Justitie maakt beslissingen in euthanasiezaken zelf openbaar
HoorzittingHet Openbaar Ministerie gaat voortaan zelf bij euthanasiezaken openbaar maken waarom al dan niet is overgegaan tot vervolging van een arts. Het gaat om zaken waarin de medicus onzorgvuldig zou hebben gehandeld. Ook zal de beoordeling, in overleg met een toetsingscommissie en de zorginspectie, en eventuele strafrechtelijke vervolging sneller plaatsvinden.
Volgens het OM is het belangrijk om vooral bij complexe zaken ‘meer dan voorheen’ inzicht te geven in de exacte beoordeling van ‘verdachte’ euthanasiegevallen. Uit piëteit voor nabestaanden van de overledene kan vanzelfsprekend niet te veel in detail worden getreden bij het naar buiten brengen van beslissingen, benadrukt het OM.
Begrijpelijk, maar niet terecht
,,Dat hangt toch als een zwaard van Damocles boven hen.”
Het beeld in de maatschappij moet veranderen dat justitie nooit handhavend optreedt bij euthanasiezaken waarin artsen onzorgvuldig zouden hebben gehandeld. ,,Dit beeld is wellicht begrijpelijk, maar niet terecht”, stelde het OM vanmiddag in de Tweede Kamer in een hoorzitting over euthanasie.
Daar bevestigde procureur-generaal Rinus Otte namens de top dat het Openbaar Ministerie de laatste jaren minder zichtbaar is geweest. ,,Maar we zullen ons meer en zichtbaarder focussen op de rechtsbescherming van mensen met een wens tot euthanasie.”
Voorzitter Jacob Kohnstamm van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, die bepalen of een arts zorgvuldig heeft gehandeld tijdens de euthanasie, stelde tijdens de hoorzitting dat het zeer belangrijk is dat medici snel duidelijkheid krijgen over hun lot als hun zaak bij het OM als verdacht wordt aangedragen. ,,Dat hangt toch als een zwaard van Damocles boven hen.”
Onlangs maakte het Openbaar Ministerie nog bekend dat het een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar een arts die het leven beëindigde van wilsonbekwame Alzheimer-patiënte. Ook in de voorgaande jaren is ‘zorgvuldig’ gekeken naar alle andere euthanasiezaken. In een aantal gevallen is wel degelijk aanvullend onderzoek gedaan.
Verder zijn sommige medici voorwaardelijk gestraft: gaat de arts dan binnen een bepaalde periode opnieuw in de fout, dan wordt hij daarvoor vervolgd. Daarnaast heeft het OM ook geregeld gesprekken gevoerd om ervan verzekerd te zijn dat de arts doordrongen was van de ernst van schendingen van de bestaande regels.
Strafbaar
In Nederland is het nemen van een anders leven zonder diens toestemming strafbaar, maar ook het beëindigen van het leven op uitdrukkelijk en ernstig verlangen van die ander. Euthanasie kan alleen straffeloos als deze handeling wordt uitgevoerd en gemeld door een arts en die heeft voldaan aan de zorgvuldigheidseisen.
Die eisen omvatten onder meer dat sprake is van een vrijwillig en weloverwogen verzoek van de patiënt, dat het gaat om uitzichtloos en ondraaglijk lijden en dat bij alle betrokken partijen de overtuiging bestaat dat er geen redelijke andere oplossing voorhanden is. Ook moet de euthanasie zelf natuurlijk zorgvuldig plaatsvinden.
Overigens stelt het OM vast dat artsen in het algemeen zeer zorgvuldig handelen bij verzoeken. Van de 6091 gemelde gevallen in 2016, voldeden er maar 10 niet aan (een van) de wettelijke zorgvuldigheidseisen. Er werden hooguit fouten gemaakt bij de medische uitvoering, niet bij de beoordeling van een wens tot levensbeëindiging.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Spoedprocedure in Kamer om alsnog vrijgeven appjes De Jonge in Sywert-deal
De Tweede Kamer gaat zich buigen over de vraag of het ministerie van Volksgezondheid (VWS) alsnog moet worden gedwongen berichtenverkeer over de Sywert-deal vrij te geven. Het gaat onder meer om appjes van ex-minister Hugo de Jonge en topambtenaren. Het ministerie weigert dat tot dusver en betaalt liever een dwangsom, die inmiddels is opgelopen tot 15.000 euro. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Remkes aan de slag met monsterklus boeren: ‘Ik weet wat de dilemma‘s zijn’
Johan Remkes is vandaag begonnen aan zijn klus om het kabinet en de boeren weer met elkaar in gesprek te krijgen over de stikstofmaatregelen. Probleem is echter: de boerenorganisaties weigeren met hem aan tafel te gaan. Remkes wil niet vooruitlopen op hoe hij de impasse gaat doorbreken. ,,Wij doen in stilte ons werk.” -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Kabinet onderzoekt of cruiseschepen met asielzoekers voor de kust kunnen blijven pendelen
Het kabinet laat onderzoeken of cruiseschepen met asielzoekers in plaats van aan te leggen ook voor de kust kunnen blijven varen. Eerder hield Vlissingen de komst van een cruiseschip tegen, waar plek was voor minimaal duizend asielzoekers.
-
PREMIUM
Zelf verweet premier Rutte zijn voorganger ook gebrek aan regie
Nu is het weer de asielcrisis waarbij premier Mark Rutte wordt verweten geen regie te nemen. Rutte ís niet de baas van het land, maar van hem wordt wel steeds vaker verwacht dat hij de baas spéélt. -
PREMIUM
Oud-minister Veerman over stikstofprobleem: Nederland heeft het verbruid in Brussel
Het is een illusie te denken dat Brussel Nederland zal helpen bij het versoepelen van de stikstofregels. Volgens oud-minister Cees Veerman hebben we al ons krediet opgebruikt. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.