Kabinet wijzigt coronadoelen: openhouden samenleving staat nu formeel voorop
Nu Nederland mogelijk rond de omikronpiek cirkelt past het kabinet het coronabeleid aan. Uitsluiting van risico's is passé, uitgangspunt wordt het openhouden van de samenleving. Ook wordt het uitgebreide test- en traceerbeleid - met bron- en contactonderzoek - tegen het licht gehouden.
,,Het beleid zal niet meer primair gevoerd worden vanuit belasting van de zorg, maar vanuit breder perspectief. De nieuwe twee gelijkwaardige doelen zijn: a sociaal-maatschappelijke en economische continuïteit/vitaliteit en b toegankelijkheid van de hele zorgketen voor iedereen", schrijft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder vandaag werd al duidelijk dat Kuipers koerst op verdere versoepelingen.
Nu de coronapandemie met de dominante omikronvariant in een nieuwe fase is gekomen, verandert ook de virus-aanpak van het kabinet. Het zoveel mogelijk openhouden van de samenleving was al langer belangrijk, maar formeel waren de kabinetsdoelen nog: een acceptabele belasting van de zorg, het beschermen van kwetsbaren, zicht houden op het virus en economisch-maatschappelijke schade beperken.
In plaats van de nauwe blik op zorgcapaciteit wil het kabinet dus breder afwegen wat nuttig en nodig is om de samenleving open te houden en de zorg bereikbaar. Al zullen maatregelen nodig zijn zodra het virus te hard rondgaat en de toestroom naar ziekenhuizen te groot wordt.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
Toch kiest het kabinet een ander perspectief. Zo is het nog maar de vraag of het uitgebreide en kostbare toegangstesten in de huidige vorm nodig blijft, schrijft Kuipers. De coronapas is evenmin onbeperkt houdbaar: ,,Voor de inzet van het coronatoegangsbewijs wordt telkens kritisch en zorgvuldig gekeken of het proportioneel is het instrument in te blijven zetten. Die afweging kan per sector verschillen. De omvang van de activiteiten - het aantal personen- en het soort activiteit kan hierbij een rol spelen.” Bij massale indoor concerten kan dus een ander toegangsregime gaan gelden dan een buitenevenement bijvoorbeeld.
Het communicatiemotto wijzigt ook, van ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’ naar ‘samen verder, leven met het virus’. Het 2G-beleid, waarbij ongevaccineerden buiten de deur worden gehouden van horeca en evenementen, verliest aan politieke steun. Mogelijk stemt een Kamermeerderheid komende donderdag dit omstreden ‘instrument’ al uit de gereedschapskist. Ook de 3G-coronapas verliest aanhangers.
Later komt er nog een post-corona-plan, waarmee het kabinet de zorg en samenleving klaar wil maken voor een eventueel volgend virus. Behalve grotere zorgcapaciteit moeten allerlei sectoren zich ook prepareren op een pandemie waarbij ze toch zoveel mogelijk open kunnen blijven, met hulp van virusremmende maatregelen.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
Met video
Greenpeace haalt uit naar kabinet na uitblijven landbouwakkoord: ‘Geloofwaardigheid staat op het spel’
Het voor ‘de zoveelste keer uitstellen’ van het landbouwakkoord is ‘teleurstellend, maar helaas niet verrassend’, reageert Andy Palmen, directeur bij Greenpeace. -
Nieuwe aanpak in herstel toeslagenaffaire in de maak: vaste bedragen per type schade
Nu de hersteloperatie na de toeslagenaffaire vast aan het lopen is, wil het kabinet ingrijpen. Het plan is nu grofweg om per type schade vaste bedragen uit te keren. -
VVD ligt weer dwars in kabinet over asielaanpak, hoorzitting spreidingswet afgeblazen
Coalitiepartijen zijn het weer oneens met elkaar over de spreidingswet, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van Nieuwsuur. De uitwerking van deze wet om asielzoekers eerlijk over het land te huisvesten, zou uiterlijk woensdag naar de Tweede Kamer worden gestuurd, maar dat is niet gelukt. De VVD is het niet eens met de manier waarop gemeenten de wet moeten uitvoeren. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
Ingewijden: Koning houdt op 1 juli toespraak bij herdenking slavernijverleden
Koning Willem-Alexander houdt op 1 juli aanstaande een toespraak bij de herdenking van het slavernijverleden in Amsterdam. Berichtgeving van RTL Nieuws hierover wordt door ingewijden bevestigd.Amsterdam -
GroenLinks ‘trekt lessen’ om verlies Senaatszetel door stemrel in vervolg te voorkomen
GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier ‘lessen uit trekken voor de toekomst’.