Kabinet met PvdA en GroenLinks komt dichterbij: links duo wil in één onderhandelingsteam
VIDEOVVD en D66 koersen af op kabinetsonderhandelingen met CDA, PvdA en GroenLinks. Het linkse duo lijkt bereid om met één onderhandelingsteam - zonder secondanten - aan te schuiven. Bovendien wordt gedacht aan meer concessies door PvdA en GroenLinks, om zo VVD en CDA te verleiden tot samenwerking.
Normaal gesproken onderhandelt een politieke partij met twee personen over de vorming van een nieuw kabinet. In het geval van de VVD zijn dat lijsttrekker Mark Rutte en secondant Sophie Hermans, bij D66 zijn het Sigrid Kaag en Rob Jetten. PvdA en GroenLinks zijn nu bereid om per partij slechts één persoon af te vaardigen, zo bevestigen Haagse bronnen aan deze site.
In deze formatie zou het betekenen dat PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-voorman Jesse Klaver samen één onderhandelingsteam vormen. Op die manier weten VVD en CDA zich ervan verzekerd dat het linkse duo elkaar niet gaat ‘overtoepen met linkse plannen’. De rechtse partijen waren tot voor kort huiverig over samenwerking met PvdA én GroenLinks.
Week van de waarheid
Uiteraard is het de bedoeling dat deze fase wordt afgesloten met een advies over welke partijen gaan onderhandelen over een kabinet
Het is de week van de waarheid. Vandaag of morgen moet duidelijk worden welke partijen in conclaaf gaan over een nieuw kabinet, zo liet VVD-leider Mark Rutte gisteren weten. ,,Uiteraard is het de bedoeling dat deze fase wordt afgesloten met een advies over welke partijen gaan onderhandelen over een kabinet’’, zei hij. ,,Dat zal in de komende dagen moeten gebeuren.’’
Rond het Binnenhof klinkt dat informateur Mariëtte Hamer morgen of maandag met haar eindverslag wil komen. Volgende week - mogelijk dinsdag of woensdag - zou dan met de Tweede Kamer gedebatteerd kunnen worden over het verdere verloop van de formatie.
Anderen zijn minder optimistisch. Want voor het zover is, moeten Rutte en D66-leider Sigrid Kaag nog een stevig potje armpje drukken. Vandaag komen zij opnieuw bij elkaar. Vanaf 13.00 uur worden ze ontvangen door informateur Hamer, samen met hun secondanten Sophie Hermans (VVD) en Rob Jetten (D66). De grote vraag die op tafel ligt: gaat er onderhandeld worden met CDA, PvdA en GroenLinks? Of wordt het toch een doorstart van het huidige kabinet, met CDA en ChristenUnie?
Rutte en Hoekstra niet meer negatief
In de maanden na de Kamerverkiezingen van 17 maart zei Rutte herhaaldelijk dat hij geen trek heeft in een kabinet met twéé linkse partijen - de beroemde ‘linkse wolk’. CDA-leider Wopke Hoekstra was nog resoluter en zei dat samenwerken met PvdA én GroenLinks ‘inhoudelijk het minst logisch is’.
Maar de linkse partijen op hun beurt lieten elkaar niet los. Ze stappen óf samen in een regering óf niet. Dat besef lijkt inmiddels doorgedrongen bij VVD en CDA. ,,De losweekspelletjes worden wel achterwege gelaten’’, zegt een bron uit het linkse kamp. En wat de laatste dagen ook opvalt: zowel Rutte als Hoekstra laten zich niet meer negatief uit over het linkse duo.
Ondertussen herhaalde D66-leider Kaag afgelopen maandag in deze krant wél dat zij geen heil ziet in hernieuwde samenwerking met de ChristenUnie. Voor de geërgerde ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers was dat reden om zich af te vragen of voor zijn partij nog wel een rol is weggelegd.
ChristenUnie: ‘Niet gewenst en nodig’
Ook gisteren, nadat Segers opnieuw met Kaag om tafel had gezeten, zei hij na afloop tegen de pers dat hij zich niet ‘gewenst en nodig’ voelde. Toch wilde hij zich niet terugtrekken. ,,Het is niet aan mij om te bepalen of ik in het spel ben of niet’’, sprak Segers. ,,Dat is aan VVD en D66. Zij moeten die knoop doorhakken.’’
Hoewel de ChristenUnie nog altijd de voorkeurspartner is van VVD en CDA, lijkt achter de schermen te worden aangestuurd op een eerste onderhandelingsronde met PvdA en GroenLinks. ,,Er is beweging’’, zegt een Haagse bron. Die beweging bestaat eruit dat PvdA en GroenLinks bereid zouden zijn om tijdens de formatie één blok te vormen.
Dat wil zeggen: tijdens de formatie zouden PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-voorman Jesse Klaver willen optrekken als één onderhandelingsteam. Zij nemen dan geen secondanten mee naar de onderhandelingstafel, iets wat VVD, D66 en CDA wél mogen doen. Op die manier weten Rutte en Hoekstra zich ervan verzekerd dat het linkse duo met één mond spreekt.
Haagse bronnen laten weten dat de linkse partijen ook bereid zouden zijn om andere concessies te doen. Een fusie van PvdA en GroenLinks is niet aan de orde, maar de Kamerfracties kunnen mogelijk wel toezeggen om samen op te trekken door bijvoorbeeld hetzelfde te stemmen. ,,Daarover zijn nog geen besluiten genomen’’, aldus een ingewijde. Bij VVD en CDA klinkt dat enkel een afgeslankt onderhandelingsteam niet genoeg zou zijn om Rutte en Hoekstra over de streep te trekken.
Minder zetels
Getalsmatig zou de keuze voor een afgeslankt onderhandelingsteam en mogelijk extra concessies niet gek zijn: PvdA (9 zetels) en GroenLinks (8 zetels) hebben een stuk minder Kamerleden dan VVD (34 zetels), D66 (24 zetels) en CDA (14 zetels). Bovendien wordt binnen PvdA en GroenLinks al veel langer gesproken over innige samenwerking.
Of de formule voldoende is om VVD en CDA over de streep te trekken, moet nog blijken. CDA-leider Hoekstra zei dinsdag wel: ,,Er wordt van iedereen redelijkheid gevraagd in een formatie die al langere tijd duurt.’’
D66 wil in deze fase niet verder met de ChristenUnie, zo liet D66-leider Kaag in onderstaande video weten:
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
‘Belangrijk diplomatiek signaal’: Nederlandse ambassade keert terug in Kiev
De Nederlandse ambassade in Oekraïne keert weer terug naar Kiev. Eerst zal een handvol diplomaten in de hoofdstad aan de slag gaan, daarna wordt de post uitgebreid. Dit is een ‘belangrijk diplomatiek signaal’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA). -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
VIDEO
Segers: VVD en D66 moeten formatiestuk naar de Tweede Kamer sturen
De ChristenUnie verhoogt de druk in het formatieproces: de partij wil dat VVD en D66 het document dat ze de afgelopen weken samen hebben geschreven naar de voltallige Tweede Kamer sturen. Tegelijkertijd doet VVD-leider Mark Rutte er alles aan om de ChristenUnie aan tafel te houden. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs.
-
PREMIUMFortuynisten
Waar bleven ze, de discipelen van Pim? ‘De avond na de moord zei ik: stop maar met die partij’
Veel LPF-politici keerden terug in de anonimiteit na het mislukte politieke avontuur in 2002, een handvol bleef politiek actief, een aantal overleed. Hoe is het nu met de Fortuynisten? -
video's
PvdA en GroenLinks willen formeren, voor ChristenUnie hoeft het niet meer
De linkse partijen PvdA en GroenLinks zijn enthousiast over het formatiedocument dat VVD en D66 de afgelopen weken hebben geschreven, zo bleek gisteren. Bij de ChristenUnie is de lol er juist af: die partij baalt van de afwijzing door D66-leider Sigrid Kaag. -
PREMIUM
Steeds meer burgers lopen vast bij overheidsinstanties die onmachtig blijken problemen op te lossen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: bij arbeidsmigratie levert elke oplossing meteen een nieuw probleem op.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer