IC-voorzitter Gommers vreest ‘Italiaanse toestanden’

VideoDe situatie op de Nederlandse intensive cares kan door de coronacrisis de komende weken zo nijpend worden dat we in een crisisscenario belanden. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vandaag tegen de Tweede Kamer. Dan kunnen er volgens hem ook ‘Italiaanse toestanden’ ontstaan.

Quote

De modellen laten een top zien die ik liever niet zie

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care

Volgens Gommers komen we bij in totaal meer dan 2400 benodigde IC-plekken terecht in zo’n ‘oranje’ crisisscenario. In dat geval moeten mensen op noodlocaties worden behandeld en is er te weinig personeel. Ook schieten hulpmiddelen tekort. Afdelingen moeten dan op tweehonderd procent van hun eigenlijke capaciteit draaien. De beelden die dit in Noord-Italië al opleverde, zijn bekend.

Gommers daarover: ,,De minister moet beslissen wanneer het zo ver is.” Volgens hem gaat het in dat scenario, dat de komende weken al kan optreden, om ongeveer 1900 coronapatiënten en 500 ander ernstig zieken. ,,Die moeten we ook zorg leveren.” Volgens de arts laten de voorspellende modellen ‘een top zien die ik liever niet zie'.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care hoopt dat de instroom van nieuwe patiënten op de IC’s de komende dagen wat zal teruglopen, zodat de ziekenhuizen en de overheid nog de ruimte hebben om extra personeel, beademingsapparatuur en mondkapjes te regelen. ,,Zo kopen we tijd’’, aldus Gommers. 

Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC, desinfecteert zijn handen na afloop van een hoorzitting over het coronavirus.
Volledig scherm
Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC, desinfecteert zijn handen na afloop van een hoorzitting over het coronavirus. © ANP