maart weleens uitdraaien op promotie- en degradatieduels. Terwijl Volt, JA21, Bij1 en Code Oranje kansrijk zijn om te debuteren, knokken Lijst Henk Krol, Splinter, Denk en 50Plus voor lijfsbehoud. -
PREMIUM
PvdD-lijsttrekker Ouwehand lijkt in niets op bewoners van haar geboortedorp
Kerken in overvloed in het sterk protestantse Katwijk, en niet alleen in de oude dorpskernen. Toen kleuter Esther Ouwehand eind jaren zeventig met haar ouders naar de nieuwbouwwijk Rijnsoever verhuisde, stond de kerk er al te wachten. -
PvdA-partijvoorzitter haalt uit naar kritische leden die vertrek Asscher eisten
Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar van de PvdA heeft tijdens een digitaal partijcongres uitgehaald naar kritische leden. Zij neemt het de leden kwalijk dat zij de positie van de inmiddels opgestapte partijleider Lodewijk Asscher ter discussie hebben gesteld.
-
PREMIUMministers in crisistijd
‘Bij Hugo zie je aan zijn gezicht dat hij het zwaar heeft, Wouter krijgt vlekken’
Het kabinet regeert in een permanente crisis. Dat doet iets met de ministers, die ook moeten waken voor hun eigen welzijn. Vier bewindslieden vertellen openhartig hun verhaal: over stress en hoe je je rust pakt. -
PREMIUMcolumn
We krijgen hier vanzelf Amerikaanse toestanden, als onze verkiezingen ook gepolitiseerd worden
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
OPINIE
Kiezen in coronatijd leidt bij lezers tot diverse meningen maar ook tot twijfels
EINDHOVEN - Na de eerste verkiezingsdebatten en vele informatie op tv en in de krant vormen lezers volop hun mening over de partijen. Maar er zijn er ook die twijfelen of in deze coronatijd die verkiezingen wel zuiver kunnen verlopen. Had de regering ze niet beter uit kunnen stellen tot er meer mensen gevaccineerd zijn?