Kabinet lijkt Huawei op diplomatieke wijze de deur te wijzen bij uitrol 5G
Het kabinet lijkt niet in zee te gaan met het Chinese techbedrijf Huawei bij de uitrol van een 5G-netwerk in ons land. Toch schuift het een definitief besluit nog even voor zich uit: in het najaar moet er een eisenpakket liggen waaraan telecomaanbieders moeten voldoen die betrokken worden bij het netwerk.
In een brief aan de Tweede Kamer wordt het bedrijf Huawei (noch het land China) bij naam genoemd. Toch lijkt het kabinet met eisen te komen die Huawei in de praktijk zullen uitsluiten.
Naar een definitief besluit van het kabinet werd lang uitgekeken, omdat er vrees bestaat dat Huawei via activiteiten in ons land tot spionage zou kunnen overgaan. Een eindoordeel ligt er echter niet: het kabinet komt in plaats daarvan in het najaar met ‘noodzakelijke aanscherpingen van eisen’ aan telecomproviders. De Tweede Kamer wordt hierover vertrouwelijk bijgepraat. Het kabinet lijkt een diplomatieke weg te kiezen om bedrijven uit landen die spioneren de deur te wijzen.
Huawei blijft daardoor nog even formeel kandidaat om betrokken te zijn bij het uitrollen van 5G, terwijl er vrees is dat het bedrijf door moederland China kan worden ingezet voor spionage of sabotage van ons land. China wordt namelijk geregeld genoemd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) als land dat aanvallen op onze digitale infrastructuur uitvoert.
Achterdeur
Onlangs groeiden die zorgen toen bleek dat inlichtingendiensten AIVD en MIVD nader onderzoek deed. Technologiebedrijf Huawei zou een verborgen achterdeur hebben naar klantgegevens van een telecomproviders. Huawei zelf ontkende elke vorm van spionage uiteraard, maar dat nam de twijfel niet weg.
Het kabinet wijst er nu op dat een bedrijf als Huawei ook door het land kan worden gedwongen om te spioneren of saboteren, al noemt minister Ferd Grapperhaus (Justitie) het dus bedrijf niet bij naam.
Grapperhaus schrijft in algemene termen dat er een ‘risico’ kan komen ‘voor innesteling in de Nederlandse vitale infrastructuur voor mogelijke sabotagedoeleinden’. ,,Hierdoor kunnen de aan het internet gekoppelde besturings- en controlesystemen van vitale infrastructuren, zoals drinkwatervoorziening, elektriciteitsdistributie en betalingsverkeer, verstoord worden.”
Hij lijkt ook op China te wijzen als hij schrijft: ,,De risico’s voor de nationale veiligheid worden significant vergroot als deze dienstverleners ook nog eens afkomstig zijn uit landen die een offensief cyberprogramma voeren tegen de Nederlandse belangen.”
Eisen
Dat China noch Huawei staan genoemd in de brief, heeft volgens betrokkenen een logische reden. Enerzijds maakt het bedrijf dus formeel kans in het najaar betrokken te worden bij de 5G-installatie. Maar belangrijker: via de nieuwe eisen die nu geformuleerd worden hoeft er niet per land of bedrijf steeds opnieuw gereageerd te worden als zij zich aanbieden. Er ligt dan namelijk een raamwerk van regels om hen af te wijzen of toe te laten tot de Nederlandse markt.
Duitsland koos een soortgelijke strategie. Ook dat land besloot tot strengere regels. Huawei liet daar overigens wel op weten dat het verwachtte aan de extra eisen te kunnen voldoen.
Omdat China al een paar keer door de NCTV is aangemerkt als land dat digitale aanvallen uitvoert op ons, zou dat niettemin een reden kunnen zijn bedrijven uit dat land te weigeren, denkt een ingewijde.
Blok
Eerder al stuurde minister Blok (Buitenlandse Zaken) de nieuwe China-strategie van het kabinet naar de Tweede Kamerwaarin al stond dat het kabinet voor ‘bepaalde sleuteltechnologieën’ niet afhankelijk wil worden van China. Maar dat betekende niet zonder meer dat Huawei zou afvallen voor het 5G-netwerk.
Trump
Overigens is niet alleen ons land bezorgd over Huawei. Ook in de VS heerste vrees, maar president Donald Trump besloot juist dit weekeinde de deur weer open te zetten. Lange tijd stond de telecomgigant juist op een zwarte lijst, de zogeheten Entity List, waardoor de VS de producten weigerde. Op de G20 deze week besloot Trump echter dat Amerikaanse bedrijven weer technologie mogen verkopen aan Huawei. Voorwaarde is wel dat de producten geen gevaar mogen leveren voor de nationale veiligheid van de VS.
Het kabinet neemt overigens verder geen gas terug om 5G geïnstalleerd te krijgen in ons land. Het denkt namelijk dat het van cruciaal belang is in de toekomst. ,,Denk hierbij aan de zelfrijdende auto, medische operaties op afstand en het verder optimaliseren van productieprocessen. Deze 5G-netwerken hebben onder meer hogere pieksnelheden en lagere reactietijden dan de 4G-netwerken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minister wil dat altijd tweede begeleider meekijkt in kinderopvang: desnoods groepen sluiten bij personeelstekort
Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip wil vasthouden aan de regel dat er in de kinderopvang altijd iemand meekijkt of meeluistert met de pedagogisch medewerker. Kinderopvanglocaties moeten in het uiterste geval groepen sluiten als zij zich niet aan dit vierogenprincipe kunnen houden. Het personeelstekort in de sector mag geen excuus zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Petitie aangeboden in Tweede Kamer: ‘Veertig partijen als we kiesdrempel niet verhogen’
De kiesdrempel om in de Tweede Kamer te komen moet worden verhoogd, zo vinden initiatiefnemers oud-minister Jo Ritzen (Onderwijs, PvdA) en voormalig staatssecretaris Yvonne van Rooy (Economische Zaken, CDA). Vandaag boden zij hun petitie met ruim 42.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer. -
1028 kinderen in crisisnoodopvang asielzoekers, onbekend of zij onderwijs en zorg krijgen
In de crisisnoodopvang voor asielzoekers (bedden in sporthallen, evenementenlocaties, tenten en op cruiseschepen) zitten 1028 kinderen. In totaal wonen bijna 6800 asielzoekers in deze noodlocaties. Van hen is dus bijna één op de zes jonger dan 18 jaar.
-
update
D-day CDA: fractie wil andere stikstofkoers, ‘maar ik ga niet hier een kabinetscrisis afkondigen’
Na het recordverlies bij de verkiezingen houdt het CDA dinsdagavond opnieuw crisisberaad. Volgens de partijtop kan Wopke Hoekstra aanblijven, wel pleiten provinciale afdelingen voor een radicaal andere stikstofkoers. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zet de deur daarvoor op een kier, D66 houdt voorlopig vast aan het regeerakkoord. -
-
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUM
‘Schrikbarende’ conclusies in zeer kritisch advies: Den Haag heeft ‘de regio’ stelselmatig verwaarloosd
De landelijke overheid heeft achtergebleven regio's in het land de laatste decennia stelselmatig verwaarloosd. Dat heeft geleid tot niet te rechtvaardigen verschillen en kan de Nederlandse democratie ondermijnen. Dat stellen drie adviesraden van de overheid in een gezamenlijk advies dat maandagmiddag in Veenhuizen werd overhandigd aan minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken.