Kabinet trekt miljarden uit voor klimaat, ook extra geld naar aanpak georganiseerde misdaad
Het demissionaire kabinet trekt op Prinsjesdag 6 tot 7 miljard euro uit voor extra klimaatmaatregelen. Dat geld gaat vooral naar subsidies, bijvoorbeeld om elektrisch rijden te stimuleren en huizen te isoleren, zo melden Haagse ingewijden. Ook gaan er honderden miljoenen euro’s extra naar bestrijding van de georganiseerde criminaliteit én naar de sociale advocatuur.
Hoewel het kabinet al sinds januari demissionair is, trekt het op Prinsjesdag toch de portemonnee. Omdat de formatie nog lang niet ten einde is, hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag besloten tot een reeks nieuwe maatregelen voor het komende jaar. De afgelopen weken hebben de ministers van de vier coalitiepartijen hierover onderhandeld.
Gezien de klimaatcrisis én een rechterlijke uitspraak in de Urgenda-zaak trekt het kabinet fors geld uit voor CO2-besparende maatregelen. Zo gaan er miljarden euro’s naar duurzame subsidies. Die zijn onder meer bedoeld om een elektrische auto te kopen of je huis te isoleren. Dat dit hard nodig is, bleek toevallig vandaag al: de subsidiepot voor tweedehands elektrische auto’s is voor dit jaar al helemaal leeg.
Er zou geen besluit zijn genomen over het vervroegd sluiten van een kolencentrale. Ook hakt dit kabinet geen knopen door over extra stikstofmaatregelen. Daarover zou een nieuw kabinet moeten beslissen.
Peter R. de Vries
Verder trekt het demissionaire kabinet per jaar ongeveer een half miljard euro extra uit voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Een deel van het geld wordt gestoken in de verbetering van het stelsel van bewaken en beveiligen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) had al eerder gezinspeeld op extra geld dat nodig is om de georganiseerde criminaliteit beter aan te kunnen pakken. Ook de Tweede Kamer wil dat. Naast de miljoenen voor beveiliging, gaat er ook nog eens zo'n 100 miljoen naar wijkagenten en bijna eenzelfde bedrag naar de recherche en andere politiediensten.
Momenteel doet een commissie onderzoek naar het stelsel van bewaken en beveiligen, onder meer van bedreigde personen. Daarnaast doet de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) onderzoek naar de beveiliging van journalist Peter R. de Vries, die in juli werd doodgeschoten na een televisieopname van RTL Boulevard in Amsterdam.
Er gaat ook extra geld naar de sociale advocatuur, waarschijnlijk zo'n 154 miljoen. Daar werd de afgelopen jaren juist veel op bezuinigd. Onder druk van PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer is dit jaar een motie aangenomen om de advocatuur juist weer toegankelijker te maken. De toeslagenaffaire speelt daarbij een belangrijke rol.
Koopkracht
Het kabinet wil ook nog iets doen voor de verbetering van koopkracht voor burgers. Het CPB becijferde eerder dat - ondanks tamelijk florissante economische berichten- burgers er in de portemonnee niet veel op vooruit gaan. Het kabinet wil toch een ‘plusje’ geven, maar om hoeveel dat precies gaat is onduidelijk. Er wordt in ieder geval meer dan 200 miljoen euro voor uit getrokken.
Alle begrotingsplannen worden op Prinsjesdag naar buiten gebracht. De vier coalitiepartijen in het demissionaire kabinet hebben - óók na de verkiezingen van 17 maart - nog altijd een meerderheid in de Tweede Kamer.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waar blijven de appjes en sms’jes over de corona-aanpak? Twee jaar na eerste golf worden ze nog verzameld
Twee jaar na de eerste coronagolf worden nog steeds sms- en WhatsAppberichten van sleutelfiguren ‘verzameld en gerubriceerd’. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid op vragen van deze nieuwssite. Appjes en sms’jes ontbreken tot dusver in de stukkenstroom die verstrekt wordt op basis van de Wet openbaarheid van bestuur. -
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen voor gaswinning onzeker
De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens, heeft verdere vertraging opgelopen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
met video
Kabinet hield zich voor derde keer op rij niet aan financiële spelregels, vraagtekens bij 15,5 miljard euro
Voor het derde jaar op rij heeft het kabinet zijn eigen financiële spelregels overtreden. Zo legde het Rijk zich vast op 15,5 miljard euro aan (toekomstige) betalingen, terwijl niet duidelijk is of dat geld wel correct zou worden besteed. Bij nog eens 3,3 miljard aan besteed geld, leven ook nog vragen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Minimumloon gaat volgend jaar al met 2,5 procent omhoog, vakbonden kritisch
Het kabinet gaat het minimumloon volgend jaar al verhogen. Dat is een jaar eerder dan gepland. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS. Door de hoge inflatie gaan de laagste inkomens er momenteel hard op achteruit. -
PREMIUM1
Experts kritisch over wissen sms’jes: ‘Redenen om te twijfelen aan Ruttes omgang met richtlijnen’
In één klap is premier Ruttes allergie voor moderne technologie een politiek probleem. Rutte verwijderde jarenlang zelf de sms’jes uit zijn Nokia 301, zo bleek vandaag. Experts zijn kritisch, donderdag volgt een Kamerdebat.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer