Kabinet: vaccinatiebewijs kan alternatief worden voor quarantaineplicht en toegangstest
VIDEOOp termijn kan een prikbewijs een vervanging vormen voor een quarantaineplicht of negatief testbewijs. Partijen willen zo’n uitzondering voor mensen die ingeënt zijn, minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil eerst meer bewijs zien dat het vaccin ook daadwerkelijk de verspreiding van corona remt.
De Jonge verdedigt vandaag in de Tweede Kamer zijn wet die de quarantaine verplicht stelt. D66 en PvdA vinden het onnodig om reizigers die al gevaccineerd zijn ook nog verplicht vijf dagen thuisquarantaine op te leggen, zoals het kabinet voorstelt. ,,We moeten niet lichtzinnig doen over zo'n huisarrest”, zei D66-Kamerlid Jan Paternotte. ,,Het is disproportioneel. Laten we landen als Ierland, Griekenland, Denemarken, Spanje, de VS en het VK volgen: die kennen allemaal al een vorm van uitzondering voor mensen die een prik gehad hebben.”
De Jonge noemt het ‘volkomen logisch’ dat gevaccineerden op termijn uitgezonderd worden van de thuisblijfplicht. Maar de minister vindt het nu te vroeg om dit te regelen omdat onvoldoende duidelijk is of mensen na een vaccinatie inderdaad niet meer bijdragen aan de verspreiding van het virus. ,,Er komt een moment dat we medisch vaststellen dat gevaccineerden een kleinere rol spelen bij de verspreiding, hoop ik. Maar zover zijn we nog niet.” Voor 1 juni komt daar nog een advies over van de Gezondheidsraad.
Vaccinatiebewijs in de maak
Het kabinet werkt wel alvast aan de technische ontwikkeling van een vaccinatiebewijs omdat andere landen daar vermoedelijk om gaan vragen. De EU werkt aan de lancering van een ‘groen certificaat’. ,,Als andere landen een vaccinatiebewijs verplichten, wil je mensen wel de mogelijkheid bieden om op vakantie te kunnen. Dus dan moeten we technisch in staat zijn zo'n vaccinatiebewijs te kunnen leveren, anders kunnen mensen niet naar Italië.”
Ook kan een prikbewijs straks gelden als substituut van het negatieve testbewijs: ,,Waarom zou je toegangstesten verplichten voor mensen die gevaccineerd zijn?” zei De Jonge. ,,Maar ik benadruk: een vaccinatieplicht komt er niet, ook niet indirect.”
Tekst gaat verder onder grafiek.
Boete: 435 euro
Het kabinet wil met de nieuwe wet regelen dat reizigers uit risicolanden straks verplicht zeker vijf dagen in quarantaine gaan, ongeacht of ze met het vliegtuig, de boot of auto komen. Na een negatieve testuitslag op dag vijf kan het huisarrest stoppen.
Op overtreding van de quarantaine komt een boete van 435 euro te staan. De reizigers kunnen worden gebeld of ze wel thuis zijn, ook een huisbezoek behoort tot de handhavingsmogelijkheden, al mogen toezichthouders niet ‘achter de voordeur’ komen. ,,We moeten voorkomen dat mensen met virusmutaties in de koffer naar Nederland komen”, zei De Jonge. De plicht is nodig omdat reizigers het quarantaineadvies beduidend slechter naleven dan bijvoorbeeld mensen die positief getest zijn. ,,Slechts 21 procent volgt het advies op, buitengewoon beroerd.” Daarnaast blijven vliegverboden soms mogelijk en nodig, zoals nu voor onder meer India geldt.
Reizigers moeten straks een verklaring bij zich hebben waarin alle reis- en contactgegevens staan. De thuisisolatie wordt verplicht na een reis uit ‘zeer hoog risicogebied’: dat stempel krijgt een land als er erg veel infecties zijn (meer dan 500 per 100.000 inwoners over een periode van 14 dagen), als er gevaarlijke virusvarianten voorkomen of als er onvoldoende getest wordt. Het kabinet baseert zich daarbij op advies van het RIVM en de Europese koepel ECDC.
