Kabinet hield zich voor derde keer op rij niet aan financiële spelregels, vraagtekens bij 15,5 miljard euro
met videoVoor het derde jaar op rij heeft het kabinet zijn eigen financiële spelregels overtreden. Zo legde het Rijk zich vast op 15,5 miljard euro aan (toekomstige) betalingen, terwijl niet duidelijk is of dat geld wel correct zou worden besteed. Bij nog eens 3,3 miljard aan besteed geld, leven ook nog vragen.
Dat oordeel velt de Algemene Rekenkamer vandaag, bij de jaarlijkse controle van de rijksuitgaven. Op zogeheten Verantwoordingsdag, ook wel gehaktdag genoemd, wordt het huishoudboekje van de overheid de maat genomen.
Ter illustratie: het bedrag van 15,5 miljard is vijf procent van de verplichtingen die de overheid is aangegaan. Het gaat dus om bedragen waarvan de overheid zich heeft verplicht deze te gaan besteden in de (nabije) toekomst. Zelfs als dat vijf procent van alle verplichtingen beslaat, is dat al snel een groot bedrag.
Zo ging het bij het ministerie van Volksgezondheid om 4,1 miljard euro aan coronagerelateerde verplichtingen waarvan de rechtmatigheid niet vast te stellen was. De miljarden gingen vorig jaar onder meer naar de GGD’s, testcapaciteit en ontwikkeling en aankoop van vaccins. De Rekenkamer schrijft: ,,Belangrijkste oorzaak is dat het ministerie niet kan bewijzen dat álle goederen en diensten waarvoor was betaald, echt geleverd zijn.” Dat was ook al het geval in 2020.
Toeslagen
Uitgaven herstel Toeslagenaffaire door het dak
De Rekenkamer becijferde overigens dat vorig jaar de totale verwachte kosten van de hersteloperatie van de Toeslagenaffaire voor de periode 2020 tot en met 2025 meer dan vertienvoudigd is. Van 537 miljoen euro naar liefst 5.500 miljoen euro. Dat gaat gepaard met een waarschuwing of dat de diensten die dat geld moeten uitkeren dat wel kunnen, omdat het zo'n grote operatie is: ,,We constateren dat de uitvoerbaarheid van de hersteloperatie als geheel weinig tot geen aandacht kreeg van kabinet en parlement.”
Ook bij de hersteloperatie van de toeslagenaffaire ging het mis volgens de Rekenkamer. Zo besloot het kabinet in december 2020 gedupeerden 30.000 euro te geven als compensatie. Daar lag namelijk geen wettelijke basis onder. Dit noemt de Rekenkamer dus ook onrechtmatig.
Bij Defensie draaide het om totaal 358,5 miljoen euro aan ‘fouten en onzekerheden’ bij het aangaan van verplichtingen. Het ministerie van Defensie heeft zelfs ‘fouten’ gemaakt bij aanbestedingen. Zo paste deze uitzonderingsprocedures toe, zonder ‘dat aan de voorwaarden daarvoor wordt voldaan of zonder dat voldoende te motiveren’.
Bovendien zegt de Rekenkamer zich extra zorgen te maken, omdat haastig gemaakte schulden of ingeboekte uitgaven voor de toekomst niet alleen bij corona voorkwamen. Ook in de nabije toekomst is dat een issue. Zo is Rutte 4 van plan veel geld te besteden, bijvoorbeeld aan klimaat en stikstof. ,,Er worden speciale fondsen opgericht en van grote sommen geld voorzien”, aldus de Rekenkamer. Ook is er ‘na lang bezuinigen fors meer geld voor Defensie’. ,,En via de EU worden ook steeds grotere speciale programma’s gestart die gefinancierd dienen te worden.” Ergo: het kabinet gaat veel geld uitgeven, terwijl over het voorbije jaar niet vast is komen te staan of dat wel goed terechtkomt.
Bankencrisis
Uitvoering steeds duurder
Bovenop iedere euro die vorig jaar werd uitgegeven aan compensatie van schade door de jarenlange gaswinning in Groningen, kwam 74 cent aan uitvoeringskosten. Dat is veel te veel, vindt de Algemene Rekenkamer. De 56 cent per uitgekeerde euro van een jaar eerder vonden de controleurs van het kabinetsbeleid al ‘disproportioneel’, maar dat bedrag is dus verder opgelopen. De Rekenkamer vindt niet alleen de oplopende kosten een probleem, maar ook het tempo van de uitvoering. De meeste getroffen Groningers wachten nog altijd op versterking van hun woning, of zelfs nog op de beoordeling of versterking noodzakelijk is.
In 2021 ging dit zozeer ‘mis’ dat je terug zou moeten naar 2008 om een ‘vergelijkbare overschrijding’ te vinden. Dat jaar brak de kredietcrisis uit, die later uitgroeide tot de bankencrisis. Bij de aankoop van Fortis/ABN AMRO, waarmee 23,3 miljard euro was gemoeid, kon ook de rechtmatigheid niet worden vastgesteld, omdat minister Wouter Bos van Financiën vooraf geen toestemming van het parlement had gevraagd, uit angst dat de overname zou uitlekken. Ook zoiets komt als onrechtmatig te boek te staan.
Ditmaal zat de pijn in het treffen van coronamaatregelen, de compensatieregelingen voor gedupeerden van de toeslagaffaire en onrechtmatige inkopen bij de Defensie, net als het niet tijdig informeren van de Tweede Kamer hierover.
