Volledig scherm
Geert Wilders met een beveiliger van de DKDB, tijdens een bezoek aan de markt in Spijkenisse. De dienst kampt al langer met tekorten. © Arie Kievit

Kabinet: 20 miljoen voor beveiliging en AIVD

Het kabinet trekt 10 miljoen uit voor de speciale beveiligingsdienst DKDB, de eenheid die getuigen beschermd, of bedreigde personen zoals Geert Wilders. Ook gaat er nog eens 10 miljoen naar de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), zeggen ingewijden tegen deze redactie. 

Het geld voor de diensten is zeer welkom, zeker het tekort bij de DKDB sprong recent in het oog. Juist deze week erkende minister Ferd Grapperhaus (Justitie) dat de druk op de politie eigenlijk te groot is geworden, nu zij ook al beveiligingstaken over moeten nemen sinds de moord op Derk Wiersum.

Na de moord op de advocaat Derk Wiersum moeten tientallen advocaten, rechters en officieren van justitie worden beveiligd. Veel politie-eenheden in het land moeten daarom bijspringen.

Belast

Regioburgemeesters trokken daarop bij de minister aan de bel dat dit de politie-inzet in hun regio’s aan het uithollen is. Grapperhaus erkende dat die ‘getroffen maatregelen veel vragen van de betrokken organisaties’ en van ‘de basisteams die toch al zwaar waren belast’. De extra druk op de politie komt bovenop de ‘al nijpende politiecapaciteit’.

De DKDB kan ook weinig uitrichten om bijstand te verlenen, omdat die met personeelstekorten kampt. Van de 392 voltijdbanen staan er nog 48 vacatures open.

VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz is blij met het extra geld voor de diensten. ,,Ik hoop dat dit onder andere betekent dat daarmee de agenten die nu voor persoonsbeveiliging worden ingezet van bijvoorbeeld advocaten, weer de straat op kunnen. Zo kunnen we de beveiliging van de mensen die zich elke dag voor onze rechtstaat inzetten op volle kracht vasthouden. Het is vreselijk dat die beveiliging nodig is, maar zolang het moet, staan we daar natuurlijk voor.’’