Justitieminister Yeşilgöz: vonnis MH17 is niet het sluitstuk
Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) ziet het vonnis in de MH17-zaak niet als het sluitstuk in de zaak over het passagiersvliegtuig dat is neergehaald boven Oekraïne, ‘hoe belangrijk het vonnis ook is’. Tijdens een debat doelde de bewindsvrouw daarmee onder meer op de zaak die nog loopt tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
,,Nederland blijft met bondgenoten strijden voor waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap voor allen die door deze tragedie zijn geraakt’’, aldus de minister. Ze licht toe dat alle partijen in deze rechtszaak nog hoger beroep aan kunnen tekenen. Bovendien loopt er behalve bij het mensenrechtenhof ook nog een juridische procedure bij de internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), die Nederland samen met Australië is begonnen tegen Rusland.
Yeşilgöz zegt dat haar gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. ,,Voor wie dit een hele heftige en emotionele dag moet zijn.’’
Vandaag hebben drie verdachten in het MH17-proces een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen omdat ze betrokken waren bij het neerhalen van de vlucht op 17 juli 2014. Daar kwamen alle 298 inzittenden bij om het leven. Rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko zijn tot deze straf veroordeeld. Een vierde verdachte, Oleg Poelatov, is vrijgesproken.
Geen uitlevering
Hoewel de mannen op internationale opsporingslijsten zijn geplaatst, zijn ze nog altijd niet gearresteerd, ook omdat Rusland geen onderdanen uitlevert. De justitieminister hoopt dat ‘de verantwoordelijken ook hun straf uitzitten’ en wil ‘alles op alles zetten’ om dat te laten gebeuren. Maar daar wil ze niet te veel op vooruitlopen omdat ze een eventueel vervolg van de strafzaak vanwege een beroep niet in de weg wil zitten.
Voor de verdachten zullen er wel degelijk consequenties zijn als de uitspraak onherroepelijk is, benadrukt Yeşilgöz. ,,Dan kunnen ze niet zomaar rondreizen’’, aldus de minister.
Rusland zal de bij verstek veroordeelde onderdanen niet uitleveren aan Nederland, liet een vooraanstaande parlementariër meteen na de uitspraak weten. Rusland vindt het MH17-proces in Nederland niet onpartijdig verlopen en zegt dat zeer te betreuren.
Tweede Kamer
De uitspraak is duidelijk, vinden Tweede Kamerleden. ,,De rechtbank spreekt over een ‘overdaad aan bewijs’. Heel belangrijk dat dit vonnis er nu is, al blijft ‘t voor nabestaanden zwaar dat het ten uitvoer brengen van de straf erg lastig is’’, aldus Tom van der Lee (GroenLinks). Met het vonnis wordt gerechtigheid gedaan, aldus Kees van der Staaij (SGP), ‘al blijft het leed voor de nabestaanden groot’.
Volgens Raymond Knops (CDA) is de uitspraak ‘een eerste stap op weg naar gerechtigheid’, maar ‘de zoektocht naar wat er die dag precies gebeurde en wie daarbij betrokken zijn geweest, gaat ook na vandaag door’. Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen 298 mensen om het leven onder wie 196 Nederlanders.
D66'er Sjoerd Sjoerdsma spreekt van een ‘een duidelijke veroordeling’. Maar de ‘kans dat deze verdachten op korte termijn hun straf uitzitten is zeer klein’, twittert hij. ‘De Nederlandse regering zou een groot bedrag moeten uitloven voor inlichtingen die kunnen leiden tot aanhouding of uitlevering van de drie verdachten’, vindt hij.
Voor Attje Kuiken (PvdA) is het vonnis helder. ‘Ondanks dat niets het grote verdriet kan wegnemen, hoop ik met heel m’n hart dat deze uitspraak de nabestaanden antwoorden en iets van rust geeft’, twittert ze. PVV-Kamerlid Lilian Helder hoopt dat het vonnis de nabestaanden ‘enige gemoedsrust kan geven’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Met video
PvdD-leider Ouwehand keert na vier maanden afwezigheid terug in Kamer
Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand is ‘weer helemaal fit’, en neemt donderdag plaats in de Kamerbankjes, vier maanden nadat zij aankondigde tijdelijk terug te treden. De politica vertrok in oktober uit de Tweede Kamer wegens gezondheidsproblemen als gevolg van overbelasting. -
PREMIUM5 vragen
Kabinet wil óók stop op subsidies fossiele brandstoffen, maar in ander tempo
Actiegroep Extinction Rebellion heeft alweer de volgende blokkade van de A12 in Den Haag aangekondigd, op zaterdag 11 maart. De activisten zeggen terug te blijven komen tot de ‘subsidie voor fossiele brandstoffen’ stopt. Maar kan dat? -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMVerkiezingen 2023
Partijen proberen kiezer voor zich te winnen met peperdure campagnes: ‘Verkiezingen nu niet eerlijk’
Landelijke partijen domineren de provinciale verkiezingen, met grote budgetten voor dure campagnes. Ook in Zuid-Holland is dit merkbaar, waar lokale politici pleiten voor veranderingen om het democratische speelveld weer ‘eerlijk’ te krijgen. -
-
-
met video's
Minister Adema na 'politieke doodzonde': ‘Excuses aan Kamer en vooral aan de boeren’
De nieuwbakken Landbouwminister Piet Adema biedt de Tweede Kamer en ‘vooral de boeren’ zijn ‘excuses’ aan. Hij doet dit omdat hij verzuimde de Kamer te verwittigen over een gepeperde brief waarin hij door Brussel op de vingers werd getikt. -
Met video
Rutte lijkt steeds meer bondgenoten om zich heen te verzamelen om rem te zetten op migratie
Frankrijk en Nederland gaan in de Europese Unie samen optrekken ‘om de asielstroom weer beheersbaar te maken’. Dat vertelde premier Rutte na een bezoek van de Franse president Macron aan Den Haag.