Of het oordeel van de Rekenkamer nou gaat inslaan als een bom, valt te bezien. Toen vorig jaar harde kritiek kwam op het ministerie van Volksgezondheid bij de aankoop van testmateriaal, beschermingsmiddelen en de uitkering van zorgbonussen, vroeg minister Hugo de Jonge vooral begrip vanwege de haast. Soms ontbraken bonnetjes, soms werd de Kamer te laat geïnformeerd, soms werden testen gekocht, maar niet gecontroleerd of de beloofde aantallen wel geleverd waren. De Jonge toen: ,,Het was kopen wat je kopen kon.” Dat belanghebbenden niet tijdig waren geïnformeerd over uitgaven, wuifde het kabinet weg.
Dat zat de Rekenkamer overigens niet lekker. Rutte zei later in een debat dat ‘één extra postzegel’ ministers veel onrechtmatigheden had kunnen besparen. De Rekenkamer schrijjft nu: ,,Daarmee bagatelliseerde de minister wel het democratische belang van de brief die in de envelop had moeten zitten. Bovendien was er 5 miljard euro mee gemoeid.”
Tik op vingers
Na die flinke tik op de vingers vorig jaar heeft het ministerie van Volksgezondheid het huishoudboekje wel iets beter op orde. Maar nog altijd is van 1,7 miljard euro aan corona-uitgaven door VWS niet bewezen dat ‘alle goederen en diensten’ ook geleverd zijn. Anders dan vorig jaar bracht het kabinet de Tweede Kamer wel vaker op tijd op de hoogte van de miljardenplannen. Desondanks zet de Rekenkamer nog altijd vraagtekens bij rechtmatigheid van in totaal 6 miljard euro aan uitgaven en verplichtingen. ‘Ernstig’, oordelen de rekenmeesters.
Een flink deel van het probleem zit volgens de toezichthouder bij het ‘direct gunnen’ aan leveranciers. Vorig jaar fileerde de Rekenkamer al de boekhouding bij VWS: mondkapjes en beademingsapparaten werden ingekocht en geleverd zonder bonnetjes, ook testen werden massaal uitgeleverd zonder ontvangstbewijzen.
De corona-aanpak dwong het ministerie ook voortdurend tot aanpassingen van de plannen. VWS stuurde vorig jaar maar liefst 14 keer een gewijzigde begroting naar de Kamer, het parlement kreeg dus om de drie à vier weken een ander financieel plaatje.
Het ministerie van Financiën laat in een reacties weten dat het ‘financieel management van het rijk net als in 2020 ook in 2021 onder druk stond’. Minister Sigrid Kaag (Financiën) zegt dat geld niet lukraak over de balk is gesmeten: „We hebben veel extra uitgegeven, maar er ook veel voor teruggekregen.”
Het ministerie schrijft dat ‘onder grote druk diverse regelingen’ moesten worden opgesteld. ,,In sommige gevallen ging dat ten koste van de rechtmatigheid van de financiële transacties. Deze ontwikkeling wil het kabinet keren door extra aandacht te geven aan zorgvuldige financiële processen.”
Onze verslaggever Tobias den Hartog legt meer uit over dit onderwerp in onze Live Nieuws Update:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
parlementaire enquête
Jorritsma herinnert zich niet alles, maar weet wel: ‘Zelf aantonen mijnbouwschade was in belang burger’
Dat gedupeerden van gas- of oliewinning jarenlang zelf moesten bewijzen dat ze schade aan hun huis hadden was in het belang van die burgers zelf. Dat verklaarde oud-minister Annemarie Jorritsma vanmiddag tijdens het verhoor door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. -
Stikstofdebat
Kamer vernietigend over ‘broddelwerk’ Staghouwer: ‘Ik begrijp steeds beter waarom boeren zó boos waren’
De Tweede Kamer uit vernietigende kritiek op ChristenUnie-bewindsman Henk Staghouwer. De brief waarin hij de boeren perspectief moet bieden doet GroenLinks-leider Klaver af als ‘broddelwerk’. -
Zzp’en met maar één opdrachtgever wordt een stuk moeilijker, flitsbezorgers op de korrel
Zelfstandigen die voor slechts één opdrachtgever werken, worden straks vaker als schijnzelfstandige betiteld. Dat kan ertoe leiden dat werkgevers zo’n medewerker echt in dienst moeten nemen en dus duurder uit zijn. Vooral flitsbezorgdiensten die met zzp-constructies werken kunnen hun borst natmaken. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Minister Van der Wal doet aangifte wegens doodsbedreiging op vrachtwagen
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft aangifte gedaan van een doodsbedreiging en van opruiing tegen de eigenaar van een vrachtauto. Op de achterzijde van de vrachtwagen staan de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh met hun sterfdatum. Daaronder staat de naam van de minister, een kruis en een vraagteken.
-
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
met video
Rutte: Intimiderend boerenprotest en gevaarlijke situaties zijn onacceptabel
Premier Mark Rutte noemt het ‘onacceptabel’ als bij boerenprotesten gevaarlijke situaties ontstaan of politici worden geïntimideerd. ,,Je gaat geen mest uitrijden op de snelweg. Dat is ver over alle grenzen heen, dan gaan we optreden.”