Kabinet onderzoekt vaccinatie-eis bij kinderopvang

VIDEOHet kabinet gaat opnieuw onderzoeken of kinderdagverblijven de mogelijkheid kunnen krijgen kinderen te weigeren die niet zijn ingeënt tegen ziektes als mazelen. Een Kamermeerderheid van VVD, D66, CDA, PvdA en SP wil dat de mogelijkheid er komt, aangezien de dekkingsgraad om de ziekte te verbannen te ver is gedaald. Praten over een vaccinatieverplichting komt veel te vroeg, meent het kabinet. 

Quote

Ouders moeten kunnen baby's en peuters met een gerust hart naar de opvang kunnen brengen

Rens Raemakers, D66

Er zijn de laatste jaren steeds meer ouders die hun kinderen niet inenten. Nederland is met een dekkingsgraad van 91,5 onder de norm van 95 procent geschoten die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nodig is om mazelen te verbannen. Die kinderen kunnen niet alleen zelf ziek worden, maar ook als springplank dienen voor ziekteverwekkers. Daardoor lopen ook anderen gevaar.

Kinderdagverblijven zouden daarom van ouders moeten kunnen eisen dat ze hun kinderen inenten, als voorwaarde voor de opvang. D66-Kamerlid Rens Raemakers komt met een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken, zodat 'ouders die hun kinderen wel willen inenten hun baby's en peuters met een gerust hart naar de opvang kunnen brengen'. 

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken, die verantwoordelijk is voor de kinderopvang, begrijpt de zorgen en laat de maatregel opnieuw onderzoeken. ,,Kinderopvang moet een veilige plek zijn", zegt ze in reactie. 

Vaccineren

Haar collega Paul Blokhuis (Volksgezondheid), die het vaccinatieprogramma onder zijn hoede heeft, komt dit najaar met een plan om de daling van de vaccinatiegraad te keren. ,,Ik kan me de zorgen van de ouders heel goed voorstellen. Iedereen wil het beste voor z'n kind. Het is mijn vaste overtuiging dat vaccineren de beste oplossing is." 

Een vaccinatieplicht gaat het kabinet echter 'veel te ver'. Blokhuis benadrukt het belang van goede voorlichting. ,,Geef me eerst de ruimte om daar in te investeren en laten we hopen dat we uiteindelijk naar een vaccinatiegraad van 100 procent kunnen gaan." De SP wil in ieder geval dat Blokhuis zo snel mogelijk naar de Kamer komt om de kwestie te bespreken. 

Wakkerschudden

Quote

Het gezond verstand van mensen moet worden wakker geschud

Klaas Dijkhoff

Een toelatingseis voor de kinderopvang is niet expliciet verboden, maar een crèche die ouders een bewijs van inenting vraagt, kan mogelijk wel discriminatie worden verweten. Daar wil VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff verandering in brengen. 

De VVD'er haalde vandaag in een column al flink uit naar de zogeheten ‘anti-vaxxers’. ,,Het wrangste argument is nog wel ‘joh, dat is helemaal niet nodig, die ziektes zijn er helemaal niet meer, wanneer hoor je daar nou nog van?’. Nee, Einstein, dat klopt, die ziektes komen weinig voor en we hebben het virus er goed onder. Weet je waarom? Omdat we onze kinderen inenten."  

Vooralsnog waren de liberalen tegen een vaccinatieplicht. Dijkhoff: ,,Feit is dat als een virus zoals de mazelen hierdoor weer meer ruimte krijgt, er kinderen ziek worden. En doodgaan. En dat de kans bestaat dat dat jouw kind is. Of mijn kind. Ik vind het dus eigenlijk te bizar voor woorden dat ik moet nadenken over overheidsmaatregelen. Maar goed, het is zover gekomen."

Volgens Dijkhoff zijn de vaccin-weigeraars verkeerd geïnformeerd. ,,In onze vaccins zitten geen schadelijke doses en andere pseudo-interessant gemaakte bullshit", is zijn duidelijke boodschap. ,,Er wordt mij vervolgens gevraagd daar respect voor te hebben. Nee, sorry, heb ik niet. Dat je kritisch bent is top, dat je veel vragen stelt voor je iets in de bloedbaan van je kind laat inbrengen, prima. Maar uiteindelijk is niet alles een mening, er zijn gewoon feiten. De wetenschap zit er vol mee." 

Verplicht stellen

Quote

Iemands vrijheid is niet onbeperkt. Ze eindigt waar schade aan anderen wordt berokkend

Klaas Dijkhoff

De VVD'er wil beginnen met betere voorlichting. ,,Het gezond verstand van mensen moet worden wakker geschud", aldus Dijkhoff. En in de kinderopvang is het volgens hem veiliger als er geen kinderen zijn die ingeënt hadden kunnen worden, maar wier ouders dit geweigerd hebben.

Dijkhoff: ,,Mocht dat allemaal niet lukken, dan moet ik als liberaal misschien toch maar gaan pleiten voor een vaccinatieplicht''. Iemands vrijheid is niet onbeperkt, meent hij. ,,Ze eindigt waar schade aan anderen wordt berokkend."

Hij vervolgt: ,,Als we volwassenen beboeten als ze zelf hun gordel niet omdoen, mogen ze ook bestraft worden als ze hun kinderen basale bescherming tegen dodelijke virussen ontzeggen."

Volledig scherm
© ANP
VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff.
Volledig scherm
VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff. © ron magielse / pix4profs

Duidelijkheid

Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang benadrukt het belang van duidelijkheid rond de kwestie. ,,De politiek moet laten weten of crèchehouders het recht hebben om kinderen die niet gevaccineerd zijn te weigeren. Houders kunnen hier dan zelf een duidelijk onderbouwde keuze in maken en deze zichtbaar op hun website plaatsen", aldus voorzitter Sharon Gesthuizen. 

,,Of je zegt als politiek dat houders niet-ingeënte kinderen niet mogen weigeren, tenzij er sprake is van een uitbraak. Dat is eigenlijk de situatie zoals die nu is, maar die moet dan nu helder benadrukt worden. Op dit moment is het nog te vaag", aldus de voormalige SP-politica."

,,Daarnaast is het zo dat de politiek niet alleen moet focussen op de kinderopvang. We moeten niet onderschatten dat, wanneer de vaccinatiegraad minder dan 95 procent is, kinderen dan in het algemeen een risico lopen", benadrukt Gesthuizen.

Eerder onderzoek
Zo'n inentingsbewijs is vorig jaar ook al onderzocht. Het ministerie van Volksgezondheid concludeerde toen dat de wet geen ruimte bood voor het verplicht registreren van inenting door een kinderdagverblijf. Ook zaten ouders, het onderwijs en de kinderopvang zelf volgens het ministerie helemaal niet te wachten op zo'n maatregel.

Kinderdagverblijven kunnen een niet-ingeënt kind in sommige gevallen al wel weigeren. Dat kan als zich concreet gevaar voordoet, bijvoorbeeld als er een epidemie uitbreekt.