Volgens deze criteria staan nu veel landen ‘op donkerrood’: een deel van de EU (inclusief Nederland), een deel van Azië, de meeste Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen zouden onder de quarantaineplichtige landen vallen. ,,Maar mijn stellige indruk is dat het zeer gering of bijna niet op Europese landen van toepassing is straks, omdat landen doorgaan met vaccineren”, zei De Jonge.
Een quarantaineplicht voor mensen die positief getest zijn, wil De Jonge na lang wikken en wegen toch niet invoeren: hij vreest dat mensen zich dan niet meer laten testen.
Lees verder na de foto.
Volgende week stemt de Tweede Kamer over het plan. Het lijkt erop dat een meerderheid de quarantainewet kan steunen, maar fracties vinden het wel een ‘zeer ingrijpende maatregel’. ,,Beperking van de grondrechten kan alleen als er echt geen andere alternatieven zijn, en daar zijn we niet van overtuigd”, zei Eva van Esch namens de Partij voor de Dieren. Ook de SGP en FvD zijn zeer kritisch. ,,Nederland was een jaar lang een groot ziekenhuis en wordt nu een gevangenis”, fulmineerde Forum-Kamerlid Pepijn van Houwelingen. ,,We tuigen een enorme surveillance op. Voor een virus als ebola zou ik dat snappen, maar voor corona is dit buitenproportioneel.”
Van Houwelingen vindt - net als de SGP - dat een vaccinatievrijstelling zoals bepleit door D66 en PvdA ‘een tweedeling’ veroorzaakt: ,,Als je met vrienden op stedentrip gaat moet de niet-ingeënte vriend eerst tien dagen na aankomst in quarantaine en thuis ook weer. Totaal onacceptabel. Het doet denken aan een periode dat een bevolkingsgroep niet in een bankje op een park mocht zitten.”
Deze impliciete vergelijking met de Tweede Wereldoorlog was tegen het zere been van de andere parlementariërs die het een ‘halflaffe Godwin’ (SP’er Peter Kwint) en een ‘totaal krankjorumme opmerking’ (CU-Kamerlid Mirjam Bikker) noemden: ,,De ic's liggen stampvol, zullen we er een aantal bezoeken?” zei Bikker.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Kijk hier onze nieuwsvideo's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
GroenLinks ‘trekt lessen’ om verlies Senaatszetel door stemrel in vervolg te voorkomen
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Met video
Kamer ondermijnt eigen zwaarste wapen: ‘Motie van wantrouwen is te makkelijk’
De motie van wantrouwen boezemt niemand nog angst in, en premier Mark Rutte al helemaal niet. Toch zien we er bij het Groningen-debat opnieuw meerdere voorbijkomen. Hoe kon het zware politieke wapen zo bot worden? -
Met video
Kaag nog niet klaar met KLM na coronasteun: ‘Het is gewoon onvoldoende’
Het kabinet is nog niet klaar met KLM, dat er van wordt beschuldigd dat het niet goed is omgegaan met de coronasteun die de vliegmaatschappij kreeg. Extern juridisch onderzoek moet uitwijzen of het zin heeft als het kabinet naar de rechter stapt. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUMnieuw stelsel2
Kunnen gepensioneerden nu gekort worden? En 14 andere prangende vragen
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMinterview
Ilona Lagas naar Eerste Kamer: ‘Binnen BBB zijn mensen die een goede premier kunnen zijn’
Jarenlang was ze VVD’er, maar straks is Ilona Lagas (67) namens de nieuwkomers van BBB de baas van de grootste fractie in de Eerste Kamer. Dinsdag wordt de nieuwe Eerste Kamer gekozen. ,, Ik ben van het praktisch denken.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer