Veel jongeren gebruiken een vorm van gehoorbescherming als ze naar een concert gaan.
Volledig scherm
Veel jongeren gebruiken een vorm van gehoorbescherming als ze naar een concert gaan. © ANP

‘Kabinet moet maximale geluidsnorm voor festivals onderzoeken’

Het kabinet moet onderzoek gaan doen naar het wettelijk vastleggen van maximum geluidsnormen bij feesten en concerten en de controle daarop. Dat heeft een ruime Kamermeerderheid vanmiddag besloten op verzoek van het CDA. 

Gehoorschade bij jongeren is veelal te voorkomen, onder meer door een piek qua decibellen in te stellen voor openbare locaties met versterkte muziek. Bedrijven en organisatoren kunnen zich vrijwillig aansluiten bij afspraken hierover, maar dat gebeurt niet altijd.

Vlaanderen, Duitsland en Zwitserland hebben grenswaarden voor geluidsniveaus in officiële regelgeving vastgesteld en nu wordt het hoog tijd dat ons kabinet daar ook naar gaat kijken, vindt CDA-Kamerlid Anne Kuik.

,,Als je hoort dat 93 procent van de stappers na het uitgaan een piep in hun oren heeft, is er in mijn ogen onvoldoende aandacht bij de uitgaansgelegenheden om gehoorschade te voorkomen. Het gehoor is niet iets om laconiek over te doen."

Het is nog niet duidelijk wanneer het onderzoek van staatssecretaris Blokhuis, die preventie in zijn portefeuille heeft, klaar zal zijn.