Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, afgelopen dinsdag tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, afgelopen dinsdag tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. © ANP/Remko de Waal

Is buitenlandminister Blok de designated survivor tijdens Prinsjesdag?

Is Stef Blok de designated survivor, de minister die tijdens Prinsjesdag niet in de Ridderzaal zit? Eén ding is zeker: de minister van Buitenlandse Zaken zit komende dinsdag níet in de Ridderzaal. Hij is in het Europees parlement in Straatsburg. Maar of hij daarmee ook de aangewezen overlevende is in geval van een ramp of aanslag, niemand die dat wil bevestigen.

Een woordvoerder van Blok bevestigt dat hij niet bij Prinsjesdag aanwezig zal zijn, maar benadrukt tegelijkertijd dat dat geen unicum is. ,,Ministers van Buitenlandse Zaken laten wel vaker verstek gaan, ook omdat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vaak samenvalt met Prinsjesdag.” Dit jaar valt de Algemene Vergadering in de week van 23 september.

Blok grijpt nu ‘de eerste grote zitting’ van het nieuwe Europees parlement aan om kennis te maken met de nieuwe Europarlementariërs en ‘heel veel handjes te schudden’. Dat lijkt qua buitenlandse prioriteiten toch van wat minder belang dan het toespreken van de wereld bij de VN, de reden waarom buitenlandministers in het verleden vaker Prinsjesdag aan zich voorbij lieten gaan.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zegt hierover ‘geen mededelingen’ te doen. In een Kamerbrief stelde het kabinet eerder al vanwege de veiligheid geen uitspraken te doen over de identiteit van de designated survivor.

Eind vorige maand werd bekend dat het kabinet op voorspraak van D66-Kamerlid Joost Sneller naar Amerikaans voorbeeld een designated survivor aan gaat wijzen. Die minister moet het landsbestuur in goede banen leiden als de rest van het kabinet door een ramp of aanslag daartoe niet in staat is. Ook de Tweede Kamer onderzoekt de mogelijkheid om designated survivors aan te wijzen.

,,Het idee van een designated survivor was dat we van tevoren niet zouden weten wie het was en waar diegene zich zou bevinden", stelt Sneller in een reactie. Hij zegt Rutte ‘het voordeel van de twijfel te geven’. ,,Die is er toe nu toe heel goed mee omgegaan. Ik weet niet of Blok de enige minister is die afwezig is? Ik sluit niet uit dat er nog een minister verstek laat gaan. Dat zien we met Prinsjesdag.”