Kaag: Politieke druk op VS heeft niet gewerkt
VideoDoor ‘onmogelijke tijdsdruk’ heeft geen van de landen die mensen evacueerden uit Afghanistan iedereen weg kunnen halen die daarvoor in aanmerking kwam. ,,De VS gaven minder tijd dan we hadden gehoopt’’, zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag. ,,We kunnen constateren dat politieke druk uit de internationale gemeenschap niet heeft gewerkt.”
Nederland deed met andere landen samen een klemmend beroep om het vliegveld in Kaboel langer open te houden. De Amerikaanse president Biden gaf daar geen gehoor aan, ook omdat de taliban stelden dat er ‘consequenties’ zouden volgen als alle internationale troepen op 31 augustus niet weg zouden zijn.
Volgens Kaag was de Nederlandse evacuatieoperatie ‘in vergelijking met veel Europese landen’ een ‘heel mooie inzet’. ,,Maar het is nooit genoeg als je kijkt naar de aantallen. Iedereen die we achterlaten, voelt verschrikkelijk.”
Lijsten
De D66-bewindsvrouw kon nog niet zeggen hoeveel mensen zijn achtergebleven. ,,We hebben lijsten, daar kijken we naar. De vraag is makkelijk, maar het antwoord is lastiger.” Dat komt volgens haar omdat het gaat om Nederlanders met hun gezinnen, nog ‘een aantal’ tolken die voor Defensie hebben gewerkt en mensenrechtenvertegenwoordigers of anderen die Nederland hebben geholpen.
Iedereen die we achterlaten, voelt verschrikkelijk
,,We hadden er nog 67 op de lijst staan, we denken dat ongeveer de helft in Nederland is", zei demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie over de tolken. Die 67 zijn niet alle tolken die graag Afghanistan ontvluchten. De lijst met tolken die zich pas later meldden, groeide de afgelopen dagen nog.
Lees verder onder de foto.
Taliban
Volgens Kaag wordt op ‘alle manieren’ geprobeerd mensen nog naar Nederland te halen. ,,Daar zijn alle inspanningen op gericht.” Nederland trekt daarbij samen op met Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Op dit moment heeft Nederland zelf ‘geen direct contact’ met de taliban, zegt Kaag. ,,Dat is een politieke keuze.”
Volgens Bijleveld worden voor het terughalen van Nederlanders en anderen nu ‘scenario’s’ uitgewerkt. ,,Daar komen we later op terug.”
Kaag noemde gisteren, toen veel doden vielen bij meerdere explosies, ‘een trieste dag’. Ze heeft ‘op dit moment geen indicaties’ dat daarbij Nederlanders zijn omgekomen. ,,Maar ik durf het ook niet uit te sluiten.” Er zijn ook veel Amerikaanse militairen omgekomen, memoreerde de bewindsvrouw. ,,Daar moeten we speciaal eerbetoon aan geven. Zij hebben in de vuurlinie gestaan van alle evacuaties.”
Dramatisch
Ook Defensieminister Bijleveld noemde dat ‘afschuwelijk’. ,,De situatie was dramatisch", zei Bijleveld over de aanslagen. ,,We zijn er nog in geslaagd om mensen weg te krijgen, tot het laatste moment, en hebben ook onze mannen veilig hier te krijgen.”
Daarbij was de toegang tot het vliegveld de afgelopen week een groot probleem. Mensen slaagden er niet of nauwelijks in op het vliegveld van Kaboel te komen door veel checkpoints van de taliban en een menigte van wanhopige mensen die probeerden weg te komen.
Bekijk al onze nieuwsvideo's over de situatie in Afghanistan in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voormalig PvdA-Kamerlid en senator Adri Duivesteijn (72) overleden
Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Dat heeft een vriend namens de familie bekendgemaakt. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Nederland evacueerde 2500 mensen, contact met taliban in de toekomst ‘noodzakelijk’
Nederland evacueerde nu 2500 mensen uit Kaboel, 1600 van hen zijn of komen naar Nederland. Om alle achtergebleven landgenoten en Afghaanse helpers hierheen te halen kan het ‘noodzakelijk’ zijn om contacten te onderhouden met de taliban, denkt het kabinet. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Coalitie loopt op eieren in de hoop een kabinetsval te voorkomen
De schaduw van een kabinetscrisis hangt over Den Haag. Om te voorkomen dat de boel ontploft, hanteren de hoofdrolspelers de enige tactiek die het kabinet nog kan redden: vaag blijven en verder mondje dicht.
-
BBB in Tubbergen met 58,8 procent veruit de grootste partij, in Utrecht heel ander beeld
In de Overijsselse gemeente Tubbergen is de BoerBurgerBeweging (BBB) met afstand de grootste partij geworden. De partij van Caroline van der Plas behaalde deze Provinciale Statenverkiezingen 58,8 procent van de stemmen, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP. -
-
-
PREMIUM
Hoe konden er zó veel Nederlanders in Afghanistan zijn? En vier andere vragen over de evacuatie
Nederland stopte gisteren uit angst voor een aanslag met de evacuatie van Nederlanders en Afghaanse helpers uit Kaboel. Daardoor blijft ‘een groot aantal’ mensen achter. Wat ging er mis? -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”