Kabinet toch coulanter voor Afghaanse helpers bij asielaanvraag
Het kabinet wil asielaanvragen van Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt toch op vergelijkbare wijze behandelen als die van Afghaanse tolken. Zij kunnen dan makkelijker asiel in Nederland krijgen. Dat laat het kabinet gisteravond aan de Tweede Kamer weten.
Het gaat dan om ‘die personen die langdurig ingehuurd waren door Nederland of een contract hadden met Nederland’. Die worden ‘op voet van gelijkheid met de tolken behandeld, indien ze na evacuatie in Nederland asiel aanvragen’.
In de Tweede Kamer werd dinsdag en gisteren fel gedebatteerd over de kwestie. Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt lopen gevaar nu de Taliban het land hebben veroverd. Zij zouden daarom, net als de tolken, als ‘systematisch vervolgde groep’ moeten worden gezien als ze in Nederland asiel aanvragen, zo luidde de oproep van de Kamer.
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wilde daar in eerste instantie niet in meegaan. ‘Dat willen we op die manier niet doen’, zo verwoordde ze het kabinetsstandpunt nadat de motie was aangenomen. De motie is ‘dusdanig ruim geformuleerd, dat kan ik vanuit mijn verantwoordelijkheid niet op die manier doen’. Het kabinet stond erop asielaanvragen van mensen uit deze groep individueel te beoordelen.
Overstag
Het kabinet lijkt nu dus toch overstag te gaan, en zegt dat het de motie ‘naar letter en geest zal uitvoeren’. Daarbij wordt dus wel de kanttekening geplaatst dat het moet gaan om ‘die personen die langdurig ingehuurd waren door Nederland of een contract hadden met Nederland’.
De betrokken bewindslieden zeggen verder ‘uiteraard een maximale inspanning’ te zullen verrichten ‘om de groepen zoals genoemd in de motie Belhaj c.s. mee te nemen op de evacuatievluchten van Nederland en partners’. Die vluchten kunnen doorgaan, zolang Amerikaanse veiligheidstroepen de veiligheid kunnen garanderen.
In de brief schrijven ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol dat de evacuaties bedoeld zijn voor ‘acute en schrijnende gevallen’. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat opmerkelijk. Daarmee wordt de Kamer ‘met een kluitje in het riet gestuurd’, vindt ze, en wordt ook de motie niet uitgevoerd. ‘In deze situatie van oorlog, van acute nood, is dat heel vals.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zelfs kind van 11 bedreigde Geert Wilders, PVV-leider vaker doelwit dan al zijn collega's samen
-
PREMIUMReconstructie
Gefrituurde avocado, bijna-breuk en Rutte in oude Saab: zo verliep marathonsessie over landbouwakkoord
Na uren onderhandelen was het bijna gedaan met het Landbouwakkoord. Toch gaan de partijen verder praten. Hoe dichtbij was de breuk? En hoe nu verder? Vier vragen. -
met video
Oorlogsweduwen doen beroep op Rutte na verwerping moties: ‘Coalitie is van god los’
De Tweede Kamer heeft twee moties verworpen om achterstallige betalingen aan oorlogsweduwen eindelijk uit te keren. Het leidde voor de tweede achtereenvolgende week tot heftige emoties op de publieke tribune, onder mensen die al 78 jaar hun recht proberen te halen. -
Wiersma zegt sorry voor woedeaanvallen en mag door van de VVD: Maar ‘dit gedrag moet verleden tijd zijn’
Minister Dennis Wiersma kan voorlopig aanblijven na nieuwe onthullingen over wangedrag tegen medewerkers. In een overleg met de VVD-fractie bood Wiersma dinsdag zijn excuses aan voor de woedeaanvallen. Maar het VVD-talent kan zich geen nieuwe misstap permitteren. -
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
podcast
Wat zegt het geklungel rond Wiersma over de VVD?
-
-
-
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?